fbpx

Rejtett veszélyek a sertéstartásban

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

Egy ólban az ellenséggel

A sertéstartás kudarcai közül talán a szopósmalac elhullás a legszembetűnőbb. Miközben hatékonyságnövelés vagy költségcsökkentés néven a „csúcsgenetikájú” kocákkal a lehető legtöbb malacot kívánjuk előállítani adott férőhelyen, a dolgozó létszámot csökkentjük. Állományunk persze elveszíti közben a homogenitását, és a termelési betegségek sora üti fel a fejét az ólban, a fülvégelhalástól a vérzéses bélszindrómáig akár.

Ki a felelős? Sorra kerül a vakcina gyártó, a forgalmazó, az állatorvos, és a takarmányozási szaktanácsadó is. De a legritkább esetben keressük magunkban, a menedzsmentben a hibát. Mindezt dr. Biksi Imre (SZIE ÁOTK Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika) fejtette ki a fórum résztvevőinek. A vérzéses bél szindrómát ugyanakkor nem lehet elbagatellizálni. Jó kondíciójú 2-7 hónapos sertések hirtelen elhullását okozza, anémia, felfúvódás és max. feszes hasfal tünetek mellett.

A hajlamosító tényezők között takarmányozási, technológiai és genetikai okokat is találunk. Szóba jöhet a nem elegendő itató- vagy etető férőhely, a takarmány összetételének hirtelen változása, a gyenge minőségű fehérjeforrás, magas fehérjetartalom, avas zsírok etetése, a magas energiatartalom vagy épp a rossz minőségű ivóvíz. Ugyanakkor a szociális stressz is okozhat ilyen tüneteket, ilyen pl. a hízók leválogatása utáni rangsorbeli változás, az állománykeveredés, az átcsoportosítás.

dr. Biksi imredr. Biksi Imre

Mégis létezik megoldás?

Az emberi tényezők felismeréséig el kell jutni, ahogy mondani szokás: fejben dől el. Márkus Richárd sertés specialista segítségével viszont a már bekövetkezett gyulladási folyamatok és a mikotoxinok okozta kártételek között is eligazodhattunk, megoldásokat találhattunk. Az állategészségügyi menedzsment, a vakcinázási tervek és takarmányozási receptúrák mellett ugyanis vannak még eszközeink a bélrendszer egészségi állapotának fenntartására. A Fórum keretein belül bemutatott speciális savkeverékek, a Biotronic® TOP3 és Biotronic® SE forte termékek megakadályozzák a takarmány és az ivóvíz bakteriális szennyeződését, valamint a káros bélflóra kialakulását, ezzel segítve az egészséges bélrendszer fenntartását. A Digestarom® termékek génkifejeződés szintjén csökkentik a bél gyulladásos folyamatait azáltal, hogy direkten csökkentik a gyulladásos fehérjék termelődését és serkentik a sejtvédelemben szerepet játszó fehérjék termelődését. A Mycofix® termékcsaláddal pedig kivédhetjük azokat a mikotoxinok által okozott hatásokat, amelyek az immunrendszerre, a májra és az emésztőrendszerre hatnak elsősorban.

Dr. Jakab Gábor, ügyvezető BIOMIN

Dr. Jakab Gábor, ügyvezető BIOMIN

Miután a takarmány- és sertésfelvásárlási árak hullámzása negatív hatással van a termelés gazdaságosságára, a genetikai potenciál kihasználása mellett a takarmány alapanyagok és takarmány-kiegészítők körültekintéssel történő felhasználása marad a megoldás. Ezen belül is az egészséges emésztőrendszer biztosítása kulcsfontosságú, ami a Visegrádon is bemutatott módszerek (Biotronic®, Digestarom® , Mycofix®) együttes használatával is maximum 188 Ft költséget jelent malaconként.

„Valójában sokkal több van bennünk annál, mint amit megeszünk, mindazonáltal amit megeszünk segít, hogy többek legyünk annál, mint amik vagyunk” – Adelle Davis szavaival Kovács Attila (DVM MV Sc termék manager) illusztrálta előadását, nem véletlen. Míg a magasabb antibiotikum felhasználás hozzájárul a kórokozók rezisztenciájának kialakulásához, addig a szennyezett takarmány hozzájárul a lakosság élelmiszer eredetű megbetegedéseihez. Ezek a döntések tehát messze túlmutatnak a tenyésztő, a menedzsment, a tulajdonos érdekein.