Ne kockáztassa a hazai növényállomány egészségét!

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak. Ezek veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve.

A más országból hazahozott növények olyan károsítókat hordozhatnak, amelyek Magyarországon nincsenek jelen. A nem legális módon vásárolt, vagy bizonytalan helyről származó növények behozatalával az utazók lehetőséget adnak a károsítóknak (rovarok, vírusok, gombás megbetegedések), hogy hazánkban is terjedjenek és pusztítsák a növényállományt.

Még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot, ugyanis a károsítók nem minden esetben láthatóak szabad szemmel, olykor pedig tünetmentesen is jelen lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri az utazókat, hogy ne kockáztassák a hazai növényállomány egészségét a nem kellő körültekintéssel kiválasztott külföldi növények hazahozatalával! Természetesen van lehetőség bizonyos növények legális behozatalára is, melynek feltételeiről az e-mail címen tájékozódhatnak az utazók.

A Nébih ismételten felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unió területén termesztett növények védelme érdekében 2019. december 14-től valamennyi tagállamban életbe lép az új növény-egészségügyi alaprendelet. Az új szabályozás többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében.

NÉBIH rovar vírus