fbpx

Korrupció is lehet a sertések kötelező jelölése mögött

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 04.

Az importáló országok elvárása miatt egyre fontosabb a nyomonkövethetőség. Ezért minden sertésnek rendelkeznie kell majd valamilyen címkével, jelöléssel.

 

sertés

 

Címke, tetoválás exportra

Valószínűleg a következő évtől kezdve minden sertésnek rendelkeznie kell címkével, címkével vagy jelöléssel a nyomon követés céljából – jelentette be Maxim Uvaydov, Oroszország mezőgazdasági miniszterhelyettese. A miniszter szerint legalább féléves átmeneti időszakra van szükség ahhoz, hogy az ipar felkészülhessen az új rendszerre. Egyelőre egyébként azt sem tudják, hogy a mezőgazdasági termelők számára milyen lehetőséget tegyenek elérhetővé (címkék, tetoválások, bélyeg, gyűrűk, nyakörv). Abban viszont egyetértenek, hogy a jelölésekre az állattenyésztés teljes nyomon követhetőségének biztosításához az orosz piacon és az állatbetegségek kitörésének számának csökkentéséhez van szükség. Az új rendszer várhatóan szintén segíti Oroszországot a húsexport növelésében. A miniszterhelyettes szerint ugyanis az importáló országok gyakran kérdezik, van-e az orosz sertéseknek azonosítója.

 

A kivitel a kivezető út

Az orosz kormány egyébként is ambiciózus tervekkel megy neki az évtizednek. Miután tavaly elérték az önellátást sertéshúsból, a termelés növekedése felborította a kereskedelmi egyensúlyt. Az árak csökkentek, de a költségek nőttek (többek közt a takarmányárak emelkedése miatt). Az orosz mezőgazdasági igazgatás ezért a megoldást a kivitel volumenének növelésében látja. A tervek szerint 2024-re 400 ezer tonnával szeretnék növelni a sertéshús exportját. Miután tavaly az első kilenc hónapjában ez megduplázódott az előző év hasonló időszakához képest, a célkitűzés nem is tűnik irreálisnak.

 

sertés

 

Mivel Ororszországról van szó

…máris a legfelső szinteken is korrupciós aggodalmakat fogalmaznak meg orosz agrárirányítási körökben. Ezt érzékeltette az új rendszerben nyilvántartásba vett állatállomány számával kapcsolatosan például Vlagyimir Burmatov parlamenti tisztviselő. Tény, hogy a kötelező jelölés programja nagy költséget jelent majd, ami máris aggasztja az orosz gazdálkodókat. Ők csak tudják: a közelmúltban bevezetett hatósági tejtermék-címkézés 61 milliárd rubelbe (900 millió dollárba) került a vállalatoknak…

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív