fbpx

Növényvédelem a fenntarthatóság jegyében

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 08.

III. FMC Növényvédelmi Konferencia

A növényegészségügy mellett a környezetterhelés elleni küzdelmet is kiemelt feladatának tartja az FMC Európa-szerte. Az idei, sorrendben már a harmadik FMC Növényvédelmi Fórumon így a legújabb trendek, növényvédő szerek és technológiák mellett abba a munkába is betekintést nyerhettünk, amit a cég a fenntartható fejlődésért, az élhetőbb környezetünkért végez.

23 millió tonna műanyag mérőpohár sorsa dőlt el

Egy Európa-szintű felmérés szerint a növényvédő szerekhez csomagolt mérőpoharak 92%-a használat nélkül a kukában landol. Ezt a felesleges környezetterhelési problémát szeretné az FMC megoldani úgy, hogy az eredeti cél mégis teljesüljön: a megfelelő dózis a permetezőtartályba kerüljön. Így a 2020-tól gyártott szulfonilurea típusú növényvédő szerekhez mérőedény helyett többször használatos digitális mérleget biztosítanak a vásárlóknak, ami a a környezetvédelem mellett a pontosabb mérést is garantálja.

A környezettudatos szemlélet a poharak likvidálásánál még nem áll meg, az FMC továbbra is az SX® formulációjú növényvédő szerek forgalmazását preferálja, hisz használatukkal a permetezőtartályok kiöblítéséhez kevesebb vízfelhasználás szükséges.

Kalászosok a tavalyi időjárás tükrében

A tavalyi év száraz tavasza az őszi vetésű növények fejlődésének nem kedvezett, a tavaszi bokrosodás elmaradt, így hatástalanok voltak a kijuttatott műtrágyák, viszont a veronika-fajokon kívül nem nagyon jelentek meg gyomok, esetleg a ritkább gabonában parlagfű és libatop. Így egy jól időzített, akár bokrosodás végén, de egészen a zászlóslevél fejlettség időszakában történő gyomirtás sikeres lehetett. Ilyen „átlagos” gyomosodású területre, valamint ebszékfű, mezei acatvagy pipacs elleni védelemhez továbbra is a Granstar® Super az FMC ajánlata.

Ha a táblában veronika- és violafélék is megjelennek, akkor a kezelést Aurora® 40 WG gyomirtóval kiegészítve érünk el gyommentes állományt. „A kombináció sikerét látva ettől az évtől a két gyomirtó Aurora® Gold néven, 2,5 hektáros kereskedelmi csomagban is elérhető, természetesen kedvezőbb áron”.

Amikor pedig a kétszikű gyomok széles skálája van jelen, legyen szó magról kelő- vagy évelő gyomról, s ehhez a napraforgó árvakelés is tömegesen párosul, ott a Granstar® SuperStar csomag az FMC javaslata – foglalta össze a gyomirtási tudnivalókat Domokos Lajos, Tolna megyei területi szakmérnök.

A tavalyi év nemcsak a szélsőséges időjárás miatt volt emlékezetes a gabonatermesztőknek, a vetésfehérítő is komoly fejtörést okozott, esetenként két, de akár három védekezésre is szükség volt. A piretroid típusú Rapid® CS rovarölővel azonban sikeresen leküzdhető volt a kártevő, köszönhetően a gamma-cihalotrin hatóanyagnak, amely mikrokapszulázott formában van a termékben, így akár 5-6 nap tartamhatás elérését is lehetővé teszi. Ez a rovarölő egyébként már ősszel is alkalmazható levéltetvek és kabócák ellen, tavasszal az említett vetésfehérítő, majd a gabonapoloskák ellen.Az aszály miatt megjelent atipikus levélfoltosság – bár sokan gombabetegségnek gondolták – nem igényelt gombaölőszeres kezelést, ellenben a májusi esők okozta lisztharmat- és rozsdafertőzésekkel: itt már szükséges volt a Riza® 250 EW alkalmazása. Az idei időjárási körülményeket még nem látjuk előre, viszont az FMC a Riza® 250 EW jelentős árcsökkentésével készül a szezonra.

A fiatalok látásmódjára is kíváncsiak

A növényvédelem egy hivatás, ami a szakmai tudáson túl megkövetel egyfajta látásmódot. Az FMC ezt a szemléletet szeretné a fiatalokban erősíteni, és természetesen a jövő növényorvosait a szakma előtt álló kihívásokra felkészíteni. Ezzel a céllal írja ki esszépályázatát növényorvos szakon tanuló egyetemisták részére „A növényvédelem és a harmonikus növénytáplálás szinergiája, mint a jövő élelmiszertermelésének kihívásaira (klímaváltozás, csökkenő peszticidválaszték, inváziós fajok megjelenése stb.) adott válasz” címmel. A pályázat benyújtási határideje április 30. A tét: 10 havi ösztöndíj!