fbpx

Most ez a 40 hektár volt a legnépszerűbb a hazai mezőgazdaságban

Írta: Sándor Ildikó - 2021 június 14.

Becslések szerint húszezren voltak kíváncsiak két nap alatt az idei első „valódi” mezőgazdasági kiállításra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben rendezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást.

Jól mutatja a kiállítás rangját, hogy a legutóbbi kiállítást Orbán Viktor miniszterelnök, az ideit pedig Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg. A NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg, szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon – közel 10 000 négyzetméteres területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát lefedő 52 cég mutatta be gépeit, eszközeiket. Másfél hektáros demópályán 23 gépkapcsolatot lehetett kipróbálni, emellett a rendezvény középpontjában az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók voltak.

A rendezvény  mindkét napján bemutatkoztak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek; továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat, permetezőgépeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, akcióban lehetett megtekinteni. Mindemellett a kamara szakértői segítséget nyújtottak a látogatóknak például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. A szervezők kialakítottak egy fenntarthatósági témájú tanösvényt is, ami hasznos tudnivalókkal szolgált a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól és azok kezeléséről. Egy bemutató talajszelvénynél pedig ismertetők várták a látogatókat, illetve az országos jégkármérséklő rendszer gyakorlati működését is megismerhették, valamint a gasztrofaluban hazai termelők kínálatával is találkozhattak.

Képes összeállításunk a kétnapos rendezvényről:

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowNAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowNAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow