fbpx

Védje kalászos gabonáját Wirtuoz® gombaölő szerrel!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 14.

Miért használunk gombaölő szereket?

Mert elpusztítják a kórokozókat, késleltetik a szövetek öregedését, és javítják a minőségi mutatókat. Ahhoz, hogy egységes, homogén minőségű termény képződjön, fungicid használatra van szükség – ez manapság már nem kérdés! A gombaölő szerek általában emelik a termésátlagot, növelik a hektoliter-tömeget, a vetőmag vigorát és végső soron a legfontosabbat: a nyereséget.

Mi is ez a DuPont™ Wirtuoz®?

Három hatóanyagú gombaölő szer (proquinazid+tebukonazol+ prokloráz), amely egyfajta „Jolly Joker” a fungicidek között, hiszen a kalászos gabonafélék legfontosabb kórokozói (mind a levél, mind a kalászbetegségek) ellen hatékony.

Korai – akár a gyomirtó szerekkel egy menetben – történő kijuttatása esetén hatékonyan lehet védekezni a Wirtuoz® 0,75 l/ha dózisával a korán támadó lombbetegségek (pl. lisztharmat, helminthosporiózis, Pyrenophora, szártőbetegségek és a szeptória) ellen, a későbbi kijuttatás esetén a rozsdafajok ill. a kalászfuzáriózis ellen is. Utóbbi esetben a készítmény dózisa 1-1,25 l/ha. A helminthosporiózis általában az állományokban korán jelentkezik, ezért ellene (ill. a szártőbetegségek és a lisztharmat ellen is) preventív módon, azaz megelőző jelleggel (amikor a tünetek még nem láthatóak) szükséges védekezni. Mindazonáltal, hogy a Wirtuoz® a levélbetegségek ellen mennyire hatékony, az a képen is világosan látható.

Amiben azonban a gombaölő szerek között a Wirtuoz® tényleg nagyágyú: az a kalászfuzáriózis: még az utóbbi évtizedek legcsapadékosabb évjáratában, 2010-ben, erős fertőzési nyomás és fogékony fajta mellett is meg tudta védeni a kalászt. Ennek alapjában véve nagyon egyszerű az oka: a Wirtuoz® mindhárom hatóanyaga bizonyítottan hatékony a kalászfuzáriózis ellen, ill. különleges tulajdonsága, hogy a proquinazid hatóanyag miatt gázosodó hatással is bír, ezáltal képes a kalász azon részeit is védeni, ahol esetleg a permetezéstechnika nem tudta teljesen tökéletesen befedni a kalászt.

Összességében megállapítható, hogy megéri minden évjáratban az őszi búzát legalább egy gombaölő szeres védekezésben részesíteni – és ha már kezelünk, akkor tegyük azt több hatóanyagú, széles hatáspaktrumú készítménnyel, azaz a Wirtuoz®-zal.

DuPont Magyarország Kft.
2040 Budaörs, Neumann János u. 1.
Tel.: +36 23 509 400 Fax: +36 23 509 433
novenyvedelem.dupont.co.hu

logo