Nem drágult és kitűnő a kínálat!

Hiába nőtt a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, még mindig messze az európai uniós átlag alatt van; az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag megduplázódjon Magyarországon – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón.

Halat, közvetlenül a termelőktől

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: eredményes volt az idei év, és az időjárás is kedvezett a hazai termelésnek ezért nagy mennyiségű és kitűnő minőségű halat kínálnak a vevőknek. Jó hír, hogy az árak nem emelkedtek, a tavalyival azonos áron tudnak vásárolni a fogyasztók. A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni – közölte a MA-HAL elnöke.

Fogyasszunk több halat!

A magyar halak finomak, fogyasztásuk rendkívül egészséges, ráadásul a hazai hal fogyasztásának növelése piacot biztosít a magyar termelőknek, hozzájárul a vidéki régiók fenntartható fejlődéshez – mutatott rá az államtitkár. A halfogyasztást ösztönző, már megtett intézkedések közül Farkas Sándor kiemelte a halhús általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentését, illetve a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetését a magyar termelésű minőségi halak és haltermékek megkülönböztetésére.

Farkas Sándor felidézte, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketingtevékenységet segíti.

Több mint 10%-os növekedés egy év alatt

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője elmondta: Magyarországon az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a halfogyasztás. A fogyasztás bővülése stabil alapot ad a hazai halágazatnak a további fejlődéshez. A belföldi fogyasztás növekedéséhez hozzájárult a hal forgalmi adójának csökkentése, az elmúlt évek hazai gazdasági növekedése és a fogyasztást ösztönző kampányok is – olvasható az MTI közleményében.

 

 

Agrárminisztérium hal halgazdálkodás védjegy