fbpx

Országszerte búzát gyűjtenek a Magyarok Kenyere program keretében

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 20.

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok Kenyere program keretében, adta hírül az MTI.

A kezdeményezés immáron nyolcadik éve indul útjára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködésével. A gazdák segítségével országszerte búzát gyűjtenek, majd az abból készült kenyeret szociálisan rászoruló illetve hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó, magyarországi és határon túli szervezeteknek juttatják el.

Felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér, és segítenünk kell egymást, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni, fogalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke az eseményen.

Velkei József, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke szólt arról, hogy a kezdeményezés az elmúlt nyolc év alatt mozgalommá és határon túlivá is vált. Hozzátette, Pest megyében még két helyen folyik gabonagyűjtés, Újszilváson és Kartalon.

Dorner Gábor, Nagykáta polgármestere a búzagyűjtés tápióbicskei helyszínére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a településen zajlott az 1848-49-es szabadságharc egyik híres csatája, amely példája a magyarság összefogásának, ahogy a mostani búzagyűjtés is.

Kanyó Sándor, Tápióbicske polgármestere Czerván György országgyűlési képviselő köszöntő levelét olvasta fel. A képviselő kitért arra, hogy a Magyarok Kenyere programban a 2011-es 10 tonna után 2016-ban már 628 tonna adomány gyűlt össze a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból, ami 380 tonna lisztet eredményezett. Abból tavalyelőtt, illetve tavaly is csaknem 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezet részesült.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK búza