fbpx

Okos trágyakezelés

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 29.

Minden üzemi méretű állattartótelepen fontos feladat a megfelelő trágyakezelési-rendszer kialakítása, a fázisbontó-trágyaszeparátor rendszerek üzemeltetése. Ezek legtöbbször részben vagy egészben automatizált folyamatok, azonban ha elakadás vagy meghibásodás történik, arról nincs értesülése a személyzetnek. Így csak akkor tudnak beavatkozni, ha épp a területen szemrevételezik a működést, ami a mai, munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokban igen ritkán tud megvalósulni. Ez komoly probléma, mivel így nem csak költséges hibajavítások válnak szükségessé a berendezéseken, de a folyamat is megáll, vagy akár el is áraszthatja a telepet az anyag. A megelőző távfelügyelet megvalósítására nyújt fejlett, professzionális megoldást az OkosFarm és a BAUER közös fejlesztésű, Okos trágyakezelő-rendszere.

Az OkosFarm évek óta azon dolgozik, hogy az ipari folyamatfelügyelet és irányítástechnikai megoldások integrálhatóak legyenek az állattartás különböző területein. Az idei év elején jött az ötlet a BAUER Hungária Kft.-vel közösen, hogy a két cég tevékenységét ötvözve készüljön egy olyan felügyeleti rendszer, mely ipari szinten képes a folyamatos monitoring és riasztáskezelés, valamint adatgyűjtés feladatait ellátni a trágyakezelésben. Tóth Éva, a BAUER Hungária Kft. ügyvezetője évtizedes tapasztalatára támaszkodva rámutatott, hogy ezen a területen eddig senkinek nem volt olyan infokommunikációs, innovatív megoldása, ami helyi üzemeltetési, illetve szakmai szinten is képes átfogó információkat szolgáltatni a trágyakezelési folyamat egészéről. „Megismerve a feladatot azonnal látszott, hogy milyen összetett rendszerekről van szó, és mennyi mérési pont beiktatása szükséges. Igazán örültünk a kihívásnak, mivel az OkosFarm rendszert épp az ilyen jellegű feladatokra specializáltuk” – mondta Kövesdi József, az OkosFarm ötletgazdája és vezetője. Az első rendszer Törtelen, egy nagyméretű szarvasmarhatelepen épült ki. A rendszer méri a keverők, a szivattyúk és a szeparátor berendezés áramfelvételét, feszültségét. Hiba esetén azonnal riasztást ad grafikus felületen, vagy akár e-mailben is. Méri ezen kívül a trágya medencék szintjét és jelzi, ha már kritikus a mennyiség. Látszik a folyamaton, hogy épp melyik gép üzemel és melyik áll, esetleg hibásodott meg. „A rendszer előnyeit első sorban a telephely dolgozói és a cég vezetői élvezhetik, mivel hatékony ellenőrzés alatt tarthatják a folyamataikat, ezáltal elkerülve az esetleges kiesést és megelőzve a költséges javításokat. A felhasználói felületeket úgy paraméterezhetjük, hogy különböző jogosultságok és grafikai felületek révén más információhoz jusson a helyszínen tartózkodó állatgondozó, a telepvezető, illetve a cégvezető is. Előbbi kettőt inkább az operatív, élő adatok és riasztások érdeklik, a vezetőséget pedig a historikus adatok és pénzügyi vonzataik” – magyarázta a koncepciót Papp Zsolt, az OkosFarm operatív vezetője, aki a fejlesztés mérés-adatgyűjtés, valamint informatikai oldaláért felelt a projektben. „Szerviz és karbantartás tekintetében pedig felbe- csülhetetlen előny, hogy kollégáim a mért adatokkal azonnal távoli diagnosztikát képesek végezni, így felkészülten érkeznek egyegy hibajavításra és tervezhetővé tudják tenni a karbantartásokat. A felhasználói felületen túl ők az üzemórákat, a motor hőmérsékleteket, valamint az olajszivárgás vagy egyéb PLC-n érkező hibajeleket is látják.”

– Ezt már Hegedűs Attila és Csabai László, a BAUER Hungária szervízvezetője tette hozzá. A rendszer kiépítésénél a két cég állattartásban szerzett tapasztalataira támaszkodva, a környezeti hatásoknak és működési sajátosságoknak megfelelő műszerek és berendezések kerültek telepítésre. A szarvasmarha telep részéről egyetlen fix internet csatlakozási végpontra volt szükség, és ennek segítségével bárhol, egyszerre korlátlan számban figyelhetik a dolgozók a folyamatot saját laptopokon, PC monitorokon vagy Android és iOS alkalmazáson keresztül is. A kiépített rendszer már a próbaüzem néhány napja alatt jelentős – közel félmillió forintos – megtakarítást hozott a telephelynek, mivel a telepvezető észrevett egy elakadást és néhány perc alatt kezelte a helyzetet. Ez egy olyan probléma volt, amit ha csak órák múlva vesznek észre, komoly kárt okozott volna a motorokban és a berendezés más egységeiben is. A rendszer beruházás tekintetében a megelőzött veszteségek és a felesleges helyszíni jelenlét elkerülésével 2-3 hónapon belüli teljes megtérülés várható.

Kövesdi József