A biotechnológia a modern gazdaság egyik vezető iparága, az ipar egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Az emberiség gondjaira keres és ad hatékony megoldásokat: gyógyítás (red biotechnology), életminőség-javítás, egészséges élelmiszerek és állati takarmányok előállítása (white biotechnology), a környezetszennyezések, a megújuló energiaforrások és a mezőgazdaság problémáinak megoldása (green biotechnology) terén. Az imént felsorolt területek mind a biotechnológia aktuális és leendő feladatköréhez tartoznak.
A zöld biotechnológia területén folyó kutatások eredményeként született meg a NovaFerm® termékcsalád. A NovaFerm® termékek olyan természetes biológiai hozamfokozók és kondicionálók, melyek alapját mindennapi környezetünkben is megtalálható mikrobák, enzimeik és az általuk termelt vitaminok, aminosav, és növekedési faktorok képezik. Használatukkal kiemelkedő eredmények érhetők el a növénytermesztésben. A természetes eredetű fungisztatikumok, szárbontó, tápelem mobilizáló és nitrogénkötő kultúrák használatával a műtrágyák és a növényvédő szerek felhasználása optimalizálható. Így a biotechnológia ezen eredményei hozzájárulnak a környezet terhelésének csökkentéséhez és hosszútávon a talajélet és talajminőség javításához, a termésminőség és mennyiség növeléséhez, és egyúttal a biztonságosabb mezőgazdasági termények előállításához.
Új generációs anyagaink olyan starterkultúrákat és biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek segítik a hatékony agrárgazdálkodásban nemcsak a hozamok és az agrotechnikai színvonal növekedését, hanem a jobb minőségű és egészséges élelmiszerek előállítását is, mindemellett a környezeti terhelést is csökkentik.
Természetesen a mikrobiológiai szerek és baktériumtrágyák alkalmazásával nem iktathatóak ki a műtrágyák a tápanyag-gazdálkodási rendszerből. A biológiai preparátumok nem rekordterméseket teremtő csodaszerek, használatukkal mindenekelőtt a termőtalaj egészséges egyensúlyállapotát állítjuk vissza, a növény számára felvehetővé teszik a mikroelemeket. A nitrogénkötő baktériumok a levegőből vonják ki a nitrogént, gazdagítva azokkal a termőföldet (1. táblázat). A szármaradványok temérdek foszfort tartalmaznak. A szárbontó baktérium által termelt enzimek feloldják és mobilizálják a kötött állapotban lévő tápanyagot, illetve a talajban immobilis állapotban lévő foszfort fel tudják szabadítani, ezzel a növényzet javát szolgálják. A műtrágyák és a mikrobiológiai szerek jól kiegészítik egymást a talaj tápanyag-fenntartásában, egyfajta talajfertőtlenítést végeznek, semlegesítve a mikotoxinokat, ami pedig azt jelenti, hogy termőföldünkről egészséges terményt takaríthatunk be.
1. táblázat: Talajállapot felmérés NovaFerm® készítménnyel, 2012. Gödöllő ÁTI
|
Dr. Kiss Gábor