fbpx

Premieres kukoricát mutatott be a KWS Magyarország Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.

Amióta a KWS jelen van hazánkban, ehhez hasonló rendezvényt nem tartottak még. „Nem egy szokványos szakmai fajtabemutató ez a mai”– kezdte megnyitóját Pallós Mihály ügyvezető. A KWS Magyarország Kft. termékpalettája az új alapokra helyezett magyarországi nemesítési programnak és az évről-évre jelentősebb kutatás-fejlesztési ráfordításoknak köszönhetően folyamatosan bővül. Így lesz ez a 2015-ös évben is. Egy teljesen új irányt próbálnak a jövőben képviselni, 6 új fővel, 5 új átütő erejű hibriddel és egy új árazási stratégiával hangolódnak a következő évre. Piaci növekedésük megállíthatatlan, határ a csillagos ég.

Induljon a show

A színvonalas rendezvény legérdekesebb és legfontosabb része az új hibrid bemutatása volt. Csak a program legvégén derült ki, hogy melyik az a kukorica, amit a KWS a termelőknek kínál, a hibrid neve mindvégig titokban maradt. A résztvevők nagyfokú érdeklődést mutatva várták, hogy fény derüljön az újonnan debütáló hibrid nevére.

A KWS 2482 2010-től négy éven át tartó külföldi (Mexikó) és hazai tesztelések után kerül bemutatásra a piacon. Az elmúlt évek lehetőséget biztosítottak arra, hogy különböző termőhelyi körülmények között vizsgálhassák a hibridet, így megállapítva azt, hogy a KWS 2482 jól teljesít, és bátran ajánlható a magyarországi termelőknek.

Az új hibrid megszületéséről, útjáról, a KWS génbank gyöngyszeméről, azaz a KWS 2482-ről nemcsak Pintér János, a cég termék- és marketing menedzsere számolt be, hanem a DEMO és STRIP kísérletekben részt vevő termelők is pozitívan nyilatkoztak róla, videó riportok formájában.

Ezekből a beszámolókból a vendégek megtudhatták, hogy a hibrid számos előnnyel rendelkezik, melyek a következők:

  • flexibilis vetésidő
  • dinamikus korai fejlődés
  • erős szár
  • teljes termékenyülés
  • hím – és nő ivarú virágzat szinkronvirágzása
  • rendkívül magas betegségekkel szembeni ellenállóság
  • termésképző tényezők megléte
  • rendkívül jó szem-csutka arány
  • egészséges, robusztus csövek
  • enyhén nyitott csuhélevelek
  • több szemsor a csövön
  • zöldszáron érés
  • gyors vízleadás

Az új hibrid erősségeiről Dr. Andreas Gross, a KWS Nemzetközi Kukorica Termékfejlesztési Vezetője egy videó üzenetben beszélt, aki így összegezte a kukorica legfontosabb tulajdonságait:

„Ennél a hibridnél elsődlegesen a termés növelése volt a célunk. Módjukban áll majd Önöknek is megtapasztalni az átlagnál magasabb szem számot, valamint több szemsort. A KWS 2482 habitusát tekintve egy kompakt növény, melynek aratásakor kevesebb szármaradvány keletkezik. Ez egy jobb arathatóságot eredményez, a kombájn nagyobb sebességgel tud haladni. Amit jelenleg elmondhatunk, hogy a hibrid jól alkalmazkodik a Magyarországon oly sokszor megfigyelhető szélsőséges viszonyokhoz. Tapasztalatom szerint ez a változékonyság jellemző az Önök országára.”

Lehullt a lepel

Az est fénypontja volt, mikor is az ünnepély végéhez közeledve mindenki csodájára szó szerint leleplezték a KWS 2482-t. A megtisztelő feladatot Hutflesz Lilla (KWS marketing), a rendezvény háziasszonya látta el, aki egy rögtönzött kvíz formájában igyekezett rávezetni az egybegyűlteket az újdonság nevére. Végül összefogásban sikerült kitalálni: KWS 2482.

A rendezvény itt azonban még korántsem ért véget, a meghívottak a program után kötetlenebb formában átbeszélhették a KWS 2482 előnyeit, melyet a KWS bizalommal ajánl minden termelőnek.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.