fbpx

Szervestrágyázás Plantella Organik-kal

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 11.

Hamarosan beköszönt a tavasz és döntenünk kell, hogy földjeink tápanyag utánpótlására milyen módszert választunk. Azt is mérlegelnünk kell, mi a fontosabb: a termésnövelés vagy a talaj védelme. Ha mindkettőre szeretnénk a hangsúlyt fektetni, akkor Plantella Organik-kal trágyázzunk.

 

A Plantella Organik granulált szerves trágya, mely a szerves trágya minden jó tulajdonságával rendelkezik:

  • Mindhárom nélkülözhetetlen tápagyagot (N, P, K) tartalmazza, de míg a hagyományos szerves trágyák változó, addig a Plantella Organik mindig állandó mennyiségben és összetételben. A Plantella Organik 5% Nitrogént, 3% Foszfort és 2% Káliumot tartalmaz.
  • 90%szárazanyag tartalmú, míg a hagyományos szerves trágya csak 15% szárazanyagot tartalmaz.
  • Tartalmazza másodlagos, de nélkülözhetetlen tápelemeket is.
  • Megtalálhatók benne a mikroelemek is: B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn.
  • Aminosavakban gazdag.
  • A hőkezelésnek köszönhetően gyommagvaktól és patogén szervezetektől mentes.

Miért használjunk Plantella Organikot szerves trágyázáshoz?

  • A Plantella Organik javítja a talaj szerkezetét. Homokos talaj esetén növeli a vízmegtartó képességet, csökkenti az eróziót, javítja a talaj biológiai aktivitását. Agyagos talajnál csökkenti a talajnedvességet, megnövekszik a vízáteresztő képesség, lazább talajszerkezetet biztosít, ezért elősegíti a talaj jobb szellőzősét, javítja a talaj biológiai aktivitását.
  • A tápanyagok egész évben fokozatosan szabadulnak fel, a talaj hőmérsékletének függvényében. Így akár kora tavasszal is kijuttatható, nem fenyeget a tápanyag kimosódásának veszélye, mivel csak +10 C° felett kezdenek a tápanyagok felszabadulni.
  • Granulált alakjának köszönhetően könnyen szállítható, műtrágyaszóróval is kijuttatható.Többféle kiszerelésben kerül forgalomba: kis felhasználók számára 7,5 és 20 kg zsák, míg nagy felhasználók számára 500 kg-os Big-Bag formájában.
  • Mivela Plantella Organik szerepel a Biokontroll Hungária Kft listájában, ezért ökológiai termesztésben is használható.
  • Magas ásványi anyag és aminosav tartalmának köszönhetően növeli a termés mennyiségét és minőségét. Kertészetekben végzett kísérletek bizonyítják, hogy erősebb szárat, nagyobb zöldfelületet és nagyobb terméshozamot lehet elérni Plantella Organik használatával.

Hogyan használjuk a Plantella Organikot?

Évente legalább kétszer alkalmazzuk: kora tavasszal és ősszel.

Kora tavasszal, amikor a talajnak nagy tápanyag készlettel kell rendelkeznie a serkenő növények számára, a talaj előkészítésekor indító trágyaként használjuk minden konyhakerti-, kertészeti-és szántóföldi növény számára.

Ősz elején a kifáradt talaj tápanyag készletét frissítjük az Organikkal.

Ezzel a szerves trágyával egyszerűen táplálhatjuk a növényeket egész éves fejlődési ciklusukon át: februártól novemberig.

Granulált formájának köszönhetően az Organik rendkívül könnyen kezelhető: egyszerűen szórjuk a talajra, és ha van lehetőségünk öntözzük meg.

Még jobb hatás elérése érdekében dolgozzuk be az Organikot a talajba, mert így gyorsabban kerül a trágya a gyökérzet közelébe, a hatás azonnali, sokkal intenzívebb és kisebb a tápanyag veszteség is.

 

A napraforgó komplex trágyázása

Mielőtt eldöntjük, mivel és milyen módon fogjuk táplálni növényeinket, alapvetően tisztában kell lennünk a kiindulási helyzetünkkel, vagyis, hogy milyenek a termesztési körülményeink és mi a célunk.

Termesztési körülmények alatt elsősorban a talaj típusára,minőségére (a már benne lévő tápanyagokra) és a növény fajtájára gondolunk, acélunk pedig elérni azt a kívánt terménymennyiséget és minőséget napraforgóolajból, amit elő szeretnénk állítani. Általános Útmutató

Egy 2,5 – 3 t/ha átlaghozam eléréséhez a napraforgónak a következő tápanyagokra van szüksége:

  • 50-80 kg/ha N(itrogén),
  • 50-120 kg/ha P (foszfor) és
  • 80-140 kg/ha K(álium).

A napraforgó kevés N-t és nagyon sok K-t igényel, ezért az ő esetében magas K-tartalmú trágyák használatosak.

A magas minőségű (étkezési) napraforgó előállításához szulfát alapú, klórmentes műtrágyát kell használnunk (pl.: CROPCARE STANDARD NPK 5-14-28).

A trágyázást vetés előtt kell elvégezni. Ha a talajban Ca (kálcium) vagy Mg (magnézium) hiány van, csökken a terméshozam. Ilyenkor a kalcium-trágyák alkalmazásával növeljük a talaj kálcium-karbonát tartalmát.

A kalciumhiány először a fiatal levélzeten mutatkozik meg mégpedig úgy, hogy a levél erezete megbarnul, azután pedig a levélzet szélén klorózis jelentkezik, majd végül magán a levélzeten is barna foltok jelennek meg.

A hozamot és a minőséget befolyásoló elemek a bór (B) és a kén (S), ezért az ezekkel a mikroelemekkel dúsított műtrágyák alkalmazása javasolt.

A bór hiánya leggyakrabban a savas talajokban jelentkezik.

 

A trágyázás ideje és célja

Alaptrágyázás: a Plantella Organik (tápanyagtartalma: 5%N-3%P-2%K+1%MgO+ mikroelemek) való alaptrágyázás optimális időpontja október utolsó- / november első hete vagy a kora tavasz.

Az ORGANIKOT legcélszerűbb beszántani a talajba az őszi vagy tavaszi előkészítés alkalmával.

Javasolt alkalmazás: 1,5 t Plantella Organik/ha. Ezzel a mennyiséggel 50-75 kg N-t, 30-45 kg P2O5-t, 20-30 kg K2O-t+10-15 kg MgO-t + mikroelemeket viszünk a talajba.

Szórás ideje: Vetés előtt vagy alatt.

Foliáris táplálás(levéltrágyázás)

CÉL: A tápanyaghiány és különféle betegségek megelőzése, minőség javulása, kártevők elleni ellenálló képességnövelése.

IDŐPONT: A növényvédő szerekkel együtt, vagy amikor felfedezzük a tápanyaghiányt.

Ha a levéltrágyázást csak a tápanyaghiány észlelésekor kezdjük meg, hozamcsökkenéssel kell számolnunk.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy mindig MEGELŐZŐ jellegű levéltrágyázást végezzünk,mikroelemeket tartalmazó trágyával.

 

Ajánlás

Az utóbbi években., tapasztalható klímaváltozások hatására időjárásunk olyan, amilyen.

Ennek következtében a tél végi vagy tavaszi kiszórásra is lehetőségünk van.

A Plantella Organik egyik tulajdonsága, hogy +10 fok alatti hőmérsékleten nem kezd el „dolgozni”, így a tavaszi talaj előkészítés ezen részét is elvégezhetjük az aktuális munkák mellett.