fbpx

Száraz tavasz, mégis egyszerű egyszikűgyomirtás kétszikű kultúrákban

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 12.

Az ötödik országos gyomfelvételezés szerint kapás kultúrákban a legveszélyesebb egyszikű gyomnövény a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fenyércirok (Sorghum halepense), a tarackbúza (Elymus repens) és a muharfajok (Setaria sp. )

Napraforgóban és szójában a magról kelő egyszikűek ellen eredményesen védekezhetünk vetés után kelés előtt pl. dimetenamid-P hatóanyagú Inspector+Grounded gyomirtó szerrel, de az évelő gyomnövények ellen csak a graminiciddel végzett állománykezelés lehet eredményes. A graminicid kétszikű kultúrnövényekre szuperszelektív gyomirtó szert jelent, ami a fűfélék családjába (Graminae) tartozó egyszikű gyomok ellen hatékony! Száraz tavaszon a kapásokban használt alapkezelő gyomirtó szerek hatékonysága – bemosó csapadék hiányában – nem kielégítő, ilyenkor post technológiával kell megoldani az egyszikűgyom-problémát. Elhúzódó gyomkelés, illetve még sorzáródás előtti záporok hatására a magról kelő egyszikű gyomok olyan tömegben jelenhetnek meg, hogy az már a kultúrnövény termésbiztonságát veszélyezteti. A gyomok tömeges jelenléte a mikroklímát is kedvezőtlenül befolyásolja, ami a betegségek fellépését segíti. Száraz körülmények között az évelő egyszikű fenyércirok és tarackbúza a rizómáiból és tarackjaiból hatalmas gyomborítást tud elérni. Így terméscsökkentő hatásuk is jelentős. Ráadásul a rezisztens fenyércirok egyre nagyobb problémát jelent Magyarország középső és déli területein.

kétsziku

A Kwizda Agro növényvédelmi megoldása mind magról kelő, mind évelő egyszikű gyomnövények ellen postemergensen a nagy szelektivitású Select® Super gyomirtó szer.

A nagy biztonsággal használható termék számos kétszikű kultúrában (napraforgó, repce, mustár, cukorrépa, borsó, burgonya és szója) engedélyezett. A készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények esetében tömeges megjelenésükkor kell kijuttatni. A kijuttatásnál fontos, hogy a kultúrnövény minél kevésbé akadályozza a gyomirtó szer célfelületre jutását. Ezért sorzáródás előtt el kell végezni a kezelést! Erős gyomosodás vagy fejlettebb gyomnövények esetében magasabb dózis alkalmazása indokolt. Évelő egyszikű gyomnövényeknél azok 15-20 cm-es fejlettségénél kell a szert kijuttatni. A Select® Super dózisát a jelenlévő gyomnövények összetétele alapján kell megválasztani:

  • magról kelő egyszikűek ellen: 0,6-0,8 l/ha (gyökérváltásig az alacsonyabb dózis alkalmazható);
  • magról kelő fenyércirok ellen: 1,2-1,4 l/ha;
  • rizómás fenyércirok ellen: 1,4-1,6 l/ha;
  • tarackbúza ellen: 1,6-2,0 l/ha;
  • nád és csillagpázsit ellen: 2,0-2,4 l/ha.

A Select Super gyomirtó szert 150-250 l/ha lémennyiséggel, finom porlasztással juttassuk ki az egyszikű gyomnövényekre. 3 órával a permetezés után az eső már nem befolyásolja a hatását.

A Select Super hatóanyaga (kletodim) gyorsan transzlokálódik a szárba és a gyökérbe, a merisztémaszöveteket roncsolja, vagyis a hajtás- és a gyökérosztódó szöveteknél jelentkezik a hatás. Tipikus tünet, amikor a kezelést követő 1 hét múlva a levélzet még egészségesnek látszik ugyan, de az új hajtást már ki lehet húzni a növényből, mivel az osztódószövet már elhalt. A teljes pusztulás és növényszáradás a kezelést követő 14-21 nap múlva lesz látványos. Évelő fenyércirok (szulfonil-karbamidra rezisztens is) ellen is nagyon hatékonyan védekezhetünk Select Super gyomirtó szerrel.

kétsziku