fbpx

Sok dinnye maradt a termőterületen

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 09.

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Bár nem problémamentes az idei dinnyeszezon, a korábban várt 190-200 ezer tonnás termés valószínűleg meglesz, nyilatkozta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Bár a csapadékos április eleje miatt később ültették ki az egyébként zöldségnek számító dinnyét, a korán jött meleg miatt a szokásos július 5–10. helyett idén már június 25-én nagy mennyiségű hazai dinnye sorakozott a piacokon.

A hazai termőterület kétharmada Békésben található, ahol a termelők zöme a koraiságra ment, így koncentrált volt az érés.Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra. Ez áresést okozott, ekkor találhattunk 100 forint alatti áruházlánci akciókat, noha „ökölszabály”, hogy 100 forint alatti kilogrammár felett nyereséges a dinnyetermelés.

Az egész kertészeti ágazatra jellemző munkaerőhiány a dömpingszerű érés miatt a békési dinnyetermő területeken volt a legnagyobb. Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kinn maradt dinnye minősége, s beindult a gyomosodás. Munkások hiányában a szükséges átgazolás is elmaradt, és többen úgy döntöttek, hogy otthagyják a táblát, és a mostani második, illetve az augusztus végi harmadik kötést már nem szedik le. Ez utóbbiak az összes dinnyetermés 20-30 százalékát adják. Ledó Ferenc szerint több nagyobb területen termelő ütemesen ültetett, más régiókban pedig nőtt a termőterület, így megfelelő időjárás mellett szeptember elejéig el tudják látni a hazai piacot.

Összeállította:
Csomor Zsolt