fbpx

Munkavédelem a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

Az évente bekövetkezett nagy számú munkabalesetek egyértelműen bizonyítják, hogy a mezőgazdasági munkák nagy kockázatú, veszélyes tevékenységnek minősülnek. A munkák veszélyességét tovább növeli, hogy a szabadban különböző környezeti ártalmakkal is számolni kell.

A mezőgazdasági tevékenység rendkívül sokrétű és szerteágazó terület, különböző munkakörülmények, változó, esetenként extrém időjárási viszonyok és a munkaerő alkalmazásának váltakozó jellege jellemzi.

A gazdálkodók jelentős része a munkavédelmi előírásokról nem rendelkezik elegendő mélységű információkkal.

A munkabalesetek jelentős része a megfelelő egyéni védőeszköz használatával megelőzhető lenne.

Kiemelten fontos az adott munkaterületre vonatkozó szabályok megismerése, helyes értelmezése, melyhez munkavédelmi szakember bevonása javasolt.

A munkavállalókat munkavédelmi oktatásban kell részesíteni és nem elég az egyéni védőeszközöket biztosítani, azoknak helyes használatát is oktatni kell.

Fontos továbbá a szabályok betartásának folyamatos ellenőrzése, a használat betartatása. Csak az a védőeszköz tud védelmet biztosítani, amit használnak.

Depiend-Pluss Kft. díjmentesen nyújt segítséget a megfelelő védőeszköz kiválasztásában akár egyéni, akár nagyobb, céges felhasználásról van szó.

Célunk az ágazat biztonságosabbá tétele, a munkabalesetek számának csökkentése.

 

Az egyéni védőeszközök használatának meghatározásakor az alábbi területeket kell vizsgálnunk:

  • Szemvédelem: védőszemüveg használata indokolt, amennyiben rendszeresen adódik por és folyékony halmazállapotú ártalmas anyagok behatása.
  • Hallásvédelem: mezőgazdasági gépek, traktorok által kibocsátott erős zaj jelentős mértékű halláskárosodást okozhat, így fontos a megfelelő hallásvédő használata.
  • Légzésvédelem: porképződéskor, vegyszerek, pl. permet használatakor megfelelő besorolású légzésvédő maszkot kell használni.
  • Fejvédelem: védősisak használata is indokolt néhány esetben. (pl. fakitermelés)
  • Védőruházat: vegyszerhasználat, illetve havária esetekben egyszer használatos védő overall használata indokolt. A baleset-megelőzés érdekében fontos szempont a jól láthatóság biztosítása is.
  • Kézvédelem: védőkesztyű használata javasolt, melyet pontosan a munkavégzés típusának megfelelően kell kiválasztani.
  • Lábvédelem: elengedhetetlen a megfelelő védőlábbeli, védőcsizma használata. A hagyományos gumicsizmák nem minősülnek védő lábbelinek, nem rendelkeznek orrmerevítővel, talplemezzel.

 

Kevésbé fajsúlyos, ugyanakkor az egyik legáltalánosabb probléma a mezőgazdaságban is az eső elleni védelem biztosítása.

Varrásokkal rendelkező esővédő ruházatok, melyek folyamatosan felváltják a pvc, illetve poliészter-pvc alapanyagú esőruházatokat.

A Sealtex anyag teljes eső és szél elleni védelmet biztosít, rugalmas, hasadásmentes, olaj, zsír és gázolajálló.

Legfőbb előnye, hogy a szennyeződés nem tud az anyag belsejébe hatolni, a felületen marad, így könnyen és gyorsan eltávolítható, letörölhető.

A Portwest a Sealtex termékkör esetében is szigorú tesztelési metódusokat alkalmaz, hogy minden termék teljesítse és meghaladja a vonatkozó EN343 szabvány vízállósági előírásait.

A SATRA független minősítő tesztlabor hidrolízises és hidrosztatikai vizsgálatokat végez a Sealtex anyagon. Az anyagot hidrolizálják 120 fokos hőmérsékleten 7.5 órán keresztül.

Ezt követően a SATRA TM25: 1992 előírásai szerint 100.000-szer meghajlítják, majd megvizsgálják az anyagot.

Ezen nagy repedés, kiváló eredményeket ér el a vizsgálaton. A hidrosztatikus vizsgálat megmutatja a víz behatolásával szembeni ellenállást.

A hidrosztatikus vizsgálat növekedő víznyomással történik, 60 cm/perc szobahőmérsékleten.

A SATRA intézet ajánlásához a vízálló ruháknak meg kell haladni a 300 cm-es szintet.

A Portwest Sealtex 500 cm felett teljesítményű anyag esetében nem található.

További információkért keressen bennünket és mi segítünk megtalálni az Ön munkavégzéséhez legmegfelelőbb védőruházatot, védőeszközt.

 

 

Depiend-Pluss Kft.

1033 Budapest, Szentendrei u. 89.-95.

[email protected]

www.depiend.hu

www.pwaruhaz.hu