Bezárás

Pályázzon Okosan!

Írta: Agrárágazat-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 16.

Gondolatok a mezőgazdasági pályázati pénzek hatékony felhasználásáról

A cégemnek van mezőgazdaságban érdekelt üzletága, ezért szakmai és üzleti érdekeltség okán folyamatosan figyelemmel kísérem az agrármédiát, ezen belül is az írott sajtót és az online internetes tartalmakat. Körülbelül fél éve a tartalmak jó része arról ad híradást, hogy a mezőgazdaság az elkövetkezendő 2 évben óriási pénzösszegekhez fog hozzájutni, és mintegy két év alatt az előző elszámolási ciklus összegét meghaladó kifizetések várhatók.

 

Euro bankjegyek

 

Néhány idézet a mezőgazdasági szaklapok szalagcímei közül, a teljesség igénye nélkül: „Pénzeső a mezőgazdaságban”, „Óriási pályázati pénzek érkeznek az agráriumba”, „Pályázati dömping a mezőgazdaságban”, „Soha nem látott lehetőségek előtt a magyar mezőgazdaság: átalakulóban az ágazat”.

Az első gondolat erre zsigerből természetesen az, hogy ez csodálatos lehetőség egy olyan cégnek, amelyik a küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon a hazai mezőgazdaság fejlődéséhez, fejlesztéséhez, modernizációjához, hatékonyabbá tételéhez. Tesszük ezt a magunk eszközeivel, az informatikai alapú fejlesztésekkel. Igyekszünk hozzájárulni a mezőgazdaság digitalizációjához. Hoppá, digitalizáció! Ez az a zászló, amelyik szintén nagyon magasra lett emelve az elmúlt néhány hónapban a hazai agrármédiában.

 

A mezőgazdaság digitalizációja

Ez a tény különösen kedves számunkra, hiszen az eddigi pályázati szisztéma az volt, hogy az informatikai alapú fejlesztések, a kontrollrendszerek, a digitalizáció az önállóan nem támogatható kategóriába tartozott; csak akkor tudott a gazdálkodó pályázati pénzt kapni egy-egy informatikai fejlesztésre, ha azt valamilyen beruházás (pl. istállófejlesztés) részeként valósította meg. Ez a tény némileg korlátozta a lehetőségeinket – és a digitalizáció elterjedését a mezőgazdaságban.

Hogy a NAK egyik nyilatkozatát idézzem: „Lassan, de megállíthatatlanul terjed a digitalizáció a mezőgazdaságban”. Talán ez a pályázati pénzektől most majd fel fog gyorsulni, mondatja velem a mindig bizakodó cégvezető. Hiszen az új pályázati kiírások – a korábbiakkal ellentétben – már tartalmazni fognak önállóan megvalósítható „a mezőgazdaság digitális átállását elősegítő” elemeket is. Azonban mélyebben belegondolva a témába, az elmúlt néhány év mezőgazdasági informatikai tapasztalatával a hátam mögött megfogalmazódik bennem néhány kérdés:

– Hogyan tudja elkölteni a hazai mezőgazdaság hatékonyan a „rá szakadó” összegeket viszonylag rövid idő alatt?

– Mennyire tájékozottak a gazdálkodók a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználásában?

– Hogyan tudunk mi, mint szolgáltató vállalkozás hozzájárulni a pályázati lehetőségek hatékony kihasználásához?

Meggyőződésünk szerint a leghatékonyabb módja a segítségnek, ha néhány megvalósult jó gyakorlat bemutatása mellett együtt tárjuk fel a lehetőségeket, és készítjük el a gazdálkodók pályázati anyagát, illetve azt minden hozzánk forduló gazdának segítünk összeállítani, műszaki és adminisztratív szempontból egyaránt.

Az alábbiakban pedig a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány „pályázható témát” amelyben – optimális esetben – segítséget tud nyújtani a szaktanácsadó és/vagy pályázatíró:

  • Informatikai fejlesztések

o Vezetékes és vezeték nélküli telephelyi IT hálózatok,
o Telephelyek közötti informatikai kapcsolat megteremtése,
o Teljes körű internetlefedettség biztosítása.

  • Telephelyi kontroll

o Vizuális kontroll, kamerás ellenőrző rendszerek,
o Személyi kontroll.

  • Folyamatmenedzsment

o Szenzorok kihelyezése (IOT),
o Gépészeti elemek „felokosítása”,
o Automatikus vezérlések.

  • Energiahatékonyság növelése

o Energiamonitoring rendszer kiépítése (törvényileg kötelező),
o Napelemes rendszerek.

 

Kövesdi József
Okosfarm