fbpx

Nyeregszemle 2.0

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 25.

Elmosta az eső, de onnan folytatják, ahol abbahagyták

Kiskunfélegyháza, 2016. augusztus 24. – Világrekord-kísérlettel, Országos Csikós Versennyel, ingyenes gyermeklovagoltatással és szakmai kurzusokkal várja – a égiek által júliusban eláztatott, de a szervezők kitartásának köszönhetően most augusztusban ismét megrendezett – Nyeregszemle és Nemzeti Lovaskultúra Fesztivál a lovak és a lovas rendezvények szerelmeseit Kiskunfélegyházán, augusztus 27-én és 28-án.

Az immár hatodik éve méltán népszerű Nyeregszemle szervezőiből eddig sem hiányzott az újító szellem és a bátorság, melyre idén kiváltképp szükség mutatkozott. A július közepére tervezett Nyeregszemle remek pénteki nyitányát – melyen már ott volt 350 ló és lovasa – nem várt mennyiségű eső öntötte el pénteken este. Szombatra járhatatlanná váltak az utak és a lovaspálya is alkalmatlanná vált a programok megtartására, ezért lefújták a Nyeregszemlét. Solymosi Bertold ötletgazda-főszervező azonban vett egy nagy levegőt, megnyomta az újratervezés gombot és csapatával a most következő hétvégére, augusztus 27-28-ra átszervezte a lovas hagyományokra épülő programsorozatot.

– A Nyeregszemle azért jött létre, hogy a lovas lét örömeit átadhassuk egymásnak és a látogatóknak, hogy ez a hagyomány generációról generációra szálljon és egyre több emberhez eljuthasson – nyilatkozta Solymosi Bertold, a Nyeregszemle szervezője.

Tőle azt is megtudtuk az augusztusi rendezvény főattrakciója az Országos Csikós Verseny és a lófektetés lesz, mely előre láthatóan világrekord-kísérlet a lefektetett lovak számát tekintve. Persze, a fesztivál fénypontjának ígérkezik a Szent Korona másolata előtti szombati szemle és ünnepség is. Ennek során a díszesen felvonuló lovasok a parkerdei nagy tisztáson egy közös istentiszteleten vesznek majd részt.

Természetesen ez még nem minden! Lovas bemutatók, íjászverseny, csikós-bajnokság, gyermeklovagoltatás, népzene és táncház, kézműves foglalkozások, solymász- és vadászkutya bemutató, színes gyerekprogramok, országos népművészeti és kézműves kirakodóvásár, „hintalovaspark”, gyereksarok, kisállat-simogató várja a Kiskunfélegyházi Parkerdőbe látogatókat, az ország legnagyobb lovas fesztiváljára. Ahol az estéket muzsikaszó és hajnalig tartó táncház zárja.

Éld át Te is a lovaslét örömét! Két napon át tárt karokkal vár az idei Nyeregszemle és Nemzeti Lovaskultúra Fesztivál Kiskunfélegyházán!

Háttérinformációk a Nyeregszemléről

Hatodik alkalommal örülhetünk idén az ország egyik legnagyobb lovas fesztiváljának. A Nyeregszemle különlegessége, hogy évről-évre több száz lovas kel útra, lóháton vagy fogattal, az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is, hogy találkozzanak egymással. A cél a nagyközönség számára bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, mondhatni a “lovas lét örömét” és a magyarság kultúrájában betöltött szerepét.
Solymosi Bertold ötletgazda-főszervezőt annak idején még az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója kérte fel, hogy valósítson meg egy olyan rendezvényt, ami méltó a parkhoz és sokakat vonz. Ópusztaszer, Kunszállás és Hortobágy után így került idén Kiskunfélegyházára a Nyeregszemle, ahol a városvezetés kiemelkedő rugalmassága és fogadókészsége a szervezőket is újult erővel, a rendezvénysorozatot pedig újabb különleges programelemekkel töltötte meg.

További információ:
www.nyeregszemle.hu
Szűcs Brigitta Z.
Tel.: +36 30 894 4851
E-mail: [email protected]

képek forrás: nyeregszemle.hu