fbpx

RAPOOL-REPCÉK: DALTON – a trón örököse

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 31.

A DALTON egy igazán impozáns és különleges repcehibrid a RAPOOL kínálatában. Csúcstermésre kódolt, magas olajtartalommal rendelkező típus.

A DALTON RLM7-fómarezisztenciával rendelkezik, betegség-ellenállósága kiváló. Kimagasló aszálytolerancia jellemzi, eltérő évjáratokban is stabil és magas termést ad. Őszi erőteljes, gyors fejlődése és robusztus habitusa alkalmassá teszi a széles sortávú művelési módban való használatra is. Ehhez a hibridhez nem javaslunk túl magas vetési normát: 40, maximum 45 mag/m2-rel vethető (nagyon kedvező körülmények között 35 mag/m2-rel).

A benne rejlő terméspotenciál intenzív termelési körülmények között tud leginkább megmutatkozni. Termesztéstechnológiájának fontos eleme az őszi regulátorszerek használata, pontos időzítéssel (a legjobb regulátorhatás elérése érdekében 4–6 leveles állapotban). A DALTON-t bátran ajánljuk csúcstermelőknek és olyanoknak, akik közepes-magas termesztéstechnológiai szintet alkalmaznak – akár aszályra hajlamosabb területeken is –, és szeretnék kipróbálni a RAPOOL csúcshibridjét!

A következő képek 2015 csapadékos őszén készültek olyan területen, ahol nagyon erős volt a fóma fertőzési nyomása, de ősszel nem alkalmaztak semmilyen gombaölő szeres kezelést, így a különböző hibridek ellenállósága jól kirajzolódott.

A fóma okozta termésveszteség mértékét nehéz megítélni, de egyes nyugat-európai szakirodalmak szerint akár a 30%-os termésveszteség sem kizárt. Hazánkban ugyan előfordul az ivaros alakja (teleomorf), a Leptosphaeria maculans pszeudotéciumos gombafaj, de a fertőzésben meghatározó szerepet az ivartalan (anamorf) alak, a piknídiumos Phoma lingam játssza. Az időjárástól függően a repcetarlón maradt növényi maradványokon pszeudotéciumok képződnek. Az érett pszeudotéciumokból a lehulló eső hatására kikerülnek az aszkospórák, amelyek akár több száz méter távolságra is eljutva képesek megfertőzni az ősszel kelő repcenövények leveleit. A leveleken kialakuló foltok koncentrikusak, szélük kontúrral határolt, közepük világos, amelyben tömegesen találhatók a fekete piknídiumok. A gomba a levélereken keresztül lejut a száralapig, ahol annak korhadását, száradását okozza. A terjedés sebessége függ az időjárási körülményektől, a növények vitalitásától és a fajta rezisztenciatulajdonságaitól. A gyökérnyakon keletkezett elhalások és a szállítószövetek sérülése miatt már májusban jelentkezhetnek vízhiányos, száradásos tünetek. Erősebb széllökések hatására a növények tövestül kidőlhetnek. A kórokozó a tarlón maradt növényi részeket gyorsan kolonizálja, és akár tíz évig is megőrzi életképességét. Ezek a károk megelőzhetők célzott őszi védekezéssel, amellyel a levelek fertőződését kell megakadályoznunk, mivel a már a növény szállítószöveteibe jutott gomba ellen nem tudunk védekezni. A tavasz folyamán a fertőzés mértékétől és az időjárási viszonyoktól függően további vegyszeres védekezésre lehet szükség. A következő évi fertőzési nyomást csökkenthetjük, ha a talajba forgatjuk a talajra hullott levél- és szármaradványokat. Gátoljuk vagy lassítjuk a fertőzés terjedését a növényben rezisztens hibridek használatával. Az utóbbi időkben egy nemesített rezisztencia sem biztosított hatékony védelmet a fómával szemben, azonban az RLM7-es rezisztencia esetében még nem figyelhető meg a rezisztenciaáttörés jele. Jelenleg ez a leghatékonyabb nemesítői megoldás a fómafertőzés ellen. Akik ennél is biztosabbra szeretnének menni, azoknak javasoljuk olyan hibridek választását, amelyek rendelkeznek az RLM7-es rezisztenciagénnel, valamint rendelkeznek olyan anyai vonalakkal, amelyeket a nemesítők korábban kiválasztottak morfológiai tulajdonságaikból adódó természetes ellenálló képességük miatt. Ezáltal növekszik a védekezés szintje, továbbra is garantálva a hatékonyságot.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
http://www.rapool.hu

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!