fbpx

Gyümölcsöző gyümölcsök

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 14.

A 2018-as Bayer Gyümölcsös Szimpózium második rendezvényét február 19-én Lajosmizsén, a Geréby Kúriában tartották, ahol a hotel Nádas konferenciaterme zsúfolásig megtelt gyümölcsös gazdálkodókkal. Az eseményre az Agrárágazat szaklap is ellátogatott.

A fejlődés gyorsulását egyre nehezebb lekövetni. A 21. században immáron a negyedik ipari forradalmat koptatjuk… A Bayer célja ebben a nagyon gyorsan fejlődő világban: továbbra is az élvonalban maradni. A feladatunk azonban nemcsak az, hogy innovációkkal és újabbnál újabb technológiákkal segítsük a termelőket, hanem az is, hogy a mai konferenciához hasonlóan, partnereinkkel eszmét cseréljünk az aktuális gyakorlati problémákról – e szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Lovász Csaba, a Bayer Hungária Kft. marketingmenedzsere, majd a gyümölcsritkítás jelentőségéről és nehézségeiről Dr. Takács Ferenc, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos munkatársa tartott előadást.

A ritkítást sajnos nem lehet receptszerűen elvégezni, hiszen egy kerten belül is eltérhetnek a növények adottságai, ám rengeteg előnnyel jár, például jobb lesz a gyümölcs minősége, ezáltal jobban eladható. Minden évben kiegyenlített, jó termésünk lesz, kevesebb számú, de nagyobb méretű gyümölcs terem, ezáltal gyorsabbá válik a szüret, csökken a betakarítási költségünk, a jobb minőségű termést pedig drágábban tudjuk értékesíteni – hangsúlyozta Dr. Takács Ferenc, majd hozzátette: csak bátran! Ne féljünk a technológia alkalmazásától!

A növényvédő szerek hatékonyságának fenntarthatósága a gyümölcstermesztésben címmel Hegyi Tamás és Kleofász Mátyás közösen beszéltek a Bayer ezzel kapcsolatos ajánlásáról. Mind a gyártóknak, mind a termelőknek közös a felelőssége, és az érdeke abban, hogy egy-egy hatóanyagcsoportot, minél hosszabb ideig hatáscsökkenés nélkül lehessen felhasználni. A helyes dozírozás, időzítés, a többféle hatásmechanizmus alkalmazása kombinációban, vagy egymással váltogatva mind olyan faktorok, amelyek pont ebben segítenek.

A globális terméshozam akár 40%-a is eltűnhet a növényi károsítók, megbetegedések és a kártevők miatt. Növényvédő szerek alkalmazása nélkül akár duplájára is nőhet ez a veszteség – mondta Kratancsik Elvira a Bayer képviseletében, aki az európai növényvédelem jövőjéről beszélt.

A szimpózium zárásaként bemutatkozott Tamás Csaba, a Bayer új kollégája, aki elárulta, hogy a Luna szercsalád két, eddig engedélyezett készítménye: a Luna Experience, illetve a Luna Privilege mellett hamarosan érkezik egy harmadik is Luna Sensation névvel, mely minden bizonnyal tovább erősíti a Luna-család töretlen népszerűségét.


Hegyi Tamás, Lovász Csaba, Tamás Csaba, Kratancsik Elvira, Kleofász Mátyás

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Azonnal beváltható árkedvezmény vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a http://www.gazdahaszna.hu oldalon, és részt vesz a Bayer 2018. február 5-én indult nagyszabású akciójában. A Gazda Haszna prémium minőségű növényvédő szerek vásárlásakor jelentős árkedvezményt kínál, vagy a vásárlás után összegyűjtött BayPengő értékes szakmai megoldásokra váltható be.

A Bayer célja e választási lehetőséget kínáló akcióval, hogy ne csak innovatív és hatékony termékeivel feleljen meg a jövő mezőgazdasága által támasztott követelményeknek, hanem a fenntartható gazdálkodás elveit követő, hosszútávra tekintő felelős gondolkodásra inspirálja a gazdákat.A http://www.gazdahaszna.hu oldalon regisztráló termelők kilenc különböző Bayer növényvédő szer vásárlása esetén érvényesíthetik árkedvezményre jogosító kuponjaikat, vagy juthatnak kedvezményesen a hosszabb távú megtérülést ígérő szakmai eszközökhöz, műszerekhez, szolgáltatásokhoz. Az akció 2018. július 31-ig tart.