fbpx

Növekedési pályán az agrárium első „élő laboratóriuma”

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 27.

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

Az ÖMKi idén év elején 5 új kutatóval erősít, kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti, és továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében. 2020-tól az ökogazdákat és az áttérőket támogató szaktanácsadási hálózat központi szervezési feladatait is ellátja.

2019-ben kiemelkedő lehetőséget kapott a magyar gazdák itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózata, amelyet nyolcadik éve fejleszt az ÖMKi. A 2017-ben OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal elismert on-farm projekt az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023 közepéig tovább bővülhet. A folyamat részeként az ÖMKi 5 új kutatóval erősítette csapatát, akik részben az on-farm hálózat meglévő témáihoz – talajminőség, tápanyag gazdálkodás, digitális agrárium, diverzifikáció – kapcsolódnak, de a bővülésnek köszönhetően az ÖMKi kutatási tevékenysége a jövőben az állattenyésztésre is kiterjed.

Az ÖMKi on-farm projektjén kívül is tudásátadással, agroökológiai módszerek közvetítésével támogatja a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket. Az agrárium ökológiai pályára állításáért 2011 óta dolgozó szervezet 2020-tól a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátja. Az ÖMKi célja, hogy a támogatott szaktanácsadói tevékenység megszervezésével az ország minél több régiójában legyen olyan tanácsadó, aki az ökológiai gazdálkodásra való áttérés mellett döntő gazdáknak megfelelő segítséget tud nyújtani.

Az ÖMKi, mint az ágazati szereplőket összekötő, a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését menedzselő „élő laboratórium” – 2015-től zajló kutatásai eredményeként – 2019-ben két sikeres egyeztetést is szervezett kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért.

A hazai agrárium első „élő laboratóriuma” szakmai érdekképviselettel is dolgozik azért, hogy naprakész tudást közvetítsen a fenntartható élelmiszergazdaságról.

2020-ban immár kilencedszer az ÖMKi szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb biokiállításán és szakmai összejövetelén, március elején a nürnbergi Biofach-on pedig ágazati konferenciát szervez Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek.