fbpx

Az ökológiai élelmiszerek előállítása

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

Manapság gyakran alkalmazzák a „bio”, vagy „öko” jelzőt élelmiszerekkel, napi használati tárgyakkal, vegyipari cikkekkel kapcsolatosan azok készítői, vagy forgalmazói azért, hogy termékeiket jobban tudják értékesíteni.

Ez azért sikerülhet, mert a fogyasztók számára ezek a jelzők pozitív üzenetet hordoznak. Mégpedig azt, hogy a termék az élet (=bio) folyamatainak, illetve a környezet (=öko) érdekeinek figyelembevételével készült, vagy használatával azt védik.

A „bio”, „öko” szócska azonban gyakran csak reklámfogás, hiszen ahol a jelölés feltételei nem szabályozottak, ott a termék pozitív tulajdonságai viszonylagosak, vagyis egészen mást takarhatnak ezek a jelzők, mint amit a fogyasztók mögéje képzelnek.

Más a helyzet azonban a mezőgazdasági (növényi, állati) alapanyagok, és a belőlük készült élelmiszerekkel kapcsolatban, ugyanis ezekre vonatkozóan az EU-ban, Svájcban, az USA-ban, és máshol is közel azonos tartalmú jogszabályok írják elő, hogy milyen követelmények betartása esetén lehet a termék ökológiai („öko”) = biológiai („bio”) jelölésű.

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók és a termelők között kizárt a félreértés, és azt is, hogy szabálysértést követnek el mindazok, akik a jelölést olyan termékekre alkalmazzák, melyeket nem az előírásoknak megfelelően és ellenőrzési rendszerben előállítottak elő.

A jogszabályok – elsősorban a Tanács 834/2007 és a Bizottság 889/2008 rendeletei – nemcsak a termék előállításának követelményeit határozzák meg, hanem a termelés folyamatainak kötelező ellenőrzését is, melynek célja a tévedések, csalások kiszűrése, megakadályozva ezzel a fogyasztók megtévesztését.

Az ellenőrzés alapján, megfelelőség esetén az ellenőrző szervezet minősítő tanúsítványt állít ki, amely felhatalmazza a termelőt, feldolgozót, forgalmazót, hogy a tanúsítványon feltüntetett termékek, vagy termékcsoportok esetében alkalmazza az ökológiai jelölést.

A biotermékeknél az ellenőrzés alapján kiállított minősítő tanúsítványok végigkísérik a biotermék útját a teljes termékpályán.

 

Vegyük sorra, hogy az ökológiai élelmiszerek előállítása során milyen követelményeknek kell megfelelni.

  • A bio élelmiszerek előállítását térben vagy időben el kell különíteni a nem ökológiai élelmiszerek készítésétől.
  • A feldolgozott biotermékek összetételét szigorú előírások szabályozzák.
  • A terméknek elsősorban mezőgazdasági eredetű összetevőkből kell állnia, melynek számítása során a vizet és a konyhasót figyelmen kívül kell hagyni.
  • Kizárólag az EU bio rendeletek pozitív listáin szereplő adalékanyagokat, segédanyagokat, ízesítőket, mikroorganizmus készítményeket, enzimeket, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, stb. lehet felhasználni.
  • A bio élelmiszerek ökológiai összetevőkből állnak. Piaci hiány esetén a nem ökológiai (szokványos) összetevők aránya legfeljebb 5% lehet. Ezeket csak akkor szabad felhasználni, ha használatukat a rendeletek pozitív listái megengedik, vagy ha valamely EU tagállam ideiglenesen engedélyezte.
  • A bio élelmiszerekbe nem kerülhet szokványos formában olyan összetevő, amelyet az ökológiai minőségben is tartalmaz.
  • Átállási élelmiszer csak egyetlen mezőgazdasági összetevőt tartalmazhat, amely kizárólag növényi eredetű lehet.
  • Az ökológiai élelmiszerek előállításánál nem alkalmazhatók olyan anyagok, vagy technológiák, melyek visszaállítják a termék feldolgozás, vagy tárolás során elveszített tulajdonságait. Továbbá amelyek korrigálják a gondatlan készítés következményeit, vagy bármilyen módon félrevezethetnék a fogyasztót a termék eredeti jellegét illetően.
  • A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) és azok származékai semmilyen formában nem használhatók a bio élelmiszerekben, illetve azok készítése során (alapanyagként, segédanyagként, mikroorganizmusként, stb.).
  • Ionizáló sugárzást tilos alkalmazni az ökológiai élelmiszerek, vagy az ezekben felhasznált alapanyagok kezelésére, és a gyártásnak teljes egészében meg kell felelnie a jó gyártási gyakorlat alapelveinek.
  • Az ökológiai élelmiszereket előállító vállalkozásoknak ki kell alakítaniuk, és rendszeresen frissíteniük kell a feldolgozás során. A kritikus ellenőrzési pontok vizsgálatára alkalmazott eljárásokat, melyek célja, hogy biztosítsák a termékek ökológiai előírásoknak való megfelelését.
  • Az eljárások főként a nem engedélyezett anyagokkal való szennyeződés veszélyének elkerülésére, a tisztításra, takarításra vonatkoznak, valamint garantálják, hogy szokványos eredetű termék ökológiai módszerekre utaló jelöléssel nem kerül forgalomba.
  • Amennyiben a feldolgozó üzemben nem ökológiai termékek előállításával is foglalkoznak, a műveleteket a teljes gyártósoron el kell különíteni térben vagy időben. Az ökológiai termékeket a műveletek előtt és után a szokványos termékektől elkülönítve kell tárolni. Az ellenőrző szervezetet értesíteni kell a feldolgozásról, és a tevékenységről naprakész nyilvántartást vezetni.
  • A gyártott tételek azonosítása kötelező, ezzel is elkerülhető a keveredés vagy felcserélődés.

 

A cikksorozat a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-Öko-01) támogatásával készült.