Bezárás

Az okos termelés – kevesebb input, nagyobb eredmény

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 29.

A fenntartható élelmiszerellátás biztosítását elősegítheti egy magyar startup, a Byome, az általa kifejlesztett költséghatékony és felhasználóbarát okos megoldásokkal. Ehhez kapcsolódik az Antenna Hungária befektetésével.

 

A termelési hatékonyságot javítja

A kis területen gazdálkodó, kevésbé tőkeerős termelők és a nagygazdák, illetve agrárvállalatok termelési hatékonyságát egyaránt javítani képes megoldást kínál a Byome.

Az AHa!Brainstore Startup Programnak köszönhetően az Antenna Hungária tőkebefektetésben részesül ezen a területen.

 

Antenna, torony
Mezőgazdaságban is teret hódít a digitális technológia, ezzel lesz okos a termelés
(Fotó: Antenna Hungária)

 

Hogyan javítható a mezőgazdaság termelékenysége

A Föld népességének folyamatos növekedésével párhuzamosan egyre égetőbb kérdés: hogyan javítható a mezőgazdaság termelékenysége?

A környezetvédelmi előírások szigorodása, a rovar- és gyomirtó szerek, valamint a műtrágyák használatának korlátozása miatt a termelékenység növelése kizárólag a hatékonyság növelésével érhető el. A feladat megoldását a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válása is nehezíti, ezért a lehetséges eszközök és módszerek iránti kereslet világszerte erősödik.

 

A fenntartható élelmiszerellátás biztosítását elősegítheti

Egy magyar startup, a Byome, illetve az általa kifejlesztett költséghatékony és felhasználóbarát digitális megoldások, amelyeknek immár az értékesítése is megkezdődött, ezen a területen hozhat előrelépést.

A rendszer időjárás alállomása folyamatosan nyomon követi a termeléshez kapcsolódó környezeti tényezőket. A begyűjtött adatok alapján előrejelzéseket és termelési javaslatokat ad a vetés, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá tételéhez.

Okos kártevőcsapdája pedig képes érzékelni és előre is jelezni a táblákon megjelenő kártevőállomány alakulását. Így teszi célzottabbá és eredményesebbé a kártevők elleni védekezést. Az eredmény: a korábbinál kevesebb irtóanyag felhasználásával nagyobb lehet a terméshozam. Az eszközöket a megjelenítő platform teszi könnyen használhatóvá, ahol a szenzorok által begyűjtött összes adat, az előrejelzések és a javaslatok egyetlen felületen érhetők el.

 

Dr. Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese

„A Byome egy olyan mezőgazdasági IoT megoldás, amely NB-IoT, LoRa és Cloud technológiákat alkalmazva nem csak aktuális és historikus adatokat, de a gazdálkodók munkáját segítő előrejelzéseket, javaslatokat és figyelmeztetéseket, vagyis komplex döntéstámogatási szolgáltatást is a rendelkezésükre bocsát. Az Antenna Hungária a startupban való befektetés által értékes elemmel egészítheti ki agrár-IoT portfólióját, szélesebb választékú értékajánlatot biztosítva ágazati ügyfelei számára.”

 

Telefon applikáció
Az applikáció javaslatot ad a begyűjtött adatok alapján, ezzel az okos mezőgazdasági termelő nagyobb eredményeket érhet el
(Fotó: Byome)

 

Az AHa!Brainstore Startup Program

A kezdeményezés magas hozzáadott értékű, nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciállal rendelkező innovatív projektek megvalósulását támogatja, amelyek fókuszterülete a telekommunikáció, multimédia, drón és IoT megoldások mellett a digitális platform szolgáltatások.

Az Antenna Hungária a Hiventures, a Drukka Startup Studio és a Telenor együttműködésével 2020-ban bonyolította le sikeresen az AHa!Brainstore Startup Program 3.0 kampányt, melynek eredményeként a több mint 100 jelentkező közül 5 startup – köztük a Byome – került kiválasztásra.

Az akcelerátor program a Byome számára az értékesítési támogatás és az eszköztesztelés/fejlesztés területén nyújtandó támogatással biztosít növekedési lehetőséget. A tőkebefektetés formájában megvalósuló együttműködésben az Antenna Hungária mellett a Hiventures és a Drukka Kft. is részt vesz.

 

Az agrár terület az egyik legaktívabb iparág

Az egészségügyi és a kereskedelmi jellegű projektek mellett az agrárium mind a befektetések méretét, mind darabszámát tekintve a harmadik legaktívabb iparág. A Hiventures eddig 20 olyan startupot finanszírozott, akik az agráriumban, vagyis az argotech területen tevékenykednek, és összesen 1,7 milliárd forintot folyósított számukra.

 

Forrás: Antenna Hungária, sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc