Növénytáplálás a sorközműveléssel egy menetben

Az elmúlt évek sorközművelő kultivátorokkal kapcsolatos gépfejlesztései – a gerendelyek, művelőtagok és a művelő szerszámok kisebb változtatásai mellett –, elsősorban a sorközművelő gépek különböző automatikus kormányozhatóságával, valamint tápanyag- (vagy növényvédő-szer) kijuttató adapterekkel való ellátásával hoztak jelentős változásokat.


Sorközművelő kultivátorra épített szilárdműtrágya-kijuttató

A növényápoló és -tápláló sorközművelések általános jellemzése

A jelenlegi, egyre inkább költségtakarékos, környezetbarát egyben környezettudatos növénytermesztési technológiák a mechanikai növényápolást – a sorközök gépi művelését –, és az azzal egy menetben elvégezhető növénytáplálást (szilárd/folyékony műtrágya kijuttatását), valamint a sávos növényvédelmi eljárásokat helyezik előtérbe. A hagyományos kialakítású sorközművelő kultivátorokra különböző adapterek felszerelésével, vagy az erőgép mellső függesztésére tápanyag kijuttató egységek felkapcsolásával olyan gépkombinációk kerültek kifejlesztésre, amelyek alkalmasak a sorközműveléssel egy menetben szilárd-/folyékony műtrágyák (vagy pl. mikrogranulált talajfertőtlenítő-/gyomirtó-szerek) sávos kijuttatására.

A sorközművelő kultivátoroknak a passzív művelőszerszámokkal ellátott és a hajtott (rotációs) kapákkal felszerelt változatai ismertek, a hazai (és az európai) növényápoló sorközművelések gyakorlatában a passzív kultivátor szerszámokkal felszerelt konstrukciós megoldások a széles körben elterjedtek. A sorközművelő kultivátorok, közel azonos függesztett kivitelekben (2-24 sorok közötti változatokban), családelven felépülve készülnek, és kialakításuk tekintetében 3 főbb csoportra oszthatók:

– a keskeny (~30-50 cm) sortávolságú kultúrákban (pl. cukorrépa, szója) alkalmazható, alacsonyabb (<60 cm) gerendely magasságú, 2-24 db keskenyebb és könnyebb művelőtaggal ellátott, tagonként 1-3 db művelőszerszámmal felszerelt sorközművelők;
– a széles (~60-90 cm) sortávolságú kultúrákban (pl. kukorica, napraforgó, burgonya) használható, nagyobb (>60 cm) gerendely magasságú, 2-12 db nagyobb geometriájú művelőtaggal rendelkező, tagonként 1-5 db kultivátor szerszámmal felszerelt sorközművelők;
– az eltérő (~25-150 cm) sortávolságú zöldségnövény állományokban alkalmazható, 2-18 db speciális kialakítású művelőtagokból felépített, tagonként 1-7 db művelőszerszámmal ellátott sorközkapálók vannak.


Mascar Galileo 6-soros sorközművelő szilárdműtrágya-kijuttatóval

A szilárd műtrágyákat és a mikrogranulátumokat kijuttató adaptereket általában a gépvázra, a művelőtagok fölé telepítik, míg a folyékony műtrágyákat (és a gyomirtó vegyszereket) kiadagoló adaptereket a gépvázon, külön futóműves kocsin vagy az üzemeltető erőgép mellső részén (esetleg az oldalain) is elhelyezhetik. A különböző adapterekhez természetesen olyan művelőszerszámok (tárcsás/késes műtrágya csoroszlyák, rugós kapák, stb.), vagy kiegészítő berendezések (csővezetékek, szórófejek, szivattyú, tartály, védőernyők stb.) is tartozhatnak, amelyekkel a növénytáplálási munkaműveletek a leghatékonyabban elvégezhetők. Az ilyen gépkombinációk üzemeltetésére, a traktor megfelelő stabilitása (kormányozhatósága) biztosításának érdekében, csak a hátsó függesztésű és kisebb munkaszélességű munkagépek alkalmazásával kerülhet sor. A kombinált gépcsoportok munkavégzése lassúbb, területteljesítményük kisebb, üzemszervezésük is bonyolultabb, azonban a gyakorlati tapasztalatok szerint ezek a „hátrányok” a munkamenetek számának csökkentésében, a káros talajtömörödés (talajtaposás) elmaradásában, a tápanyag/vegyszerek hatékonyságában stb. többszörösen megtérülnek.

Sorközművelő tápkultivátorok szilárd műtrágya-kijuttatóval felszerelve

A sorközművelő kultivátorokra felszerelhető szilárdműtrágya-kijuttató berendezések főbb szerkezeti egységei: a műtrágyatartály(ok) az adagolószerkezetekkel; a kijuttatandó műtrágya adagmennyiségét szabályozó szerkezetek; az ejtő-/elvezető csövek, valamint – a különböző megoldású – a berendezések felszerelését biztosító felfogó gépelemek, tartóvázak. A műtrágyát a sorközökben, sávosan kijuttató berendezések – különböző merevítőkkel – a sorközművelők tartóvázára, a művelőtagok fölé vannak felszerelve, azonban egyes gépeknél azok külön futóműves kocsira építve is elhelyezést nyerhetnek.


Hatzenbichler 6-soros kukorica sorközművelő szilárd műtrágya pneumatikus kijuttatásával

A műtrágya-kijuttató berendezések adagolószerkezeteinek működési elve – minden esetben – mechanikus adagolású, a tápanyag továbbítása gravitációs (ejtő rendszerű) vagy pneumatikus rendszerű is lehet. A gyakorlatban – a technikailag egyszerűbben kivitelezhető – mechanikus adagolású rés- és/vagy fordulatszám-szabályozós, gravitációs anyagtovábbítású megoldások az elterjedtebbek. A mechanikus rendszerű résszabályozós adagolószerkezetek típusai: csavart toló elemes; cellás kerekes; csigás; szalagos vagy ezek kombinációit megvalósító megoldású. Az adagolószerkezetek meghajtását („körmös”) járókerekek előtéttengelyen keresztül lánchajtással biztosítják. Ez a járókerékről központi megoldású is lehet, de újabban elterjedtek a korszerűbb elektromos motoros meghajtások is, amelyek gyors és pontos adagmennyiség kijuttatást-szabályozást tesznek lehetővé. A műtrágyát befogadó tartályok általában rozsdamentes acéllemezből készülnek, űrtartalmuk igen különböző: az egyszerű (1-2 kivezető adagolónyílásos) megoldások ~150-200 dm3-es tartálytérfogattal rendelkeznek, de a több adagolónyílásos, pneumatikus tápanyag-továbbítású gépek központi tartálya ~800-1000 dm3 űrtartalmú is lehet. Egy-egy tartályban – a kialakítástól függően – különböző számú (1-6 db) adagolóelem nyerhet elhelyezést. Központi tartályos gépeknél a központi adagolást soronkénti elosztással (elosztófejjel/elosztófejekkel) kiegészítve érik el a megkívánt műtrágyaadag mennyiségének kiadagolását. A különböző adagolószerkezetek által kiadagolt szilárd műtrágya gravitációs úton vagy pneumatikus (nyomólevegős) rásegítéssel jut az ejtő-/elvezető csöveken keresztül a növénysorok mellé, illetve a sorközökben a talajra. A műtrágya talajon való elhelyezkedése a kiszóró csővég (vagy a speciális műtrágya-csoroszlyák) segítségével sorközönként mechanikai úton állítható be. Szilárd műtrágya-kijuttatóval felszerelt sorközművelők több hazai (Busa; Helti; Metalwolf; Omikron; Sasform stb.) és külföldi gyártó/forgalmazó (Bednar; Gaspardo; Hatzenbichler; Mascar; MaterMacc; Quivogne stb.) gépkínálataiban is megtalálhatók.


Carré Econet sorközművelő homlok függesztésű Octoplus szilárdműtrágya-kijuttatóval

Homlok függesztésű szilárd műtrágya kijuttatók a sorközművelő tápkultivátorokhoz

A sorközművelőkkel való szilárd műtrágya kijuttatás egyik újabb módszere az erőgép elejére szerelt vagy a mellső függesztésére felkapcsolt tartályból a műtrágyának – pneumatikus úton végzett – a hátsó függesztésű sorközművelő kultivátor kapáihoz való továbbítása, illetve a szemcsés tápanyag talajra történő kiszórása. A mellső műtrágyatartályok rozsdaálló lemezekből készülnek, űrtartalmuk 1000-3000 dm3, adagolószerkezeteik cellás kerekes vagy csigás megoldásúak.


Orthman 8315 sorközművelő kultivátor folyékonyműtrágya-kijuttatással

A központi tartály adagolószerkezetéből a műtrágya a ventilátor nyomóágának légáramába, majd onnan az elosztófej/elosztófejek segítségével sorokra bontva, külön-külön levezető csöveken keresztül a művelőszerszámok mellett a sorközökben kerül a talajra. A műtrágyát a csővezeték végén lévő ciklon (diffúzor) választja ki a légáramból, ami a nehézségi erő következtében a megkívánt helyre kerül, és a kultivátorkapák a növénysorok mellé dolgozzák be a talajba. Az ilyen rendszerű korszerűbb gépeknél már hidraulikus ventilátor- és elektromos motoros adagolószerkezeti meghajtásokat alkalmaznak és a különböző adagolószerkezetekkel ~100-800 kg/ha műtrágyaadagok kijuttatására nyílik lehetőség. Mellső tartályos műtrágya-kijuttatóval ellátott sorközművelők a Bednar Ferti Box FB F; Carre Octoplus; Monosem Duo Fronttank stb. géptípusok kínálataiból szerezhetők be.

Folyékony műtrágyák kijuttatására is alkalmas sorközművelő kultivátorok

A sorközműveléssel egy menetben végzett folyékony műtrágya kijuttatás maximalizálja a tápanyagfelvételt. A célzottan kijuttatott folyékony tápanyag a teljes vegetációs folyamat során a növényi gyökerek rendelkezésére áll. A növényi gyökérzónába sávosan kijuttatott folyékony műtrágyázással – a mechanikai gyomszabályozás és a növénysorok levegőztetése mellett – csökkenthető a kezelések száma, gazdaságosabbá tehető a tápanyag-visszapótlás. Az ilyen rendszerű sorközművelők kiegészítő részegységei: a központi, folyékony műtrágya tárolótartály, a szivattyú, a szűrő és az elosztó csővezetékek, amelyek – a kultivátorkapák vagy tárcsás csoroszlyák segítségével – a folyékony tápanyagot közvetlenül a növények gyökereihez juttatják. A tábla végi forgókban csepegésgátló membránok akadályozzák meg a tápanyag csepegését. A folyékonyműtrágya-tárolótartály(ok) elhelyezése többféle megoldású lehet. Folyékonyműtrágya-kijuttatóval ellátott sorközművelő kultivátorok a hazai Metalwolf és Omikron, illetve több külföldi (Bednar; Farmet; Orthman stb.) cég gyártmányai között is elérhetők.


Metalwolf SKM-6H sorközművelő FMA folyékonyműtrágya-kijuttató adapterrel

ORS-6/3FM 600l-es folyékony adapterrel szerelt kultivátor

Dr. Fűzy József

adó burgonya erőgép fejlesztés gaspardo kukorica kultivátor sorközművelés technika traktor zöldség