fbpx

Perstorp: élen a takarmány adalékanyagok piacain

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

 

Mit érdemes röviden tudni a Perstorp cégről?

A Perstorp csoport, ami nevét a cég székhelyét adó svéd kisváros neve után kapta, speciális kémiai anyagok több csoportjában világszinten piacvezető. Nincs sok olyan vegyipari vállalat, amely versenyezhetne a közel 130 éves sikertörténetével. A múltból származó tapasztalatoknak köszönhetően napjainkra a Perstorp a vegyipar egyik legtöbb szakértelemmel rendelkező szereplője. Ez a szakértelem segít bennünket abban, hogy mindig képesek legyünk Nyerő Recepteket (Winning Formulas) biztosítani különböző iparágak különböző alkalmazásai számára. Mindezek alapján hisszük és valljuk, hogy a jó termékekből még jobbat tudunk csinálni.

 

Hogyan alakul a logisztikai háttér és a gyártás?

A gyártás 11 országban történik, gyártóüzemeink stratégiai helyeken, Észak Amerikában, Ázsiában és Európában találhatók, amelyekhez a jelentős piacokon kereskedelmi irodák és több mint 60 disztribútor kapcsolódik, ezzel biztosítva a gyors helyi háttértámogatást, rugalmas hozzáállást és reagáló képességet, amivel az eltérő vevőigények hatékonyan kielégíthetők.

 

Legfontosabb üzleti adatok?

Az elmúlt 1 évben az árbevétel meghaladta a 14,5 milliárd svéd koronát, ami 1,65 milliárd Eurónak, azaz közel 435 milliárd forintnak felel meg. A cégcsoport jelenleg 2200 főt foglalkoztat. A Perstorp felügyeletét 2005 óta a PAI Partneriroda látja el; ez Európa vezető tőkebefektetési csoportja.

 

Hol találkozhatunk a cég készítményeivel?

Perstorp termékeket használnak az űrhajózásban, a hajógyártásban, a fedőréteg- és festékgyártásban, vegyiparban, gépiparban és az építőiparban. Emellett megtalálhatók az autógyártásban, mezőgazdaságban, takarmánygyártásban, élelmiszeriparban, textiliparban, papírgyártásban, csomagolóanyag-előállításban és az elektronika világában.

 

Hogyan kapcsolódik a cég a takarmány-adalék piachoz?

A Perstorp 2005 során megvásárolta a holland Franklin Products International vállalatot, ezzel a takarmányiparban komoly háttérrel rendelkező két cég egyesült, létrehozva a Perstorp Performance Additives üzletágat, amely az állattartóktól a takarmány-keverő üzemekig az igények teljes körű kiszolgálását tűzte ki céljául. A Perstorp a hangyasav és a propionsav egyik legjelentősebb előállítója, ezek a szerves savak fontos alapanyagok a takarmány-adalékgyártás és termény-tartósítás számára. Emellett a cég szerves savak sóit – kalcium- és nátrium-formiátot, valamint kalcium- és nátrium-propionáto –, és szilázstartósító anyagokat is biztosít az agrárium számára. A cégegyesülést követően a Perstorp egy lényegesen bővebb termékportfóliót kínál ügyfelei számára, amivel jelentősen erősítette piaci jelenlétét a gyorsan fejlődő szerves sav piacon. A fejlődési ütemet részben az diktálja, hogy 2006 januárjában az EU-ban betiltották a nem-vényköteles, hozamfokozó antibiotikumok felhasználást, ugyanakkor a szerves savkeverékekről bebizonyosodott, hogy hatékony alternatívái lehetnek ezeknek az antibiotikumoknak.

 

Miért is érdemes takarmány adalék anyagokat használni? Nem jelentenek ezek felesleges pluszköltségeket?

Az állattenyésztés egyik elsődleges prioritása az állatok egészségének megóvása. Évente az állattartó cégek egyre többet költenek gyógyszerekre, illetve olyan innovatív takarmány adalék anyagokra, amelyekkel pl. a súlygyarapodás fokozható, a termelékenység vagy akár az élelmiszer biztonság javítható. Közhelynek tűnhet, de tény, hogy versenyképesen csak úgy lehet állattartó céget működtetni, ha odafigyelünk az állataink egészségére. A Perstorp takarmány adalék anyagok többféleképpen számos módon tudják az állatok egészségét megóvni:

  • Specifikusan gátolják a Salmonella, Clostridium és Escherichia coli féle patogén baktériumok növekedését, ami által az élelmiszerláncban mind az állatok, mind az emberek egészsége megvédhető
  • Az emésztőszervrendszer savanyításával javítják az emésztési folyamatokat
  • Megelőzik az állatokban a hasmenés kialakulását

Emellett fontos a takarmányok táplálóanyag tartalmának megőrzése. Egy mondás szerint „az vagy, amit eszel”. Ez emberek és állatok esetében egyformán igaz. Minél jobb minőségű takarmányt biztosítunk állataink számára, annál jobb lesz termelésük, illetve egészségügyi státuszuk. Adalék anyagainknak köszönhetően a takarmányok táplálóanyag tartalma és gazdasági értéke a következők miatt javul:

  • A mikrobák növekedésének gátlása révén a takarmány tápanyag tartalma megőrizhető.
  • A takarmány tárolási ideje növelhető.
  • A takarmány emészthetősége javítható.
  • A takarmány komponensek stabilizálhatók.

Ezek miatt napjainkban, amikor a magas takarmány-költségek miatt vannak, akik úgy vélik, hogy a költségcsökkentés egyik módja a takarmány adalék anyagok kivétele a receptúrákból, nos ők alapvetően tévednek. A takarmány adalékok egyfajta hatékonyságot – minőség-megőrzést, hasznosulást – növelő befektetésnek és nem költségnek tekintendők, amelyek révén a termelékenység, profitabilitás jelentősen javítható.

 

A Perstop esetében milyen fontossággal bíz az innováció és termékfejlesztés.

Takarmány adalékainak fejlesztése érdekében a Perstorp jelentős összeget fektet a K+-F tevékenységekbe. Ezeket a vizsgálatokat részben saját laboratóriumokban, részben pedig nemzetközileg is elismert független kutatóintézetekben és egyetemeken végezzük. Gyártóüzemeinkben szigorú minőségi ellenőrzés folyik, GMP+ és ISO minőség-biztosítási szabványok szerint dolgozunk, ezzel is szolgálva a magas minőségű termékek előállítását, így pl. a folyamatosan egyöntetű termékösszetételt.

 

Mi a cég filozófiája?

Alapvető értékeink közé tartoznak a környezetünkre történő tudatos odafigyelés és gondoskodás, amelyet innovatív, együttműködő munkakörnyezetben képzelünk el. A Nyerő Recept (Winning Formula) koncepciója vezérel bennünket, ami segít abban, hogy üzleti partnereink, beszállítóink, tulajdonosaink és alkalmazottaink egyaránt megtalálják a számításukat.

Meghatározó számunka a fókuszál kutatás-fejlesztés, a megbízhatóság, azaz, hogy ígéreteinket, vállalásainkat globálisan teljesíteni tudjuk, valamint a felelősségtudat, amivel maga a gondoskodás a takarmányban megjeleníthető. A Perstorp kellően nagy ahhoz, hogy globális szerepvállalásra legyen jogosult, viszont emellett pozitívum, hogy azt a rugalmas reagáló-képességét megtartotta, amivel a helyi igényeket tudja kielégíteni.

 

 

Dr. Papócsi Péter, CEE kereskedelmi vezető e-mail: [email protected], phone: +36202644663.