fbpx

Szójavetőmagok kezelése

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 04.

A vetőmagok minőségét a gondos bánásmód, a tárolás, és a felhasznált kezelőanyagok jelentősen befolyásolják. A Lajtamagnál nemcsak a fajtaválasztásra hívjuk fel a figyelmet, hanem odafigyelünk a vetőmag alapanyagok megfelelő kezelésére, oltására.

A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szója vetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtánál az oltással egymenetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

Fontos, hogy már a fiatal gyökereken megjelenjenek a gümők, hogy minél hosszabb idejük legyen a növény számára elengedhetetlen nitrogént megkötni:

                    

Ha ez az alap korai stádiumban megvan, akkor a kifejlett állományban ehhez hasonló kép fogadhatja a gazdát:

Szerző, fotók: Fejes Vilmos
Termeltetési és Kereskedelmi Vezető