fbpx

Súlyos egyéniség: kulcselemek kulcsfenológiában

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 12. -Hirdetés

Egyre többször hangzik el fiatal gazdálkodói körökben „az ilyenre még nagyapám sem emlékszik” mondat. Talán egyetérthetünk abban, hogy kellő bizonyítást nyert: a stressztompítást be kell építeni a technológiánkba.

YaraVita lombtrágyával kezelt repce

Bevált, megbízható – lehetőség szerint növényspecifikus –, kedvező ár/érték arányú, magas és garantált hatóanyag-tartalmú, alacsony hektárdózisú termékpalettával. Röviden és tömören: a YaraVita lombtrágyacsaláddal. Létfontosságú mezo- és mikroelemsorral, annak növényre adaptált mennyiségével és arányával, tartamhatásával, kulcsfenológiában beavatkozva. Nem mindegy, milyen erőben, kondícióban van a növény, megkapja-e tőlünk a segítséget a kritikus időszakokban vagy nem.

A napraforgó egyik ilyen kulcsfenológiája a 6-8 leveles állapot, a hozzá kapcsolódó segítség pedig a YaraVita Brassitrel Pro. A Yara olajos növények igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágyája portfóliónk meghatározó terméke. Szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. Kapunk tőle cserébe gyors növényi interakciót, 4–6 hét tartamhatást, tapadásfokozót és esőállóságot. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Mangán, magnézium, kalcium, bór és molibdén tökéletes arányával. Kijuttatása 6-8 leveles állapotban (BBCH 16-18), az intenzív növekedés háttérkiszolgálásaként, az első növényvédelmi munkával kapcsoltan (vagy legtöbbször már önállóan), 3 l/ha dózisban történik a bevált gyakorlat szerint, döntően 200–300 l közötti vízmennyiséggel. Ez az a fenológia, amikor sok minden eldől, ez a tányérdifferenciálódás ideje.

A második kulcspozíció a csillagbimbós állapot (BBCH 51-58). Egy második, szintén 3 literes Brassitrel-es kezelés vagy YaraVita Bortrac (150 g/l B) formájában, 1-2 l/ha dózisban. Ezzel végigkísérjük a létfontosságú mezo- és mikroelemsorral a napraforgó életét, egészen a kaszatok kitelítődéséig, s nem hagyjuk magára.

A YaraVita Brassitrel Pro stabil tartóoszlopai: (1) magnézium: a klorofill építőköve, mobilizálja a foszfort növényen belül, ezáltal segíti az energiatranszportot is. Ez az elem adja nekünk a lélegző zöldtömeget. (2) Mangán: biztosítja az erős lombozatot már a kezdetektől fogva, a fotoszintézisben nélkülözhetetlen. Mangán nélkül nincs egészséges levéllemez. Nincs lipidszintézis, ezáltal kellő olajtartalom sem. (3) Bór: DNS-szintézis, sejtfalak stabilizálása. Feladatot kap a fotoszintézisben, légzésben és megtermékenyítésben. Felelős a szénhidrátok szállításáért és a vízháztartás szabályozásért. Hosszan tartó szárazság esetén és páradús környezetben egyaránt kialakulhat bórhiány, annak ellenére, hogy a talajban van elegendő bór, ennek oka a gátolt transpiráció. (4) Kalcium: biztosítja az erős, egészséges növényi szövetet, nélkülözhetetlen a gyökér normális növekedéséhez. Fokozza a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és együtt dolgozik a bórral a pollen csírázásánál, a pollentömlő növekedésénél. (5) A molibdénnek a növények N-ellátásában, a fehérjeszintézisben, a foszfátanyagcserében van fontos szerepe. Az egyetlen mikroelem, amely talajban és növényben egyaránt mobilis. Az egyetlen, melynek felvehetősége a pH növekedésével nő, így a savanyú pH és emellett a talaj magas foszfor- és kéntartalma is limitálja. A nitrátreduktáz-enzimben a vassal dolgozik együtt, vagyis molibdén nélkül a növény nem képes a felvett nitrátiont redukálni, ezáltal a saját „testét” felépíteni.

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.

Yara Hungária Kft.