fbpx

Drágán esszük és drágán adjuk el az idei spárgát

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 12.

Bár egyre többen szeretik ezt a különleges zöldséget, a hazai termés szinte teljes egészében kiutazik az országból Európába. Ami itthon marad, az viszont drágább, mint tavaly.

 

Ficsór Béla
Ficsór Béla agrármérnök, kunfehértói spárgatermesztő

 

A mezőgazdasági adatösszesítések szerint itthon durván 1400-1550 hektárról – a sokéves átlag alapján – durván 5600-6700 tonna spárgát takarítanak be. Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén a kemény márciusi fagyok és tartós hidegek hátráltatták az érést, a betakarítást. A hazai termés egyébként döntően – 95 százalékban – nyugatra: leginkább Német- és Finnországba, Svájcba vándorol. És ebben nagyon jók vagyunk: a külkereskedelmünk mérlege a javunkra billen – jelentette az Agrárközgazdasági Kutatóintézet. Tavaly például a friss vagy hűtött spárga külker-aktívuma összességében 2,24 milliárd forintra nőtt – és bár 17 százalékkal csökkent a mennyiség, a jobb árak miatt az export étéke 5 százalékkal nőtt. A Budapesti Nagybani Piacon április elején jelent meg a hazai spárga, kilónként 2600-2700 forintos termelői áron. Azóta ez az ár jelentősen mérséklődött – most a fehéret átlagosan 1943, a zöldet szűken 2000 forintért lehet megvenni. Mindez összességében csaknem ötödével magasabb ár, mint tavaly ilyenkor.

 

spárgaszedés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre)

 

A spárga árára és piacára egyébként kedvezően hat a Nyugat-Európában lassacskán élénkülő idegenforgalom és vendéglátás. Az EU spárgatermelése tavaly 307 ezer tonna volt, de idén – ugyancsak a szeszélyes, hideg kora tavaszi időjárás miatt – számos európai országban kisebb a kínálat. Mivel közben a vetésterület is csökkent, a szűkebb kínálat és az élénkülő kereslet miatt mindenütt magasabb árak várhatóak.

 

(forrás: AKI)