fbpx

OPTImális választás!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 23.

Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol.

Az OPTIGÉP Kft. a mezőgazdaság gépigényeit figyelembe vevő fejlesztési munkájának eredményeként korszerű termékskálával áll megrendelői szolgálatára. Kereskedelmi tevékenysége a saját fejlesztésű termékeire terjed ki.

optigép

Napraforgó betakarító adapterek

A NAS adapterek immár 20 éve ismertek a hazai és külpiacon az USA-tól Novoszibirszkig. Hatékonyan és minimális veszteséggel végezhető velük a napraforgó betakarítása. A hatsoros gépek területteljesítménye 20 ha/nap.

A széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb típust:

– Fix változat:  2-16 soros, 50; 55; 60; 70; 76,2 cm sortávú kivitelben;

– Csukható változat: 6 és 8 soros, 76,2 cm sortávú kivitelben;

– Szárzúzós változat: 6 és 8 soros, 70 és 76,2 cm sortávú kivitelben.

Az adapterek műanyag sorválasztókkal kaphatóak, univerzálisan bármely típusú kombájnra adaptálhatóak. Az adapterek rázóasztalos megoldásúak, ami lehetővé teszi az adapter alacsony építését, ezáltal a ledőlt vagy esetenként beteg napraforgó is nagyon kis (<0,5%) veszteséggel betakarítható. Ebben segítenek a mozgatható, talajhoz állítható orrok is. A veszteségcsökkenés a hektáronkénti 100-150 kg-ot is elérheti. Ennek következtében már egy év alatt megtérülhet az adapter ára (6 soros gép esetén kb. 350 ha betakarítással).

A szárzúzós változatú NAS Z biztosítja, hogy a talajművelés már közvetlenül a betakarítás után végezhető. A csukható változatú NAS CS gyors átállást tesz lehetővé a területek között.

A folyamatos, tervszerű fejlesztés eredményeként a NAS változataként PSM néven talajkövető szárzúzóval felszerelt napraforgó betakarító adapter kapható 6, 8 és 12 soros, 76,2 cm sortávolságú fix vázú, valamint 8 soros csukható kivitelben. Ezek az adapterek a NAS változatok minden előnyével rendelkeznek, emellett hatékony szárzúzást végeznek. Az alacsony építésű szárzúzó – a zúzási magasság hidraulikával állítható – alacsony, dőlt állományban is használható.

A PSM adapterek használatával a talajtaposási kár csökken, és megtakarítható a külön erő- és munkagépigény, valamint a külön menetben történő szárzúzás munkaideje és költsége.

Kukorica betakarító adapterek

Az OptiCorn típusú, szárzúzóval szerelt adapterek 2, 4, 5, 6, 8 és 12 soros, 70 és 76,2 cm sortávú fix vázú, valamint 6 és 8 soros csukható vázú kivitelben kaphatóak.

Az adapterek univerzálisan bármely ismert típusú kombájnra adaptálhatóak. Speciális, késes törőhengerei – melyek hosszabbak az átlagos hengereknél (640 mm) – biztosítják a hatékony szárlehúzást nagyobb haladási sebesség mellett is. A törőhengerek kései ill. a zúzókések élei kopásálló keményfémpor bevonattal vannak ellátva. A törőhengerek csapágyazása nem igényel napi karbantartást. A törőlécek központi vezérléssel állíthatók. A nagy sebességgel forgó (2400 1/s) zúzóegységek kikapcsolhatóak. A törőegységek soronként 1-1 Walterscheid biztonsági kapcsolóval vannak ellátva. A gépek műanyag sorválasztókkal vannak felszerelve.

2015 év végén debütált az OptiCorn Premium névre hallgató kukorica-betakarító adapter, amelynek egyedülálló, alumínium hajtóműházas hajtásrendszere egy hosszú fejlesztőmunka eredménye, amit a németországi GKN-Walterscheid GmbH-val karöltve végzett az Optigép Kft. A tesztek 2014 és 2015-ben nemcsak hazai körülmények között, hanem 2015 tavaszán a Dél-Afrikai Köztársaságban is zajlottak, ahol a hazainál jóval nagyobb, 18-20 tonna/ha-os állományban kellett helytállnia a gépnek. Az OptiCorn Premium adapteren nincsen lánchajtás, mindent hajtóművek hoznak mozgásba, ezzel karbantartásmentes üzemeltetést biztosítva. Az oldalhajtás kardán-, ill. szöghajtóműveken keresztül biztosított. Jelenleg teljesen egyedi megoldás a piacon, hogy az adapter sebességváltó hajtóművel is rendelkezik, így szerelés nélkül egy kar segítségével az adott állománytól függően lassítható, ill. gyorsítható a gyári alapértékhez képest +/- 5 %-kal a működési sebessége.

Hajtóművel meghajtott a terelőcsiga is, ill. soronként Walterscheid biztonsági kapcsolók vannak beépítve, valamint az egyes törőegységeket is Walterscheid kardánok kötik össze, ami a flexibilitást növeli. Ennek az adapternek, ill. a teljes adaptercsaládnak a másik nagy újdonsága, hogy csak rozsdamentes anyagok, ill. alumínium felhasználásával készül a vázszerkezetük, ill. az alkatrészeik 90 %-a, amellyel jelentős, 20 %-os súlycsökkenés érhető el egy hagyományos, acélvázas felépítésű adapterhez képest. Az anyaghasználat előnyei nemcsak a súlycsökkenésben, hanem ezzel párhuzamosan a kedvezőbb üzemanyag-felhasználásban, a taposási kár csökkenésében, valamint a hosszabb várható élettartamban érhetők tetten, illetve a vízállásos területek betakaríthatóságában van jelentős előnye.

Szemestermény felszedő és rakodógép

Az OptiRak-150/M optimális választás nagy teljesítményű terményrakodáshoz. A gép traktorral üzemeltetett, amellyel telepen belül mozgatható is, így könnyen, gyorsan lehet átállni az egyik rakodási helyről a másikra.

A gép garat nélküli változata sík területen tárolt szemestermény felszedésére, szállító járműre való rakodásra, szellőztető átrakodásra alkalmas. Rakodógarattal szerelt változata alkalmas a szemestermény szállítójárműről közvetlenül vagonba, silóba vagy tárolóba való rakodásra.

Teljesítményigény: 37 kW.

Rakodási teljesítmény búzából: 150 t/óra.

A gépek korszerű színvonalon tartását, a tervezési, gyártási folyamatot ISO 9001 minőségügyi rendszer felügyeli.