Túlzás nélkül állítom, hogy csodákra képes

A legdrágább dolog olcsón vásárolni – tartja a mondás, és ennek igazságát a mezőgazdasági gépek piacán a mindennapok tapasztalatai bőséggel igazolják. A gép persze ma már nem minden: elengedhetetlenek a megbízható háttérszolgáltatások és a megfelelő gépkezelői ismeretek. Az ecseri RM Agro Kft. számára mindezt egy „csomagban” biztosítja az AXIÁL Kft., így nem csoda, hogy a főváros környékén gazdálkodó agrárvállalkozás másfél évtized után is az Axiáltól vásárol. Legutóbb az egyik legerősebb és legjobban felszerelt, az erőgépek bajnokaként is becézett traktort, egy impozáns Fendt 933-ast szállított le a gép-nagykereskedés. Tomasovszki Csilla tulajdonos-cégvezető elmondja, miért esett erre a választás, és hogyan válik be a gyakorlatban.

Megéri a megbízhatóság és a tudás

Nemcsak a saját 300 hektárunkon gazdálkodunk, hanem bérszolgáltatást is végzünk ennél is nagyobb területen. A teljes spektrumon vállalunk munkát a vetéstől a növényvédelmen át az aratásig, ezért aztán tudjuk, milyen sokat jelent, hogy a gép erős, strapabíró és megbízható legyen. A Fendt minőségének megvan az ára, de a megbízhatóság, a hatékonyság és a teljesítmény, amit cserébe nyújt, az egyértelműen megéri – mutat rögtön a lényeges szempontokra az RM Agro vezetője, akinek cége a térség kötött, közepesen kötött talajain a hagyományos szántóföldi kultúrák és lucerna termesztését végzi. – Fiatal a gépparkunk, és az erőgépeink kivétel nélkül az AXIÁL Kft.-től vásárolt Fendt-traktorok. Ezek mind erőben, mind tartósságban, mind felszereltségben és korszerűségben megfelelnek az elvárásainknak – érvel Tomasovszki Csilla. Nemcsak a vonzó megjelenésű 933-ast mutatja büszkén, hanem a 313-as Vario-sorozat két tagját, amelyeket szintén az Axiáltól vásároltak korábban annak érdekében, hogy mozgékony, mégis erős munkagépeik legyenek a sorközművelés, a szállítás vagy éppen a szálastakarmány-kezelés feladataira.

Hibátlan választás

Az RM Agro „vezérgépe” a most vásárolt Fendt 933as, de már annak elődje szintén a 900-as sorozat képviselője volt. – Nem tudnám kiszámolni, hogy az előző mennyi üzemórát ment, de el lehet képzelni, hogy a bő 7 év alatt milyen terhelésnek, igénybevételnek volt kitéve. Azon túl, hogy gondosan biztosítottuk a szakszervizben végzett karbantartást, sohasem kellett egyetlen főalkatrészhez, sem a motorhoz, sem a váltóhoz hozzányúlni! Két kisebb meghibásodáson túl semmi problémánk nem volt vele, így hát nem volt kérdés, hogy az újra cserélés során is ezt a típust és sorozatot választjuk – mondja az ügyvezető. Hozzáteszi: bár az új Fendt-traktort csak pár hónapja vásárolták, máris meglátszik, hogy az eddigi erények eztán is jellemzik a márkát. – Ehhez a talajhoz erőben, a maga bő 330 lóerős teljesítményével és tudásban ezt tartom a legjobb választásnak.

Takarékos, pontos, kényelmes

Hogy a „tudás” mit is jelent, arra Csilla egy sor indokot említ. Miután az RM Agro folyamatosan fejleszti a precíziós gazdálkodás elemeit, fontos volt, hogy az új Fendt-traktor is előmozdítsa ezt a szempontot. Mint minden gazdaságban, az RM Agrónál is mind jelentékenyebb, hogy az inputanyag-kijuttatás precízen, takarékosan történjen: ezt a Vario Guide és az automata kormányzás, illetve a tényleges 2 centiméteres pontossággal működő GPS-vezérlés biztosítja. – A vetésnél, különösen a mai vetőmagárak mellett, nagyon nem mindegy, mekkora esetleg a felülvetés aránya, így a Fendt 933-as pontossága ebben is jó partner – mondja Csilla. Az erőgép korszerű technológiájának része az RTK-rendszer is, amely interaktív kapcsolatot biztosít a fedélzeti és a központi rendszer között, így nemcsak kommunikációra – és szükség esetén azonnali, operatív tanácsadásra – van lehetőség, hanem a szántóföldi munkaműveletek adatainak rögzítésére is. Ennek révén ellenőrizhető a precíz működés, ami segíti a műszaki és munkaműveleti pontosságot.

A precíz manőverezést és a traktor, illetve a különféle gépkapcsolatok irányítását továbbá az is elősegíti, hogy a vezérlés joystrickre vezérelhető: így nemcsak a légrugós, testsúlyfüggően beállítható ülés, a műszerfallal széles ívben állítható kormánykerék támogatja a munkavégzést. – Mindez nem öncélú kényelem, hiszen amikor főszezonban nagyon hosszú ideig kell a traktort irányítani, akkor nem mindegy, hogy mennyiben segíti a technika a figyelem-összpontosítást, a vezetést – mutat rá az agrármérnök végzettségű cégvezető. Idetartozik a Fendt erőteljes munkalámpa-rendszere is, amely nemcsak teljes egészében bevilágítja az erőgép terét, hanem igény szerint állítható elemeket is tartalmaz, így váratlan helyzetekben is segíti a traktorkezelő eredményesebb munkáját.

Bajnoki jellemzők

Az erőgépek bajnokaként is emlegetett Fendt 933ast egyébként számos gazdaságban azért is kedvelik, mert igen kedvező a motorfordulatszám-függő teljesítmény. Nemcsak kategóriája egyik legerősebbje, de az említett jellemzője révén az üzemanyag-fogyasztási mutatói is vonzóak. – Elégedettek voltunk az előző Fendt 900-as fogyasztásával is, és máris látszik az első munkák után, hogy a 933-as is hozzájárul a takarékosabb üzemeltetéshez, ami a mai üzemanyagárak mellett nem elhanyagolható – tudjuk meg Csillától. A takarékos működést egyébként a fokozatmentes váltó mellett az elektronikus fordulatszám-szabályzás is támogatja, amely szükség esetén az éppen fennálló igénybevételhez igazítja a motorfordulatot, így az mindig az ideális üzemanyag-felhasználási és teljesítményt produkálja. Az Ecser-környéki földek változatos állapotát, kötöttségét és például – ott jártunkkor – a Fendt 933-as mögé kapcsolt, hatalmas, szintén axiálos Horsch 6DC vetőgépet látva szintén fontos szempont.

Emberek és csodák

De vajon hogyan biztosítható a korszerű fedélzeti technológiával, összetett rendszerekkel működő Fendt 933-as hatékony és egyben gondos személyi irányítása? – kérdezzük az RM Agro ügyvezetőjét. A kérdés nemcsak azért indokolt, mert az Axiál Magyarországon a mezőgépész-képzés egyik fő motivátora és támogatója. Hanem azért is, mert országszerte sok gazdaság panaszkodik arról, hogy a kellően felkészült munkaerő hiánya lassan a gépesítés szűk keresztmetszetévé válik. – A szakmai képzést, betanítást lelkiismeretesen biztosítja az Axiál: amikor új gépet vásárolunk, nemcsak kimerítő tájékoztatást kapunk, hanem a szolgáltatás része a betanítás, a továbbképzés is. Ugyanakkor mi azzal tartjuk meg a fiatal kollégáinkat, hogy a méltányos fizetés mellett családias légkörben dolgozhatnak. Megbecsüljük őket – mutat rá Tomasovszki Csilla. – Erre azért is nagy hangsúlyt fektetünk, mert például a mi legnagyobb Fendt-traktorunk, ez a 933as fullos felszereltségű ProfiPlus-os változat: megfelelő szakember keze alatt csodákra képes, ezt túlzás nélkül állíthatom. Ezért fontos, hogy a szakembereink felkészültek, nyitottak, és szívükön viselik, hogy lépést tartsanak a fejlesztésekkel.

A stabil háttér

…természetesen így is az AXIÁL Kft. szerviz- és szolgáltatási bázisa marad. – Mi azt látjuk, hogy az Axiál is folyamatosan képezi, oktatja a szakembereit, akár a szervizhálózat, akár a képviselői hálózat tagjairól van szó. Tapasztaljuk is, hogy mindig gyorsan és kifogástalan hozzáértéssel számíthatunk rájuk. Eddig is mindig tudtak és akartak segíteni, amikor kellett – érzékelteti a 15 éves partneri viszony legfontosabb elemét az RM Agro ügyvezetője.

Kohout Zoltán


AXIÁL Kft. erőgép Fendt gazdálkodás gazdálkodó gépkezelő mezőgazdasági gép munkagép szerviz technika teljesítmény