fbpx

Radikális áfa csökkentést sürgetnek a szakmai szervezetek

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 25.

Elkerülhetetlen az alapvető élelmiszerek, közte a baromfi, a tojás, a sertéshús, a tej- és a sütőipari termékek általános forgalmi adó kulcsának a radikális csökkentése – jelentette ki öt ágazati szakmai szervezet nevében Bárány László.

A Baromfi Termék Tanács elnöke mellett érvelt Iczkovits László, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja, Bakos Erzsébet a Tej Terméktanács szakmai koordinátora és Varga László a Pékszövetség elnöke, mondván, a hatályos adómértékek a legális agrárgazdasági szereplők számára jelentős versenyhátrányt és értékesítési nehézséget okoznak, ezzel pedig további munkahelyek elvesztésével fenyegetnek. Ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos az áfa, az összes többi élelmiszerre 25. E forgalmi adókulcs aránnyal hazánk az uniós országok élcsoportját alkotja Dániával holtversenyben.

A szakmai szervezetek egy drasztikus, legfeljebb két lépésben végrehajtott jövedelem átcsoportosítástól várják az agrárvállalkozások piaci pozícióinak visszaszerzését, illetve megkapaszkodását. Szerintük az áfa legalább 5-10 százalékra csökkentése fékezné a tavalytól tartó élelmiszer alapanyagár-emelkedést, a belföldi élelmiszer árakat. Az adómérséklés elejét venné a további élelmiszer drágulásnak, amely az idén bevezetett 16 százalékos szja és egyéb adózási változások miatt egyébként is hátrányosan érintette a lakosság jelentős csoportjait. A forgalmi adó jelenlegi mértéke kedvező talaja a feketegazdaságnak, a visszaéléseknek. Egyesek állítják, hogy a gabona és az alapvető élelmiszerek forgalmazásában kettős árrendszer alakult ki, egy a nyilvánosság számára és egy csak belső használatra. A szürke és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében a Baromfi Terméktanács kezdeményezésére több vizsgálatot végzett az idei első hónapokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, máris 32 csalást feltárva. A szakmai szervezetek érvelése szerint az áfa radikális csökkentésével elejét lehetne venni az adócsalásnak, illetve megállítható lenne a hazai termékek körében tapasztalt piacvesztés, valamint fogyasztáscsökkenés. Iczkovits László szerint az alacsonyabb adóztatás szinte az egyetlen túlélési esély a húsosok számára, akik az életben maradásukért küzdenek. Az áfa kulcs csökkentése a gazdaság kifehérítésének az egyik fontos eszköze lehet, állították a szervezetek képviselői. Ehhez nem kérnek további költségvetési forrásokat, de sürgetik az elfogadott támogatások időbeni kifizetését és a kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelek meghirdetését. Kérdésünkre kifejtették, az alapvető élelmiszerek forgalmi adócsökkentését 2012. január 1-től javasolják. Részt vennének az érintett minisztériumok és szakértők bevonásával az új adózás szabályainak az előkészítésben, a részletek és a háttérszámítások elkészítésében. Megalapozott változtatásokat várnak el, amely párosul egy korrekt adómérsékléssel. Ennek egyik első lépése lenne az 5-10 százalékos áfa, amit követhetnének a hazai élelmiszer termékek versenyképességét erősítő további intézkedések.