Okos szenzorok az ökológiai gazdálkodás fejlődéséért

Borítókép

Prágában rendezték meg az IoF (Internet of Food & Farm) partner találkozót, ahol az ÖMKi részvételével megvalósuló SolarVibes projekt is bemutatkozott.

A Horizont 2020 finanszírozású IoF projekt célja az IoT technológiák elterjesztése a mezőgazdasági gyakorlatban. Az IoT, vagyis Internet of Things technológia nehezen definiálható egy szóban: azon eszközök tartoznak ide, amik egy vagy több másik eszközzel kétirányú kommunikációt folytatnak az Internet segítségével, miközben adatokat és információkat juttatnak el egymáshoz. Ezek az adatok felhasználhatóak például egy másik eszköz működésének optimalizálására.

Az IoF célja előmozdítani az eszközök közötti adattovábbítást, ami képes elősegíteni a fenntarthatóbb és környezetkímélőbb, ugyanakkor magasabb termelési hozamot biztosító gazdálkodást, miközben az európai mezőgazdasági ágazatot is versenyképesebbé teszi.

A SolarVibes program az érzékelt és feldolgozott adatok alapján képes az adott helyre és kultúrára szabott művelési javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag-utánpótlás és a betakarítás optimális időzítéséről. A hardver része a napelemes érzékelő eszköz, ami méri például a talaj pH értékét, nedvességét, hőmérsékletét, valamint makró tápanyagait. A szoftver két innovatív növényvédelmi elemző funkciója pedig hozzájárul a valóban okszerűen alkalmazott növényvédelem megvalósításához.

Az ÖMKi egyedüli magyar résztvevőként közel 500 szenzort helyez ki a termelőkhöz a projekt másfél éves időtartama alatt. A műhelymunkák alkalmával pedig a projektbe kapcsolódó gazdáknak lehetőségük nyílik a szenzor használatával kapcsolatos tapasztalataikat is megosztani egymással.

Tartalom közti banner a cikk végére
no