fbpx

Nyolc parlagi sas pusztult el hazánkban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 18.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) kéri a gazdálkodókat, hogy az előírásokat betartva, csak zárt térben vagy zárt etetőállomásban használják a mérgező készítményeket.

Az utóbbi két évben rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó szerek miatt elhullott ragadozómadarak száma. Az egyes készítmények felhalmozódnak a táplálékláncban, s bekerülve a madarak szervezetébe néhány napon belül a halálukat okozzák.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy vannak olyan engedélyezett, boltban kapható rágcsálóirtó szerek, amelyek vérzékenységet okoznak. Ezeket a szereket az előírás szerint csak zárt térben vagy zárt etetőállomásban lehet alkalmazni.

A problémát az okozza, ha a technológiai előírást figyelmen kívül hagyva kiszórják a szert a mezőre. Ezek általában méreggel impregnált búzaszemek, amit a növényevő állatok megesznek. Ha a gazdák az előírások szerint használják ezeket a szereket, nem okoznak problémát, de a mezőre kijutva elpusztulnak tőle a nyulak, az őzek. A mérgezett tetemek elfogyasztásával pedig a ragadozómadarak szervezetében is felhalmozódik a méreg.

Ismét így pusztult el nyolc parlagi sas. Az Európai Unió parlagisas-állományának kétharmada hazánkban él. Amikor ezek a madarak elpusztulnak, nincs elég szaporulat, és nem tud a fokozottan védett faj visszatelepülni például Ausztriába, Szlovákiába, ahonnan már évtizedek óta eltűntek. 2015-ben már történt egy nagy mérgezés Békés megyében, ahol 80 őz és tíz mezei nyúl pusztult el egy ilyen szántón, és azóta egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, olvasható az MTI hírében.

Ráadásul a speciális gyógyszerhatóanyagot tartalmazó, vérzékenységet okozó szer amennyiben csapadékvíz hatására bemosódik a talajba, bekerülhet az ivóvízbázisba, ami az állapotos nőknél magzatkárosító hatást okozhat.

CÍMKÉK