SERTÉSTENYÉSZTÉS DÍJAI – XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Írta: - 2015 május 08.

A kiállításon a magyar sertéstenyésztő szervezetek mutatták be tenyészállataikat. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 24 kocasüldő csoporttal és 22 kansüldővel, valamint 3 vemhes kocasüldő csoporttal, egy malacos kocával, és egy nagysúlyú hízóval, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szőke mangalica, fecskehasú és vörös mangalica kansüldőkkel vett részt a bemutatón.

Összesen 108 sertés került bemutatásra.

A tenyészállatok bírálatát a bíráló bizottság elnöke dr. Radnóczi László nyugalmazott minisztériumi főtanácsadó, Szenteczki Gábor, medgyesegyházi Haladás Plusz Kft. sertéságazati vezető, Alexander Liebscher, Ausztriából, nyugalmazott tenyésztőszervezeti igazgató végezte.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft, Pálhalma harmadik díjat nyert magyar nagyfehér x magyar lapály kocasüldő csoportjával.

A Pigmix 2006 Kft, Tamási harmadik díjat nyert magyar nagyfehér kocasüldő csoportjával.

Nagy Gyula, Rábacsécsény harmadik díjat nyert magyar nagyfehér hússertés kansüldőjével.

A Hoffman és Társa Kft, Kisherend harmadik díjat nyert magyar lapály kocasüldő csoportjával.

A Kéleshús Kft., Jánoshalma harmadik díjat nyert magyar nagyfehér kocasüldő csoportjával, második díjat nyert magyar lapály kocasüldő csoportjával és második díjat nyert magyar nagyfehér x magyar lapály kocasüldő csoportjával.

Az Ozorai Táp Kft., Ozora második díjat nyert magyar nagyfehér hússertés kocasüldő csoportjával.

A Borotai Sertéshús ZRt. , Borota harmadik díjat nyert duroc kansüldőjével, második díjat nyert duroc kansüldőjével és ugyancsak második díjat nyert duroc kansüldőjével.

A Kurucz Agro Kft., Füzesgyarmat harmadik díjat nyert pietrain kansüldőjével, második díjat nyert magyar nagyfehér kocasüldő csoportjával és első díjat nyert pietrain kansüldőjével.

Huszár Gábor , Hódmezővásárhely első díjat nyert magyar nagyfehér hússertés kocasüldő csoportjával.

Töltéstavai Mg ZRt. , Töltéstava első díjat nyert magyar nagyfehér x magyar lapály kocasüldő csoportjával.

Goldfood Kft., Szarvas első díjat nyert magyar lapály kocasüldő csoportjával.

Fekete József, Vasszécseny második díjat nyert magyar lapály kansüldőjével és első díjat nyert pietrain x hampshire kansüldőjével.

Módos Imre , Bihartorda első díjat nyert magyar lapály kansüldőjével és első díjat nyert magyar lapály kocasüldő csoportjával.

A kiállítás sertéstenyésztési nagydíját a Borotai Sertéshús ZRt., Borota nyerte a 131-es katalógus számú duroc kansüldőjével.

A díjakat átadja: Fekete Balázs, a MÁSZ elnöke

KÜLÖNDÍJAK

1. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete az “ÉV TENYÉSZTŐJE” díjat kiemelkedő tenyésztői munkájának elismeréseként Módos Imre úrnak ítélte oda.

A díjat átadja: Kiss György, az Egyesület elnöke

Módos Imre neve fogalom a magyar sertéstenyésztők körében. Annak, hogy ez immár évtizedek óta így van, és hogy miért van így, kicsit vissza kell tekintenünk. Alap szakmáját tekintve Imre gépész ember, de önmagát igazán gazdálkodóként találta meg. Az 1980-as évek legelején került kapcsolatba a sertéstartással. Az első években vásárolt alapanyagból hizlalással foglalkozott. Hamarosan ezek a keretek szűknek bizonyultak számára, és tenyészteni kezdett.

A nagyhírű napkori magyar lapály törzstenyészetből vásárolta tenyészetalapító kocasüldőit, és már ekkor elhatározta, hogy ő törzstenyésztő lesz. Terve megvalósult, és állományát 1987-ben törzstenyészetté nyilvánították. Ezután következtek azok az évek, amikor neve és Bihartordai törzstenyészete országosan is ismertté vált. Rá jellemző módon nagyon jó érzékkel fejlesztette és nemesítette állományát. Vonalfrissítéseit Európa legjobb tisztavérű lapály tenyészeteiből biztosította. Az egyensúlyt megtartva kiváló genetikai értékeit ötvözni tudta a hibátlan küllemmel.

Törzstenyészetét már évtizedek óta a legjobbak között tartják számon. Magyar lapály tenyészállatai a hazai és külföldi partnerek körében is nagyon népszerűek. Az áru előállító keresztezésekben az ő lapálya méltán képviseli azt az anyai nagyszülőt, amelyik kiválóan kombinálódik a magyar nagyfehér hús fajtával, és adja a legjobb F1 anyát.

Tenyészetét a különböző országos és regionális kiállításokon elnyert díjai is népszerűsítik. Például Módos Imre az a tenyésztő, aki az immár 120 éves múltra visszatekintő OMÉK-ok történetében 1990-től kezdve megszakítás nélkül 4 egymást követő alkalommal nyerte el a nagydíjat. Ez eleddig egyedül csak neki sikerült. 2013. évben a szántóföldtől az asztalig elnevezésű versenyben miniszteri kitüntetésben részesült. Vele kapcsolatban itt, Hódmezővásárhelyen még egy másik történetet is meg kell említeni. Az ő tenyészetében született “Béla” az óriássertés, amelynek súlya a 600 kg-ot is meghaladta és éveken keresztül a kiállítások legnépszerűbb látványossága, rekordere, és miniszteri különdíjas szereplője volt.

Az Év Tenyésztője díjához szeretettel gratulálunk, további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

2. A Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége kan teljesítmény díját a BLUP minősítés és a küllemi bírálat összesített eredménye alapján Nagy Gyula, Rábacsécsényi tenyésztő nyerte az 58-as katalógus számú magyar nagyfehér kansüldőjével.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

3. A Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége koca teljesítmény díját a BLUP minősítés és a küllemi bírálat összesített eredménye alapján a Töltéstavai Mg ZRt, töltéstavai tenyésztő nyerte el (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 kocasüldő csoportjával.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

4. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete a legeredményesebb kiállító különdíját, a Borotai Sertéshús Zrt. Borota kapja a kiállításon bemutatott nagydíjas duroc kansüldőjéért és a kiváló eredményű duroc kansüldőkért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

5. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíját Huszár Gábor, Hódmezővásárhelyi tenyésztőnek a bemutatott magyar nagyfehér vemhes kocasüldő csoportjáért és (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 vemhes kocasüldő csoportjáért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

6. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíját a Kéleshús Kft, Jánoshalma kapja a bemutatott (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 vemhes kocasüldő csoportjáért és nagysúlyú sertéséért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

7. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át IBARO Kft., Pásztó részére a bemutatott (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 kocasüldő csoportjáért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

8. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Szerencsi Mg ZRt, Szerencs részére a bemutatott (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 kocasüldő csoportjáért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

9. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Hevesi István, Mindszenti tenyésztő részére a bemutatott (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 tenyész kocasüldő csoportért és magyar nagyfehér tenyész kocasüldő csoportért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

10. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Sári György, Szatymazi tenyésztő részére a bemutatott (magyar nagyfehér hússertés x magyar lapály) F1 tenyész kocasüldő csoportért és magyar nagyfehér tenyész kocasüldő csoportért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

11. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Goldfood Kft, Szarvas részére a bemutatott tenyészállatokért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

12. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át az Ozora Táp Kft, Ozora részére a bemutatott tenyészállatokért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

13. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Nagy Gyula, Rábacsécsényi tenyésztő részére a bemutatott tenyészállatokért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

14. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Fekete József, Vasszécsenyi tenyésztő részére a bemutatott tenyészállatokért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

15. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Pigmix 2006 Kft, Tamási részére a bemutatott tenyészállatokért.

A díjat átadja: Eicher József, az Egyesület ügyvezető igazgatója

16. A Vet-Nutrition Consulting Kft. 250.000 Ft értékű Gold Naturalis terméket ajánlott fel kiváló tenyésztői munkája elismeréseként a Szerencsi Mg. Zrt., Szerencs részére.

A díjat átadja: Dr. Kósa Emma, ügyvezető

17. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sertéstenyésztési különdíját az anyai fajták közül legmagasabb BLUP indexszel rendelkező kocasüldő csoportjáért kapja Töltéstava Mg. Zrt., Töltésava.

A díjat átadja: Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke

18. A Trigo Kft. különdíját Módos Imre, bihartordai tenyésztő kapja a kiállításon bemutatott magyar lapály kan és kocasüldő tenyészállataiért.

A díj 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány.

A díjat átadja Kárpáti László, a Trigo Kft. ügyvezetője

19. A Pannadditív Kft. különdíjat ajánlott fel a Töltéstava Mg.Zrt., Töltéstava részére kiváló tenyésztői munkájáért.

A díj: egy zsák Nuklospray Joghurt-ra beváltható utalvány.

A díjat átadja: Kovács Pál, szaktanácsadó és Pataki Rita, marketing menedzser

20- A Generali Biztosító Zrt. különdíjat ajánlott fel, mely 100.000 Ft értékű wellness ajándék utalvány a Hód-Mezőgazda Zrt.részére a színvonalasan felkészített és bemutatott fias kocájáért.

A díjat átadja Oláh Ferenc, a Generali-Providencia Consulting Kft. ügyvezetője igazgatója és Kókai Gábor a Generali Biztosító Zrt. kiemelt mezőgazdasági szakértője.