fbpx

Szív a mezőgazdaság a repülők miatt

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 10.

Négy milliárd dollár értékben új vámtarifákat készül bevezetni az Európai Unió amerikai importtermékekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélye alapján – jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnöke.

Az amerikai kormányzat

Október 18.-át követően 10%, illetve 25%-os pótvámmal sújt számos európai terméket, többek között az olívabogyót, a borokat, a whiskyt, a kekszeket, a sajtokat, a kagylókat és a rákokat, főleg tömegfogyasztási terméket. A júniusi adatok szerint évi 3,1 milliárd dollár értékű európai termék szerepelt eddig a feketelistán.

Dombrovskis közölte, az Európai Unió lépése csupán válasz

A vámtarifákról előzetesen közzétett uniós listán az amerikai termékek széles skálája található, egyebek mellett fagyasztott hal és más tengeri élelmiszerek, szárított gyümölcs, dohányáru, égetett szeszek, valamint, motorkerékpár-alkatrészek és mezőgazdasági haszongépjárművek.

 

boeing

 

16 éve tart a vita

Az Egyesült Államok, valamint a Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot képviselő Európai Bizottság között 2004 óta húzódik vita a világ két legnagyobb repülőgépgyártójának, az amerikai Boeing és a francia Airbus jogtalannak ítélt támogatása tárgyában. A WTO testülete 2018 májusában az Európai Uniót, 2019 áprilisában viszont az Egyesült Államokat marasztalta el.

Tavaly október óta mindkét fél tett lépéseket, hogy eleget tegyen a WTO előírásainak. Washington állam például visszavonta a Boeingnek nyújtott adókedvezményeket, az Airbus pedig módosította a francia és a spanyol kormánnyal kötött megállapodásait, azaz nagyobb kamatot fizet az A350-es típus fejlesztéséhez kapott állami hitelek után.

 

Az uniós biztos hangsúlyozta, Európa nyitott a tárgyalásos megoldásra

Továbbra is terítéken van az a javaslata, hogy mindkét fél vonja vissza intézkedéseit: „Az EU bármikor kész felfüggeszteni vagy visszavonni az adókat, ha az Egyesült Államok megteszi ugyanezt”.

Dombrovskis reményét fejezte ki, hogy javulni fognak az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok az új amerikai adminisztráció hivatalba lépését követően.

 

 

Forrás: MTI