fbpx

MVH: megkezdődött a tavalyi kárenyhítések kifizetése

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 14.

Hajdúnánás-Tedej, 2013. március 15., péntek (MTI) – Befejezték az almafák és megkezdték a meggy metszését a tedeji agrárgazdaságban – mondta Bódi László, a Tedej vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI-nek.

 

 

Tájékoztatása szerint cégük egy évtizeddel ezelőtt elsőként kezdett bele az almatermesztésbe Hajdúnánás térségében: az alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó vállalatcsoport a térségbeli foglalkoztatás növelését is vállalta a kertészeti tevékenységgel.

A kertészetben 2012-ben átlagosan 44-en dolgoztak, a ledolgozott munkanapok száma 15 667 volt.

A kezdeti almatelepítéseket követően a továbbiakban meggy, cseresznye, szilva és körte ültetvényeket is telepítettek, és ezzel a Tedej vállalatcsoport az év majdnem teljes egészében munkát tud biztosítani Hajdúnánás, Hajdúdorog, Tiszavasvári térségében más munkát nehezen találó embereknek.

Jelenleg 114 hektáros a tedeji gyümölcsültetvény – ismertette a vezérigazgató.

A nagy ültetvényfelület miatt a metszési munkálatok már decemberben megkezdődtek és szinte a rügyfakadással érnek véget március utolsó napjaiban – fűzte hozzá megjegyezve, hogy az alma- és körteültetvények után megkezdték a csonthéjasok metszését.

Tedejen átlagosan 50-55 fő részvételével folyik a metszés, a térségben kiemelt kereseti lehetőséggel.

A metszési munkák során lehetőséget biztosítanak szakképzetlen munkaerőknek is, hogy megtanulják a munkát – mutatott rá Bódi László.

Elmondta azt is, hogy a gazdaságban 71,5 hektáron folyik úgynevezett szuperintenzív almatermesztés, amihez korszerű hűtőház, válogató és almalé-feldolgozó kapcsolódik.

A léfeldolgozáshoz kizárólag étkezési almát használnak, a kipréselt almaléhez semmilyen adalékanyagot nem adnak, csupán enyhe pasztőrözést alkalmaznak – fűzte hozzá a vezérigazgató.

A gazdaságban 3775 tonna alma termett, hektáronként 63 tonna volt az átlagtermés.

A Tedej Zrt. múlt évi 8 milliárd forint árbevételéből 300 millió származott az alma, további 50 millió forint a csonthéjasok (meggy, cseresznye, szilva) értékesítéséből – ismertette Bódi László.

 

MTI 2013. március 15.