fbpx

A gyakorlatorientált és duális képzés fejlesztése

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 08.

Az oktatáson és a kutatás-fejlesztésen túl a gyakorlatorientált és duális képzés fejlesztésére, valamint az agrár-felnőttképzés megerősítésére is kiterjesztik partnerségüket – új szintre emelte együttműködését a Széchenyi István Egyetem, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft.

Együttműködési megállapodás
Az ünnepség résztvevői: dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontjának vezetője, Pecze Zsuzsanna, az IKR Agrár Kft. fejlesztési üzletágvezetője, dr. Drucskó Zoltán, az IKR Agrár Kft. ügyvezetői kabinetjének titkára, Tibor Takács, az IKR Agrár Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Szalka Éva, az egyetem mosonmagyaróvári karának dékánja, Illés Zoltán, az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Vona Viktória, az egyetem precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésének vezetője (Fotó: Horizont Média)

Együttműködés a minőségi képzés és a kutatás-fejlesztés területén

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara két évszázada fontos szerepet játszik Magyarország agrár-felsőoktatásában. Minőségi képzési és kutatás-fejlesztési tevékenysége során számos, az ágazatban meghatározó céggel működik együtt. Ilyen az Agrofert-cégcsoport két tagja, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. is, amelyekkel régóta szakmai kapcsolatot ápol a kutatás- és technológiafejlesztés, valamint a talajerő-gazdálkodás területén. Erre alapozva írtak alá megállapodást a kar és a vállalkozások vezetői június 3-án.

„Ma a mezőgazdaságban rendkívül intenzív fejlődés figyelhető meg. Emiatt a gyakorlatorientált oktatás biztosításához olyan partnerekre van szükségünk, akik a legmodernebb gépekkel rendelkeznek. Az elméleti és a gyakorlati oldal még szorosabb összekapcsolásából mindenki számára hasznos új dolgokat hozhatunk létre” – hangoztatta dr. Szalka Éva dékán az ünnepélyes eseményen.

Dr. Drucskó Zoltán, az IKR Agrár Kft. ügyvezetői kabinetének titkára szerint a Széchenyi István Egyetem tudatosan építi az innovációs ökoszisztémát annak érdekében, hogy képes legyen piaci szemléleten, vállalati kapcsolatokon nyugvó kutatás-fejlesztési tevékenységet megvalósítani a gyakorlatban is. Cégükről elmondta, hogy ma már 24 telephelyen, hét üzletágban szolgálják a termelőket inputanyagokkal és agrártechnológiával. Portfóliójuk rendkívül széles körű, a műtrágya- és növényvédőszer-kereskedelemtől a precíziós szaktanácsadásig és szolgáltatásokig sokféle területet felölel.

Illés Zoltán, a mezőgazdasági gépek és eszközök kereskedelmével foglalkozó Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a megállapodás aláírásának háttereként kiemelte, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy segítsék a következő nemzedékek képzését. „Ha a jól képzett szakemberek megtalálják vidéken a jövőképüket, a vidék is vonzóbbá válik” – jelentette ki.

Az eseményen részt vett dr. Nagy Frigyes, a kar nyugalmazott professzora, korábbi agrárminiszter is, aki gratulált a megállapodáshoz.

Széchenyi István Egyetem
Az egyetem multidiszciplináris elvek mentén működik együtt több szakterület képviselőivel (Fotó: Horizont Média)

Precíziós gazdálkodás, környezetvédelem és fenntarthatóság

Az együttműködés keretében az IKR Agrár Kft. Bábolnán épülő oktatóközpontja és a Széchenyi István Egyetem intenzíven fejlesztett mosonmagyaróvári SmartFarm Tangazdasága a precíziós gazdálkodással, a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos előadások és gyakorlati napok szervezését tűzte ki célul. Emellett fontos szerepet szánnak a több tudományterületet érintő gyakorlati képzések és tanfolyamok szervezésének, amelyeket nemcsak az egyetemi alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók, hanem a gazdálkodók, a mezőgazdasági cégek és szaktanácsadók számára is elérhetővé tesznek.

A kutatás-fejlesztésben meglévő több évtizedes kapcsolat is szorosabbá válik a felek között a megállapodással, mivel a cégcsoport széles körű portfóliója és az egyetem multidiszciplináris elvek mentén működő egységei – így agrár- és élelmiszeripari, járműipari és digitális fejlesztési kompetenciaközpontjai, csomagolástechnikai, logisztikai területei – jól kiegészítik egymást.

Forrás: Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc