fbpx

Alapozza meg már ősszel a repcetermesztés eredményességét SULTAN + ORIUS csomaggal

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

A korábban világításra, majd élelmiszer- és kozmetikai alapanyagként használt olajáért termesztett őszi káposztarepce vetésterülete a piaci igények alapján évről évre ingadozott. Jelenlegi felfutása a biodízel-alapanyag kereslet növekedésének és az ezzel járó magas felvásárlási árszintnek köszönhető (1. ábra). A termesztés jövedelmezőségének maximalizálása érdekében a minél nagyobb termésátlag elérését kell célul tűznünk. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Makhteshim Agan a SULTAN + ORIUS csomaggal.

Segítsük az áttelelést

Az őszi káposztarepce termesztésének legkritikusabb pontja az állomány megfelelő felkészítése a télre. A téli hideget és a fagyokat ugyanis csak a kellően erős, de nem túlfejlett növények vészelik át. A dupla gabonasortávra, alacsony csíraszámmal vetett repce lassú növekedésű, gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik, ezért a repcével együtt kelő gyomok akadályozzák a növények megerősödését. A korai gyomosodás megelőzésére egy régóta jól bevált technológia az őszi, preemergens gyomirtás. Az alapgyomirtás elvégzésével kikapcsoljuk a korai gyomkonkurenciát, ezáltal nedvességet és tápanyagot biztosítunk a repcének, segítjük megerősödni a tél beállta előtt.

Gyomirtás kötöttségek nélkül

Az 500 g/l metazaklór hatóanyagot tartalmazó Sultan 50 SC-t a gyomok fejlettségétől és a gyomösszetételtől függően a repce kelése előtt-, illetve után is felhasználhatjuk. Dózisa pre- és posztemergens kijuttatás esetén egyaránt 1,5-2,0 l/ha. A készítmény számos egyszikű gyomnövény mellett kiválóan irtja a repce kétszikű gyomnövényeit. Posztemergens kijuttatás esetén is hosszú tartamhatással rendelkezik.

Védekezés az őszi betegségek és a kifagyás ellen

A repce őszi fungicides kezelése kettős célt szolgál: megakadályozza az újabban első számú kórokozóvá előlépett fómás levélfoltosság és szárrák elterjedését, valamint gátolja a repcét a hosszirányú növekedésében. Az 1997-ben hazánkban is leírt Phoma lingam a csapadékosabb repcetermesztő országokban jól ismert betegség. Jelentősége hazánkban a vetésterület növekedésével és a védekezés hiányosságai miatt növekszik. Jellegzetes, sárgásbarna foltjai a repce alsó levelein már ősszel megjelennek. A fertőzött növény elpusztul, vagy sínylődik.

Regulátor és gombaölőszer egyben

e. Az őszi regulátorként való kijuttatásra a repce 4-6 leveles állapotában kerüljön sor 0,6-0,9 l/ha dózisban, amely alkalmas a káposztarepce gyökérnyak vastagságának növelésére, a szárbaindulás késleltetésére, ezáltal a repce kifagyásának csökkentésére. A magasabb dózisban alkalmazva kiváló hatékonyságú a fómás levélfoltosság és szárrák ellen, ami tovább mérsékli a tőszám veszteség kockázatát. Tavaszi kezelés esetén, szárbainduláskor a javasolt dózis 1,0-1,25 l/ha. Használata csökkenti a növénymagasságot és a megdőlést, növeli a szárszilárdságot, serkenti az oldalhajtások képződését, ezáltal növeli a repce termését.

A termékekről bővebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselőit!

Dr. Lukács Domonkos

Makhteshim Agan Hungary Zrt.