fbpx

Mindenütt nagy károkat okoz a klímaválságos időjárás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 03.

Jégtől szétvert kukorica, kiszáradó talajok, extrém hőmérséklet-különbségek és szomorú új rekordok – ez eddig a nyár időjárási mérlege a mezőgazdaságban.

 

1-53 milliméter

Bár két hete a korábbihoz képest többfelé és több csapadék hullott, még az is elmaradt az ilyenkor szokásos mennyiségtől. Június végén az ország keleti felén fordultak elő záporok, zivatarok, melyekből kisebb gócokban 10-30 mm esett. Az akkori hidegfront hatására főként az ország déli felén többfelé alakultak ki komoly károkat okozó viharok. A viharos szél és a néhol 2-5 cm átmérőjű jég egyaránt kárt tett a szántóföldi növények állományaiban és gyümölcsösökben is. Július elejére aztán visszatért a forró, az ország nagy részén száraz időjárás, 15 milliméternél több sehol sem esett. A havi csapadékösszeg 1! és 53 mm között alakult az országban, ami jellemzően 40-60 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál – jelentette az OMSZ. Bár a forróságban a kalászosok és a repce kevésbé kitett a gombás fertőzéseknek. A  kukorica levelei a rosszabb vízháztartású talajokon már „furulyáznak”. A gyümölcsösöknél a lerövidülő érési folyamat is károsan hat a termésre, és a szőlő is hamar elvirágzott.

 

időjárás
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Özönvíz után száradó talajok

A nagyon is csapadékos tavasz után most a talajok kiszáradása van folyamatban. A legtöbb helyen lehullott csapadék csak a felszín közeli részt nedvesítette át, de a felső félméteres réteg továbbra is kritikusan száraz. Ott a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek csak 25-45%-át tartalmazza, és a még mélyebb rétegben is folyamatos a nedvességvesztés.

 

A németek a legrosszabbra készülnek

Nagyon a károk Németországban is. Az elmúlt napokban heves zivatarai és jégesői ismét sok területet érintettek. Több mezőgazdasági érintettségű biztosító összességében negyedmillió hektárra kapott kárjelentést, több mint 2000 káresemény révén. Csak a Rajna-vidék-Pfalzban, Baden-Württembergben és Bajorországban 10 millió eurós a kárigény. És ez még messze nem a vége, miután az északkelet-németországi régióban dúló heves esőzések további károkat okoznak. A németek úgy értékelik, hogy ezek az időjárási anomáliák is jelzik: fel kell készülni rá, hogy a tendencia az extrémebb időjárási körülmények felé folytatódik az éghajlatváltozás nyomán.