fbpx

Részletekben a lényeg – csávázószer-választás kisebb sebességgel

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 29.

Kérdezem kedves Olvasóinkat, ültek-e már igazán gyors sportkocsiban? A gyorsulás beleprésel az ülésbe, vérmérséklettől függően vigyor vagy rémület ül ki az arcunkra. Erősen markoljuk a kormányt, csak az alánk rohanó út közepére, az elválasztósávra tudunk koncentrálni, míg a környezet egy pici, egybefüggő csíkká olvad össze a parányi oldalüvegen… Ismerős az érzés?

A tavaszi szezon is így rohant el mellettünk. Március végéig nem igazán tudtunk mihez kezdeni, aztán berobbant a munkacsúcs a gazdaságokban és a növényekben is. Két hét alatt elvirágzott a repce, és minden növény iszonyú iramban próbált reagálni a környezet változásaira. A szokásosnál jóval előbb virágzott a napraforgó és a kukorica, és előbbre került az aratás kezdése is. Már a napraforgó-betakarítás idejében vagyunk. Nincs sok idő, hiszen az őszi inputajánlatok, akciók is a piacon vannak. És itt az ideje a vetőmagcsávázásnak is. Ezzel sem sokat bíbelődünk. Lehet már eleve kezelt vetőmagot rendelünk, vagy az kerül a magra, ami éppen kéznél van, vagy jó az ára. Azért a nagy rohanásban érdemes kicsit lassítani: kinézni az ablakon, és szemügyre venni a táj egyegy fontosabb, szebb képződményét, hiszen tudjuk: a részletekben a lényeg. A csávázásban ilyen fontos, de a gyors döntésben nem nagy szerepet játszó részlet a formuláció. A készítmény kiválasztásánál nem szokták elsők között említeni ennek fontosságát, pedig a hatóanyagok működése és a csávázást végzők egészsége szempontjából is nagy jelentőségű. Érdemes tehát pár szót szólni arról a technológiáról, amit egyre többen ismernek és szeretnek meg a Rancona 15 ME és a Rancona i-Mix készítményeink használata során.


1. ábra 2017. ősz Zala megye

A mikroemulzió titka a parányi cseppméret és a folyadék halmazállapotú hatóanyagok, és egyéb alkotók széles hőmérsékleti tartományban is rendkívül stabil rendszere. Az FS formulációhoz képest akár 1/500-ad! (lásd az 1. ábrát) részecskeméretű kolloid-tartományba tartozó parányi cseppek a korábbiaknál jóval egyenletesebbek, így képesek bevonatot képezni a vetőmag felületén. A hézagmentes, többrétegű csávázószerpajzs révén a kontakt védelem tökéletesebbé válik. Az összefüggő, egyenletes felületről a folyadék halmazállapotú hatóanyagadagok gyorsabban, egyenletesebben és mélyebbre tudnak hatolni a vetőmag belsejébe. Ez különösen létfontosságú a maghéj alatt és az embrió közelében megbúvó kórokozók elleni védelemben.

A mikroemulziós készítmények adagja kicsi, dózisuk egyértelmű, kezelésük egyszerű. Kiemelendő fontosságú, hogy a stabil és folyékony alkotókból álló formulációnak köszönhetően nincs kiülepedés a rendszerben és a tárolás során a kannában sem.

A vetőmag védelme igen fontos, de emellett a környezet és a kezelőszemélyzet egészsége is méltán egyre jelentősebb. A MikroEmulziós technológia áldása révén a hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmagon marad és bejut működési helyére, a talajba. Jóval kisebb a környezeti terhelés, nem jelenik meg leporlott csávázószer sem a csávázási folyamat során az üzemben, sem a vetéskor. Ezért a kezelőszemélyzet egészsége is jóval kevésbé kitett károsodási veszélynek.

A növényfajnak, fajtának megfelelő hatóanyag kiválasztását is érdemes kissé ízlelgetni, mert megvan a maga zamata. Az ipkonazol nem véletlenül az a bázis molekula, melyre a későbbi fejlesztések is alapultak, alapulnak. Igen széles kórokozó-spektruma révén a vetőmagok védelmét kimagaslóan tudja ellátni. Különösen fuzáriumok, üszögök és rizoktónia ellen igen hatékony. Mivel nincs reguláló hatása, a csírafejlődésre is igen biztonságos. Már igen kis adagban hatékony, Rancona 15 ME készítményünk erre igen szép példa. Legyen az búza, rozs, tritikálé, zab vagy árpa, kiválóan teszi a dolgát. Rendkívüli hatékonyságát porüszög ellen tudjuk legjobban letesztelni (2. ábra).


2. ábra Rancona 15 ME tavaszi árpában Győr-Moson-Sopron megye

Az őszi árpákra azért ajánljuk a kombinációs Rancona i-Mix-et, mert imazalil-t is tartalmaz (3. ábra). Ez a hatóanyag ugyan hatáskifejtését tekintve ugyanolyan ergoszterol biosztézisgátló hatású, mint az ipkonazol, de az árpavetőmagban megbújó és csírát támadó pirenofórás betegségeket megbízhatóan blokkolja. A kombináció spektrumába a szeptóriával fertőzött vetőmag védelme is betartozik, ezért a Rancona i-Mix őszi és tavaszi búzára is kiváló ajánlat. A teljes kalászos kultúrakörben rendelkezik engedélyokirattal.

Fontos tudni, hogy mindkét mikroemulziós készítményünk korlátozás nélkül alkalmazható az AKG különböző programjaiban.

Mivel egyre korábban vetünk, kevesebb vetőmagot használunk hektáronként, a kártevők elleni védelem is fontossá vált. Talajlakó és lombon károsító rovarok elleni védelem kiváló eszköze a Matrero 600 FS készítményünk imidacloprid hatóanyaga. A vetőmagról leoldódva bejut a csíranövénybe, és annak növekedésével lépést tartva hosszú ideig tartó, erős védelmet ad a vírusvektor levéltetvek, kabócák ellen (4. ábra).

Signal 300 ES készítményünk formulációját és hatóanyagát tekintve is kilóg a sorból. Kis cseppmérete révén (1. ábra) egyenletes, tartós bevonattal képes a védendő vetőmagot ellátni. Hatóanyaga cipermetrin, kontakt védelmet biztosít, és erős repellens hatással bír. Csócsároló lárva, drótféreg és egyéb talajlakó kártevő elleni hatása révén különösen kalászos elővetemény esetén ajánlható.


3. ábra Rancona i-MIX őszi árpa 2016. 05. 13. Fejér megye


4. ábra 2017 ősz Zala megye

A nagy rohanásban nehogy elfeledkezzünk a Vitavax 2000 készítményünkről, hiszen a csávázás gerincét jelenleg ez a készítmény jelenti! Hatóanyagai, a karboxin és a tirám, szerencsés párosításának és magas hatóanyagtartalmának köszönhetően, a Vitavax még mindig kiemelkedően teljesít. Különösen jól teljesít a stresszes helyzetekben, mint a megkésett vetés, a fuzáriumveszélyes környezet (tarlómaradványok, elővetemény) vagy a rossz minőségű magágy. Gyengébb csírájú, rosszabb vigorú vetőmagvak egyetlen segítője.

A Vitavax mellett a Royalflo a legszélesebb kultúrakörben engedélyezett, tirámtartalmú csávázószer-készítmény. A tirám hatóanyaggal számos növényfaj vetőmagján találkozhatunk, hideg talajban egyedülálló hatásának és széles gombaspektrumának köszönhetően, leghamarabb a különböző repce vetőmagokon.

Az európai uniós hatóanyag-szabályozási folyamat során, mint értesülhettek, a neonikotinoid hatóanyagú készítményeket kivonták kerülnek, így a Matrero jövőre már nem segítheti a munkánkat.

A tirám-hatóanyag is a célkeresztbe került. Kár lenne érte, hiszen hosszú ideje a rezisztencia kialakulása nélkül dolgozik a vetőmagvak védelme és a gazdatársadalom boldogulása érdekében. Esetleges kivonásával számos kultúrában lesz védelem nélkül a vetőmag, mert egyelőre nincs helyettesítő készítmény.

Reméljük, a sebesség csökkentésével és a részleteket is figyelembe vevő kitekintéssel a majdani döntés mindenki számára megnyugtató megoldást hoz.

Aki figyelmesen elolvasta cikkünket, az megtalálta benne a válaszokat a csávázással kapcsolatban felmerülő kérdéseire. Keressék szakértő kollégáinkat, termékeinket kereskedő partnereinknél!

Jó vetést és jó őszi szezont az Arysta csapata nevében:

Vados Csaba
termékfelelős