fbpx

Ovlac: szántás könnyedén

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Az Ovlac gyár, Spanyolország legnagyobb ekegyártó vállalata, 1936 óta kizárólag talajmegmunkáló gépeket gyárt.

A kezdetben kis javító és gyártó műhely mára Spanyolország legnagyobb ekegyártójává nőtte ki magát. Manapság az Ovlac termékei világszerte 20 országban kaphatóak, többek közt olyan különösen igényes piacon is, mint Németország, Dánia valamint olyan távoli országokban, mint Chile vagy Dél Afrikai Köztársaság.

Ahogy az egy család kezében lévő cégnél szokott, az Ovlac komoly, megbízható és elérhető partner, amely eleget tesz a vásárlói igényeknek, ellátja őket hatékony munkaeszközökkel.

Mivel bizonyos piacok igénylik, így a gyárban még megrendelésre készítenek többféle kialakítású ágyekét, melyek függesztett kivitelben 2-6 fejesek, félig függesztett kialakítás esetén pedig 5-8 fejjel rendelkeznek. Az ekefej biztosítás nyírócsapos vagy laprugós lehet. A MINI sorozatú ekék sekély művelést tesznek lehetővé, max. 20 cm, ami például tarlóhántásra teszi alkalmassá a munkaeszközt, viszont akár 40%-kal nagyobb munkaszélesség érhető el vele, mint a hagyományos középmélyszántó ekénél.

A legnagyobb igény az ekékből a váltvaforgatósokra van, ezekből a legszélesebb a kínálat is.Függesztett kivitelben 2-6 fejjel, félig függesztett kivitelben 5-8 fejjel rendelhetőek, az ekefej biztosítás pedig 4 féle kivitelű lehet: nyírócsapos, félautomata, rugó biztosítású, laprugós automata és hidraulikus automata visszaállású. Az ekék közt számos kormánylemez kialakítás létezik, a már említett MINI sorozat váltvaforgatós kivitelben is létezik. Magyarországon a márka legnépszerűbb tagjai SF és LF sorozatú ekék, melyek közt a különbség a fogásszélesség állításban van, míg az OVLAC LF csavarorsóval, addig az OVLAC SF sorozat esetében hidraulikusan változtatható a munkaszélesség. A fogásszélességnél tartva fontos megemlíteni, hogy ezek az ekék ekefej távolsága 85, 95 vagy 105 cm, így az ekefejenkénti munkaszélesség 30-50 cm között változtatható fokozatmentesen, ezért nagyjából 35-40 LE traktor teljesítmény javasolt ekefejenként. Gyakori visszajelzés a vásárlók részéről, hogy alacsonyabb fajlagos fogyasztással tudnak dolgozni, könnyű vontatású az eke. A gerendely magasság akár 90 cm magas is lehet, ami miatt a gép a nagy szártömeget is kitűnően leforgatja. A leforgatási minőséget még előhántóval és beforgató lemezzel lehet javítani. Az ekékhez opcióként az említett felszereltségek mellett réselt kormánylemezt, műanyag kormánylemezt, kormánylemez toldatot, tárcsás csoroszlyát, memóriaszelepet… stb. Az ekék alapfelszereltségként kombi kerékkel vannak felszerelve, mely szántás közben mélységállításra, pillangó helyzetben pedig szállításra szolgál. A traktor munkaeszköz párosításkor mindig figyelni kell, a traktor teljesítményének megfelelő, erős vázzal kell az ekét is felszerelni. Az OVLAC az ekék vázaként vastagfalú szelvényeket használ, 100 x 150 és 150 x 150-es méretben. Az ekékhez olyan vázat is lehet kérni, melyre plusz ekefej felszerelhető, így ha gazda könnyebb talajon, vagy erősebb traktorral szeretné használni a gépet 6 csavarral rögzíti a plusz ekefejet és már dolgozhat is a géppel.

Hogy milyen is a gép munka közben? Azt mondják el a gazdák maguk:

Vajas Agrogép Kft, Vincze János, műszaki vezető, Dusnok

A Kft. 1800 ha-on gazdálkodik. Fő tevékenységünk a szántóföldi zöldség- és növénytermesztés

Traktor: John Deere 6230 (100 LE)

Géptípus, évjárat: OVLAC SF-3, 3 vasú váltva forgató eke (2 db), 2009

Tapasztalat, vélemény: Az ok, hogy nagyobb ekéink mellé 3 vasúakat is kerestünk, a nagyszámú kisparcella. Az Ovlac melletti döntés a környéken már évek óta jól dolgozó, ugyanilyen márkájú ekék valamint a vásárlást megelőző próba eredménye.

Az ekéket memória szeleppel, kombikerékkel, előhántókkal, hidraulikus fogásszélesség-állítással rendeltük. A gerendely magassága 90 cm, az ekefejek távolsága 105 cm.

Az ekék eddig egyenként kb. 150 ha-t dolgoztak. Területeink zöme réti talaj, melyek kötöttsége 45-55 KA. Az ekék fogásszélessége ekefejenként 30-35 cm-re lett állítva – a területektől függően. A nálunk alkalmazott gépkapcsolattal az átlagos teljesítmény 0,35-0,4 ha/óra volt.

Eddigi tapasztalatink szerint az eke megfelelő beállítás mellett könnyen húzható. Egyszerű a kezelése, karbantartása.

Az előhántó is jó választás volt. Főként a nagyobb szármaradványok tökéletes leforgatásánál előnyös. A memóriaszelep, az eke átfordítását kíméletesebbé teszi a traktor függesztő szerkezete számára.

Az ekevasak, orrbetétek elhasználódása nem volt jelentős, legalább egy szezont még csere nélkül kibírnak.

Kiesést okozó meghibásodásunk nem volt, csupán egy jelentéktelen hasított szeget cseréltünk.

Összességében az ekék hozták az elvárásainkat: a megfelelő munkaminőséget és a megbízhatóságot.

Holcz István családi vállalkozás, Tótkomlós

Családi vállalkozásként gazdálkodunk kb. 400 ha-on. A terület fele szántó, a másik fele legelő. Fő tevékenységünk a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés (szarvasmarha, juh).

Traktor: McCormick XTX 185 (173 LE)

Tapasztalat, vélemény: Az ekét egy gépcsomag részeként vásároltuk. Az OVLAC név számunkra addig ismeretlen volt. Az ekéről hallott kedvező gyakorlati tapasztalatok valamint az ár alapján mégis úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk, és megvesszük ezt az ekét.

A kiválasztás azért esett a négy plusz egy vasú változatra, mert azt terveztük, hogy a nyári sekély szántást 5 fejjel végezzük, az őszi mélyszántásokat pedig 4-gyel. Egyenlőre azonban még csak négyvasú változatban használtuk.

Tapasztalatunk szerint az eke és a traktor kapcsolat ideális. A mi kötött és szikes területeinken az eke könnyen húzható. Előhántó helyett mi csak beforgató lemezt rendeltünk, de a nagyobb szármaradványokat így is tökéletesen leforgatja. A választható legnagyobb ekefej távolság és gerendely-magasság miatt az eke nem dugul, a szárat nem húzza össze.

A fogásszélesség fokozatmentesen állítható. Mi 40-45 cm-es fogást használunk ekefejenként talajtól függően. A területteljesítmény kb. 1,2-1,3 ha/h normál körülmények közt.

Nagyon jó megoldásnak tartom a memóriaszelepet, mellyel az eke átfordításkor csak kevés többletterhelést ad a traktor függesztő berendezésének. Véleményem szerint a négyvasú, és annál nagyobb függesztett ekékhez mindenképpen meg kell rendelni.

Az OVLAC ekénkkel eddig kb. 300 ha-t szántottunk. A kopóelemek csak kis mértékben koptak. Például az orrbetéteket még nem kellet megfordítanunk. Műszaki problémánk nem volt a géppel.

Úgy gondolom, a választás során érdemes volt kockáztatnunk, amit a gyakorlat igazolt is.