fbpx

Piaci kilátások: a jóból most megárt a sok…

Írta: - 2016 április 21.

Bőséges tartalékok, alacsony árak – de azért van, amit nagyon megéri termeszteni

Nemcsak a ránk maradt átmenőkészletek, hanem az idénre várható termések is – a kukoricát kivéve – bőségesnek ígérkeznek Európában. A magyar terménypiaci kilátások ennek megfelelően kissé ellentmondásosak. Viszont mutatjuk, mit érdemes komolyan venni…!

A kukoricát kivéve minden jelentősebb gabonaféléből bőséges termés ígérkezik, emellett minden alapvető szántóföldi növényből jelentős maradványkészletek verik le az árakat.

Halomban áll a búza…

A jelenlegi prognózisok szerint 2 éves rekordot döntenek a búza-átmenőkészletek: 3,5 millió tonnás többlettel fordul idén a kontinens. A bőséget fokozza a várhatóan a 160 millió tonnát megközelítő, újabb rekordot ígérő idei termés. Ebben nemcsak a várhatóan erős magyar, hanem az orosz és más kelet-európai, kazah termés is benne foglaltatik. A szakértők és piaci tapasztalatok szerint exportban versenyképtelen magyar búza is jelentős készletekben halmozódik; a feldolgozók kivárnak a beszerzésekkel. Ennek megfelelően az árak is alacsonyak, a külhoni piacokra szánt eladások terén is legfeljebb a gyengébb minőségű malmi, búzánkra akad viszonylag előnyösebb vételi ajánlat. Mindez kihat az új búza árára is: az előrejelzések szerint a malmi minőség tonnáját 43-44, a takarmánybúzáét 38-39 ezerért lehet majd eladni.

…és rekordon az árpatartalék is

Hasonlóan nagy a bőség árpából: csaknem az idénre várható termés 10%-át kitevő (5,7 millió tonnányi)

átmenőkészlet van a raktárakban. Akárcsak a búza esetében, ez is kétéves rekordszint. A 2016-ra várt bő 60 millió tonnás terméssel szemben Európában mindössze 53 milliós a belső felhasználás, vagyis a földrész bőven tud exportálni.

A hazai ősziárpa-vetésterület 220, a tavaszi 88 ezer hektárnyi, és az állomány – mint az nemrég az IKR Agrár egy szakmai előadásán elhangzott – országszerte kiválónak minősül, az időjárási viszonyok kedvezőek. Ugyanakkor régi készletekből is bőven van még – olyannyira, hogy a takarmányos cégek óvatosan vásárolnak. Jelenleg az exportárak is nyomottak: a minőségi takarmányárpáért sem kínálnak többet 38-39 ezer forintnál a hazai telephelyeken.

Részben mindennek következtében az újtermésű árpára sincs erős kereslet. A szakértők szerint az európai exportlehetőségeket alapvetően befolyásolja a közel-keleti államok vételi igény, ám az ő lehetőségeiket behatárolják a – jelenleg közismerten alacsony – olajárak, így jelentős emelkedés e téren most nem jósolható. A takarmányárpa ára a tavaly őszi-téli bő 47 ezres szinttől lefelé mozog a 43,9 ezres szint felé, és az új termés tőzsdei ára vélhetően a 40 ezret sem éri el.

Ellentmondásos kukoricakép

Másként festenek a kukorica piaci kilátásai. Bár ez is nagy készletekkel indul év elején Európában (míg 2015-ben 6,8 millió volt nyitókészlet, addig ez most 9,5), viszont 2016-ra jelentősen kisebb termést várnak, mint tavaly. A csökkenés csaknem 20%-os: 75 millió tonnával szemben várhatóan csak 57 fog teremni. Az ártrendek negatív irányában benne van az is, hogy még e kevesebb terméssel is várhatóan 6 milliós átmenőkészlet lesz Európában 2017-ben, emellett pedig az a tény is negatívan hat, hogy a világ ethanolkészlete tetőzik.

Bár a hazai kukoricapiacon emelkedtek az árak ősszel, télre már csökkent az érdeklődés, már azért is, mert a magyar termék ára magas volt. Nem is sikerült jelentősebb mennyiséget eladni a fekete-tengeri kikötők, de a nyugat-európai piacok irányába sem. Az új termés tonnánkénti árát jelenleg legfeljebb 40 ezer forintra teszik, amit befolyásol majd az euro-forint- és az euro-dollár-árfolyam, ami a magyar és az európai áru versenyképességére van hatással.

A hagyományos most jobban megéri

Ígéretesek a hazai és az európai repce-kilátások. A Magyarországon várhatóan 236 ezer hektáron vetett ipari növény területe 14 százalékkal nagyobb, mint korábban, az állomány jelenleg jellemzően erős, jól fejlett, kétharmad arányban kifejezetten jó minőségű. Az árat illetően most arra számítanak, hogy az új termés ára 3-4 ezer forinttal alatta marad az ótermésűnek.

S ha már olajos magvak: napraforgó – a megfigyelők szerint érdemesebb a hagyományos terméknél maradni a HO- (magasolajsavas) termékeknél. Egyrészt a hazai gyárak a teljes mennyiséget fel tudják használni a hazai iparban, így a szállítás nincs kitéve a Duna vízállásának, másrészt a normál napraforgó jobb árat ad, mint a HO; nem is szólva a könnyebb agrotechnológiai körülményekről. Akik jól időzítették

napraforgómag-eladásaikat, nagy átbevételre tehettek szert: az induló 114 ezerről 126 ezer forintig emelkedett az ár november végére. Ez 2014 óta nem tapasztalt árszint. Ugyanakkor a 2015-ben előretörő HO hátránya most, hogy a szállítások folyamatosságát akadályozhatja a folyami vízállás, a kis hazai felhasználás miatti nagyobb raktárkészletekkel pluszköltségek keletkeztek.

(Agrárágazat-információ)