fbpx

Nagy Talajművelő Show

Írta: Sándor Ildikó - 2011 szeptember 19.

Második alkalommal került megrendezésre a Nagy Talajművelő Show, ebben az évben a Dalmand Zrt. és a Füzesabonyi Agrár Zrt. adott helyszínt a 15 gépkapcsolatból álló gyakorlati bemutatónak. Beszámolómban a dalmandi tapasztalatokat foglalom össze Olvasóinknak.

„A mindennapi munkánk mellett a legfontosabb feladatunk az, hogy a talaj termőképességét megőrizzük utódainknak” – házigazdaként ezzel a gondolattal nyitotta meg a rendezvényt Ádám János, a Dalmand Zrt vezérigazgatója.

A Kverneland, Lemken, Väderstad, Amazone és Vogel-Noot gépek munkáját Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének egyetemi docense kommentálta, a gépkapcsolatok üzemeltetéséhez szükséges Massey Ferguson és Challenger erőgépeket az Austro Amazone Catros+ rövid tárcsa Diesel forgalmazza, részletes bemutatásukat Dr. Hajdú József, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának címzetes egyetemi docensétől hallhattuk.

A 6 m széles rövid tárcsára 2 sorban, 510 mm átmérőjű csipkés tárcsaleveleket szereltek, amin talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében az első tárcsasor pedig mintegy 200 mm-re oldalra tolható.

Az eltolást egy excentercsap elforgatásával vagy másik furatba történő helyezésével lehet elérni, összesen 24 fokozatban.

A szélső tárcsatagok szárának hossza állítható, így hatékonyan csökkenthető a bakhátképződés.

Újdonság,hogy féligfüggesztett kivitelben ill. hidraulikusan kiemelhető szállítókerekekkel is rendelhető a tárcsa.

 

Amazone Cenius függesztett szántóföldi kultivátor

A Cenius három gerendelyen elhelyezett kapasora intenzív munkát végez 5-35 cm mélységben.

A cserélhető kapafejek megfelelő rugalmasságot biztosítanak minden munkamélység tartományban.

A kapasorokat követő két teljes tárcsasor nagy mennyiségű szármaradvánnyal is képes megbirkózni, a hátsó tömörítőhenger pedig lezárja a m

 

Amazone Centaur szántóföldi nehéz kultivátor

A sekély és mélyebb művelésre egyaránt alkalmas két gerendelyes kultivátor hidraulikusan összecsukható, a közúti közlekedésben a 2-2 db 40 cm széles tömörítő kerék szállítja a gépet.

A kapaszárak elrendezése nagy átömlő keresztmetszetet biztosít a gép számára.

A kapaszárak nemcsak menetiránynak megfelelően, hanem oldalra is kitérhetnek.

A kapatestek után két sorban elhelyezett fix szögben álló 460 mm átmérőjű tárcsalapok állnak.

A gép munkamélysége elforgatható klipszekkel állítható, a tárcsasor automatikusan követi a beállítást.

A gép szintben tartásáért a hátsó tömörítő keréksor és mellső tapogató kerék esetén a traktor alsó húzókarja, míg mellső támasztókerék esetén maga a támasztókerék felelős.

A tárcsalapok mélységét szerszám nélkül egy csavarorsóval egyszerűen megváltoztathatjuk.

A gép munkaminősége és a szármaradványok bekeverése példaértékű.

 

Kverneland LD 300 5 fejes függesztett eke Packomattal

A 100 cm-es ekefejosztás és a 80 cm gerendely magasság biztosítja a nagy átömlési keresztmetszetet.

A préselt kormánylemeznek köszönhetően könnyen vontatható, és még agyagos talajokon is a kiváló az öntisztuló kép.

A 120×200 mm-es indukciósan hőkezelt gerendely nincs hegesztéssel gyengítve, minden csavarkötéssel kapcsolódik hozzá , a piacon egyedülálló hajlított ekevas pedig elősegíti száraz évjáratokban is az eke húzását.

Az orrbetét és az ekenád megfordítható, így mindkét fele használható, az utolsó fej előtt 20”-os csipkézett.

Kverneland Qualidisc T 6000 félig-függesztett rövid tárcsás vágótárcsával felszerelt, a további kiegészítők (szárleforgató, gyep és kukorica előhántók, kormánylemez toldat, lazítótüske) opcióként rendelhetőek hozzá.

A 6 m munkaszélességű tárcsával tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés, szántáselmunkálás, száraprítás-bekeverés végezhető, de 800mm-es vázmagassága és a tárcsasorok közt lévő 800 mm-es távolság kiváló átömlési keresztmetszetet biztosít, így akár zöldtrágya bedolgozásnál is eltömődés-mentesen üzemel.

A tárcsák osztástávolsága 245 mm, így a 6mm vastag, 565 mm átmérőjű, hőkezelt tárcsalevelek 120 mm-es távolságban követik egymást, jól átműveli a talajt, teljes munkaszélességben.

Hidraulikus csukás, mélységállítás, párhuzamos emelés funkciók teszik egyszerűbbé és kényelmesebbé a gép használatát.

A bemutatott gép felszereltségébe tartozó egyengető borona és rögterelő lemez opcionális felszereltség.

Munkamélysége hidraulikusan, fokozatmentesen állítható 2-15 cm-ig. A tárcsasor mögötti Actipack tárcsás tömörítő henger aktív sárkaparóval és rögtörő késekkel van felszerelve.

Az 5893 kg-os tárcsa vonóerő igénye méterenként 240 LE.

Kverneland CTS Evo kultivátor, lazító, henger kombináció

A kombinált tarlóhántó lazító munkagép, a talajszelvényt több lépésben egyre nagyobb mélységben műveli át, hogy nagyobb rögök ne kerüljenek a talajfelszínre.

Ez a kombináció alkalmas a szántás kiváltására, egy menetben képes a tarlóból magágyat készíteni, így a legkisebb a talaj nedvességtartalmának vesztesége művelés következtében, valamint a talajszerkezet roncsolása.

Két robosztus gerenda alkotja a központivázat, hogy a legnagyobb, akár 600 LE teljesítményű erőgépekkel is tudjuk üzemeltetni.

A gép alkalmas a nagyüzemek 24 órás, több műszakos, munkavégzésére, akár 16 km/h sebességgel, a még nagyobb területteljesítmény érdekében.

Munkaszélessége 3 m, munkamélysége a kultivátor zónában 5-től 18 cm-ig, a lazító zónában 0-tól 40 cm-ig.

 

 

Lemken Kristall kompakt grubberg, a mélységhatárolás az első kerekeken és hátul a hengeren történik.

A melegen hajlított és hőkezelt kapaszárak, a hőkezelésnek köszönhetően rugalmasak, akár 20 cm oldalirányú terhelést is elviselnek deformáció nélkül.

125 mm-es dupla szív kapák és 360 mm-es szárnyas kapák alkalmassá teszik a mechanikus tarlóápolásra és sekély művelésre egyaránt. A Cracker tárcsás rögtörő és visszatömörítő henger mind száraz, mind nedves körülmények között kiválóan dolgozik.

Az 5600 kg-os munkagép vonóerő igénye 300 LE.

A kis emelőerővel rendelkező erőgépekhez készült gépen két sorban elhelyezett speciális, TriMix elnevezésű szárnyas-késes kapák biztosítják a teljes munkaszélességben történő művelést, illetve a szárnyas-késeken elhelyezett keverőfülek a talaj négy pozícióban történő keverését.

Az első és a hátsó sorban elhelyezett kapák egymáshoz képest eltoltan kialakított keverőlemezzel rendelkeznek.

A 4 sorban elhelyezett kapák segítségével egy háromsoros grubber keverőhatását tudjuk elérni alig több mint 30 LE méterenkénti teljesítménnyel.

Extra keverés nélküli munkavégzéshez a gép felszerelhető a gyors cserélős rendszer segítségével alig 10 perc alatt DuoMix hagyományos szárnyas-késes kapákra.

Az 1320 kg tömegű gép vonóerő igénye 110 LE.

 

 

Lemken Heliodor rövid tárcsa Solitair 8 vetőgéppel kombinálva

A 3 m munkaszélességű gép a „minimum tillage” módszereket vagy szántásos alapművelést használó kisgazdaságok ill. a precíz vetéstechnikát igénylő kis- és közepes gazdaságok optimális vetőgépe.

A hárompont-függesztőműre szerelt Heliodor rövidtárcsával kombinált Solitair pneumatikus vetőgéppel alacsony teljesítményigény mellett nagy munkasebesség érhető el.

A Heliodor rövid tárcsa 2 sorban elhelyezett 465×8 mm két dimenzióban döntött ellentétes dőlésszögű csipkés tárcsalapokkal szerelt, melyek csapágyazása karbantartást nem igényel.

A tárcsák rögzítése rugós acélkarral történik, melynek terhelhetősége nagyobb, mint a gumibak függesztésű munkaeszközöké.

A Solitair vetőgép adagoló elemeit talajkerék hajtja, mely a fokozatmentes hajtóművön keresztül 0,5-400 kg/ha mennyiség kijuttatását teszi lehetővé.

A magtartályon kívül elhelyezett elosztók pedig keresztirányban is egyenletes elosztást biztosítanak.

 

Lemken Rubin 9 rövid tárcsa

A finom fokozatú, egyedileg állítható rugós ujjsor a föld pontos vezetését és lehelyezését szolgálja.

A magas, nyitott gerendely eltömődés-mentes munkavégzést biztosít, a 620×6 mm átmérőjű két sor csipkéstárcsa (elől 15o-os, hátul 17o-os dőlésszögben) intenzíven keveri össze a talajt és a növényzetet.

A 6 m munkaszélességű gép tömege 6.500 kg, a sekély művelést akár 15 km/h sebességnél is maximálisan biztosítja.

A géphez kapcsolt mélységállító és rögtörő henger 11 változatban rendelhető a gyártótól.

 

Väderstad Carrier 1225 rövid tárcsa

Sokoldalúságának köszönhetően tarlómunkák, ősziek magágykészítése, hengerezés, szántáselmunkálás, és lazított talajok elmunkálása során használják.

Nagy előnye, hogy tarlóhántás során a szármaradvány 30-35%-át a felszínen hagyja, mely védi a talajt a klímaszélsőségek (esőcseppek romboló hatása, a napsugárzás) ellen.

A sekély műveléses technológia alapgépének számító 12 m-es rövid tárcsa 450 mm átmérőjű, kúpos tárcsái nem rögösítik a kiszáradt talajt, hanem kímélően porhanyítják.

A szármaradvány aprításban is előny a kisebb tárcsaátmérő, hiszen a nagyobb kerületi sebesség miatt intenzíven aprít és kever. Az egy tárcsára eső súly 115-125 kg.

A gép kétféle hengertípussal rendelhető. Az acélhenger a kötöttebb, míg a gumihenger a lazább talajokra ajánlott.

Szalmarendezővel ill. Crossboard simítóval egybeépített tárcsás változatban is rendelhető.

A munkagép horizontálisan (2,5 m szállítási szélességre) csukható össze.

 

Väderstad TopDown multikultivátor

A 6 méteres TopDown az egyik legsokoldalúbb kultivátor a piacon. Tarlómunkákra, magágykészítésre és forgatás nélküli alapművelésre is használható.

Négy lépésben biztosítja a talajművelést (tárcsa-kapa-rögrendező-henger).

A mellső tárcsasor (Carrier-ről ismert) sekélyen megvágja a talajt, valamint aprítja, bekeveri a szármaradványt.

A három sorba, 270 mm osztással rendezett kapák elvégzik a szükséges mélységű lazítást, valamint ha nagyobb mennyiségű szármaradvány van, azt mélyebbre keverik.

A kapák nyomában rögrendező tárcsasor dolgozik. A lezáró gumi vagy acél henger gondoskodik a megfelelő mértékű visszatömörítésről.

Jó minőségben szecskázott és terített, nagytömegű szármaradvánnyal is megbirkózik (kukorica, napraforgó), bizonyos talajtípusokon akár egy menetben készít magágyat.

Az 1400 kg/m súlyú gép vonóerő igénye 70-80 LE/m.

 

Väderstad Rapid vetőgépcsalád

Szélsőséges időjárásban (főként száraz évjárat) is megbízhatóan teljesít, könnyen beilleszthető különféle talaj előkészítési technológiába, megbízhatóan dolgozik közvetlenül a szántott talajon és szármaradványos felszínen is, sőt nagy csoroszlyanyomása lehetővé teszi a direkt vetést is.

3 és 4 méteres mechanikus, valamint 4, 6, és 8 méteres pneumatikus változatban rendelhető.

A Rapid vetőgépek talajelőkészítő tulajdonsággal is rendelkeznek, azaz többféle magágykészítő egység rendelhető hozzájuk, melyből hazánkban a tárcsás rendszerű a legkedveltebb.

A magtartály 3000-6200 liter közötti intervallumban változik típustól függően.

A pneumatikus vetőgépek magkiadagolása hidraulikus meghajtású, saját fejlesztésű ún.

Fenix rendszerű kiadagolón keresztül, radaros sebességméréssel valósul meg.

A legkisebb kivethető magmennyiség kb. 1.5 kg (pneumatikus vetőgép) és 0,5 kg/ha (mechanikus vetőgép) esetén.

A tömörítő keréksor Off-Set elrendezése akadálytalan munkát tesz lehetővé nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal borított felszínen is, vonóerő igénye 40 LE/m.

 

Vogel-Noot TERRADIG XS 7 késes lazító

Az XS lazítónál a keretmagasság 95 cm, így elérhető a 60 cm munkamélység. A TerraDig lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására.

Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása állítható.

A késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva, a fordítható lazító betét 120 mm-rel nyúlik túl a késszáron.

A lezárást jelen esetben kétsoros tüskés henger végezte, de egyéb hengertípusokkal is rendelhető.

 

Vogel-Noot Terratop 4 m vontatott szántóföldi kultivátor

A kultivátor rugós szárú kapái 23 cm-es osztással, 5 sorban vannak elhelyezve, ami a 83 cm keretmagassággal megfelelő átömlési keresztmetszetet nyújt a gépnek nagy szármaradványban történő munkavégzés esetére is.

A kapatestekre több fajta csúcs szerelhető, amelyek maximális munkamélysége eléri a 30 cm-t.

A sekély munkánál a szárnyas kések alkalmazásával a teljes munkaszélesség átdolgozható. A kapaszekciót egyengető tárcsasor követi, amelyek rugós biztosításúak és helyzetük fokozatmentesen állítható.

A legyező alakú tárcsakialakítás kevésbé hajlamos a szármaradvány és nedves talaj okozta beragadásokra.

A 4 méteres gép vonóerő szükséglete 250-300LE, méterenkénti súlya mintegy 1500kg.

 

 

Vogel-Noot TerraDisc Pro 500 Hydro rövid tárcsa

Az új kialakítású, 510 mm átmérőjű, agresszív szögállású és erőteljes csipkézettségű tárcsalapok jól boldogulnak az agresszív gyomokkal és a nagyobb szármaradványokkal.

A gumibakos felfüggesztésű tárcsatagok és a teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a hosszútávú, meghibásodás-mentes munkavégzésre.

A modern kialakítású, robosztus vázszerkezetű TerraDisc Pro a többi VOGEL-NOOT munkagéphez hasonlóan felszerelhető különböző 600 mm-es átmérőjű ékgyűrűs lezáró hengerrel.

A tiszta felszínről és bakhátmentes munkáról az oldalsó terelőlemezek gondoskodnak, amelyek paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázhoz, tökéletesen kopírozva a talajfelszínt.

A bemutatott 5 méteres változat súlya méterenként mintegy 750 kg és 160-200 LE-s erőgéppel üzemeltethető optimálisan.

 

Sándor Ildikó