Gazdálkodás a Röszkei Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezetnél

Röszke a magyar-szerb határ mellett fekvő kicsiny település, amit a Tisza és annak holt ága ölel körül. Az elmúlt napokban a szövetkezetnél jártam, ahol Dr. Tanács Imrével – a cég ügyvezető igazgatójával – beszélgetve, megkértem, hogy mutassa be az idei gazdálkodását. Ennek azért van idén különös jelentősége, mert a korábban nem látott mértékű belvíz rendkívüli módon befolyásolta az őszi és a tavaszi munkákat.

  • Szövetkezetünk 600 hektáron gazdálkodik, ahol 110 hektáron őszi búzát, 130 hektáron repcét, 140 hektáron napraforgót, 160 hektáron kukoricát és 60 hektáron szóját termesztünk. Ezen növények közül a szója egy újdonság számunkra, amit a területalapú támogatás új szabályai miatt kezdtünk el termeszteni.

Kérlek, beszélj a tavalyi év tapasztalatairól és eredményeiről is egy kicsit részletesebben!

A 2014-es év a különböző növényeket tekintve nagyon vegyes eredményeket hozott. A kedvező tavaszi és nyári időjárás és a megfelelő hibridválasztás miatt a repce 4 tonna/hektár termést produkált. Egy 43 hektáros táblában a Pioneer MAXIMUS® PR44D06 hibrid 4,3 tonnát termett hektáronként, ami megyei szinten kiemelkedő eredmény a körülményeket figyelembe véve.

Mi az oka, hogy ezen hibridre esett a választásotok?

Már több éve végzünk kisparcellás fajta-összehasonlító kísérleteket a Pioneer és más cégekkel. A sok éves tapasztalat azt mutatta, hogy a mi (talaj, időjárás és infrastrukturális) adottságaink között a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek adták a legnagyobb termés-eredményeket.

Hogyan látod az idei repce termés-kilátásokat?

Idén is a terület nagy részére a tavaly már bizonyított PR44D06-ot választottuk. Sajnos a rendkívüli belvíz helyzet miatt nem mindenhol számíthatunk a tavalyi eredményre. Mindezek ellenére bizakodóak vagyunk a repce termést illetően.

A tavaszi növények is ilyen szép eredményeket hoztak a tavalyi évben?

Összességében igen. A 2014-es évben a kukorica vetésterület nagyobb részén Pioneer kukorica hibrideket termeltünk, és bizonyos táblákon például a P0216 Optimum® AQUAmax® hibrid 13,8 tonnát termett hektáronként. A belvizes ősz miatt voltak olyan táblák is, amit csak tavasszal tudtunk betakarítani, de a Pioneer hibridek agronómiai tulajdonságai miatt ezeket is 8 tonna körüli eredménnyel.

Az idei évre vonatkozóan hogyan döntöttetek?

Idén a döntésünket az határozta meg, hogy a kukoricatermesztést öntözött körülmények között tudjuk folytatni. Emiatt egy nagyobb termés-potenciállal rendelkező, hosszabb tenyészidejű, és jó vízleadással rendelkező hibridet, a P0216-ot választottuk. A napraforgó tekintetében mi már évek óta magas olajsavas napraforgót, a PR64H42 hibridet termesztjük. Az idei évben a terület egy részén a még jobb tulajdonságokkal rendelkező P64HE118-as hibridet is termeljük. A választásunk – a hibridek kiváló terméshozama és magas olajsav tartalma mellett – azért esett rájuk, mert kiváló DuPont™ Express™ herbicid-toleranciával rendelkeznek. Mindez lehetővé teszi, hogy a kétszikű, nehezen irtható gyomnövényeket a napraforgó állományában kezeljük.

Köszönöm a beszélgetést. Ezúton is gratulálok az elmúlt évek eredményeihez és kívánom, hogy az idei év végén is hasonlóan jó eredményekről tudjunk beszélgetni!

Havass Tamás, Pioneer területi agronómus

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

A DuPont Pioneer az Optimum® AQUAmax® hibrideket 2 évig tesztelte termékfejlesztési kísérletekben aszályos környezeti feltételek között, Pioneer hibridekkel és kereskedelmi forgalomban kapható versenytárs hibridekkel szemben az európai régióban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek átlagosan 5%-os terméstöbbletet mutattak ezekben a kísérletekben a kereskedelmi forgalomban lévő hibridekkel szemben. Aszályos környezetnek számít, amikor a virágzás vagy szemtelítődés idején a relatív vízkészlet/vízigény kevesebb, mint 0,66 a DuPont Pioneer által szabadalmaztatott EnClass® rendszer 0-1 közötti skáláján. (1=DuPont Pioneer által meghatározott megfelelő nedvesség szintje) Egy hibrid teljesítménye aszályos körülmények között változó és sok tényezőtől függ, pl: csapadékhiány mértéke és eloszlása, hőmérséklet, talajtípus, talajművelési gyakorlat, rovarkár és betegségek mértéke illetve egyéb környezeti stresszhatások. Az ilyen kísérletekben az átlagos termés az Optimum® AQUAmax® hibridek és egyéb forgalmazott termékek esetében kevesebb, mint 10 t/ha volt. Kedvezőtlen csapadék- és hőmérsékleti tényezők mellett minden hibrid kevesebbet terem. A különböző adottsággal bíró helyszínek eredményei egymástól eltérőek lehetnek.

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2015 PHII.

Aktuális MAXIMUS növénytermesztés pioneer repce