fbpx

Aktuális teendők Yara szemszögből!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 14.

A mostani időszakban az aktuális teendők két nagy csoportra oszthatók. Egyrészt az őszi vetésűek fej-, illetve lombtrágyázása, másrészt nagy feladat a tavasziak alaptrágyázása. Természetesen mindkettő hasonló jelentőséggel bír, a megfelelő minőségben, időben elvégzett munkák garantálják a sikert.

Az őszi vetésűeknél az első fejtrágyázás már régen megtörtént, lassan a másodiknak érkezik el az ideje. Ez esetben két dolgot szeretnék kiemelni. Az egyik a kén szerepe: kalászosok esetében minden 7-8 kg nitrogén-hatóanyag felvételével egyidejűleg legalább 1 kg kén is szükséges. Ennek hiányában nemcsak a kénhez köthető életfolyamatok sérülnek, de a nitrogén hatékonysága is csorbul. Külön meg kell említenünk, hogy magas nitrogén tartalmú hatóanyagok alkalmazása esetén előfordul, hogy a növény nitrogénhiányhoz hasonló tüneteket produkál, ami nagy valószínűség szerint a kén hiánya miatt van. Ilyenkor a további egyoldalú nitrogén-adagolás tovább ront a helyzeten, terméscsökkenés következik be. Repce esetében az optimális N/S arány 4 körüli, tehát a kénes nitrogén használatának jelentősége még fokozottabban érvényesül – lásd YaraBela Sulfan. Fontos, hogy olyan terméket használjunk, ami nem savanyítja a talajt, és azonnal felvehető elemeket tartalmaz. A kénes nitrogén osztott vagy többszöri alkalmazása indokolt, hiszen a kén talajban történő mozgása hasonló a nitrogénéhez. A másik, amire szeretném felhívni a figyelmet, a karbamid használatának kerülése. Ilyenkor már a 20-40% elillanási veszteséggel is számolhatunk, ami mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból is nagyon káros. Az előbb említett YaraBela Sulfan mellett a Yara Bela Extran használatát javasoljuk. Hatóanyag szempontjából megegyezik(!) a piacon található többi MAS-termékkel, azonban minősége kiemeli a mezőnyből. Átlagos körülmények között az ajánlott dózis mindkét termékből 200-250 kg/ha.

Lombtrágyázásra áttérve a kalászosoknál a növény-specifikus YaraVita Gramitrel alkalmazásának az idejében vagyunk. Az egyszeri 3 l/ha kijuttatása a bokrosodás kezdetétől a szárba indulásig ideális. Ha van rá lehetőség, akkor 2×2 l/ha alkalmazással még jobb eredményt érhetünk el, de ügyeljünk rá, hogy a második kezeléssel se várjuk meg a kalászolást! A termék megfelelő arányú, magas magnézium-, mangán-, réz- és cinktartalmával garancia a sikerre. Ezt a sikert kalászolás környékén 5 l/ha dózisban kijuttatott YaraVita Thiotrac lombtrágyával tehetjük komplexé.

Repcénél ideális esetben túl vagyunk egy adag YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha kijuttatásán. Ha mégsem, akkor a lehető leghamarabb tegyük ezt meg! Az ezt követő növényvédelmi munkákkal, illetve a virágzást követően is mindenképpen alkalmazzuk a YaraVita Thiotrac lombtrágyát, hiszen 750 g SO3, valamint 200 g nitrogén a lombon keresztül kijuttatva egyértelműen pozitív hatást fejt ki! A tavaszi vetésűek esetében az alaptrágyázás már igencsak aktuális. A YaraMila termékcsalád magas hatóanyag-tartalmával, kiváló fizikai tulajdonságaival, valamint oldékonyságával a legjobb választás. Akár vetéssel egy menetben, akár vetés előtt közvetlenül a teljes felületre kijuttatva, majd bedolgozva alkalmazzuk! A YaraMila 8-24-24, YaraMila 7-20-28, YaraMila 9-12-25, egyaránt szóba jöhet. A talaj foszfor-ellátottságát figyelembe véve választhatjuk meg a megfelelő P/K aránnyal rendelkező terméket. Teljes felületre 250-350 kg /ha mennyiségben, vetéssel egy menetben pedig 150-200 kg/ha adagban javasoljuk kijuttatni. Ha egyértelműen starterezni szeretnénk granulált NPK-val, akkor a YaraMila 16-27-7 összetételt javasoljuk. Napraforgó műtrágyázásához teljes felületre külön javaslom a YaraMila Actyva 18-11-13 összetétel használatát, ahol a foszfor és kálium egyszerre történő kijuttatása mellett kiadhatjuk a nitrogént is.

További információért kérem, látogassa meg honlapunkat – http://www.yara.hu – vagy keresse bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!

Gyuris Kálmán

Yara Hungária Kft.

+36 30 3839 341