fbpx

Innováció, megbízhatóság, minőség

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 01.

Új generációs fajták, az új generációtól

A mosonudvari székhelyű Lajtamag Kft. az ország egyik legnagyobb, magyar, családi tulajdonban lévő vetőmag-előállító, -termeltető és -forgalmazó vállalata.

A közel 30 éves vállalkozás a kezdetektől meghatározó szerepet játszik a zöldítés terén, valamint évtizedek óta környezettudatos gondolkodásra ösztönzi a gazdálkodókat. Fejlődését az sem törte meg, hogy három éve elhunyt a cégalapító, Seiwerth Gábor, akinek helyét gyermekei Anna és Márton sikeresen vették át. Az édesapa kiváló szakemberként a vetőmagszakma elismert szereplője volt, nevéhez kötődik a Magyar Szója Egyesület megalapítása is. Bár a generációváltásra nem készült utódlási stratégia, Anna és Márton a váratlan eseményt követően példaértékű módon reagált, melynek eredményei mind gazdasági, mind erkölcsi gyümölcsöket teremtek. A K&H családi vállalkozások kiválósági díja mellett, számos egyéb sikereket és felfelé ívelő vállalkozást tudhatnak magukénak. A családi vállalkozás Mosonudvar mellett Héderváron és Püskin is saját telephellyel rendelkezik. A cég használatában 1800 hektár bérelt és saját tulajdonú földterület van, amelyek a vetőmag-előállítás alapjául szolgálnak. A magas kereslet miatt ez a földterület nem tudja kielégíteni a cég vevőkörének vetőmagigényét, ezért évente 8-10 ezer hektáron vetőmag-céltermeltetést is folytat.

Seiwerth Márton, ügyvezető, Lajtamag Kft.

A jól felépített céltermeltetési portfólióban az őszi és tavaszi kalászosok mellett (árpa, búza, durum, rozs, zab) elsősorban aprómagok és pillangósok, olajretek, mustár, mézontófű, pohánka, borsó, lucerna, különböző bükkönyök, bíborhere, vöröshere stb. szerepelnek, és nagy területen folyik szójavetőmag céltermeltetése is. A Lajtamag Kft. számára az innováció és a vetőmagszakma képviselete központi helyet foglal el. Ezt bizonyítja a K+F területen elért jelentős eredményeik, a durumbúza és a szója témákban, melynek elsődleges célja a korszerű hazai termesztéstechnológiák kidolgozása. Seiwerth Márton ennek mentén a tudatos gazdálkodás fogalmát emeli ki, amely képes a kor kihívásainak megfelelő innovációkra, alkalmazkodva a váratlan és nem kiszámítható időjárási és egyéb változókhoz. A korábban bemutatott újgenerációs szójafajták is ebben a szellemben születtek, melyek elsődleges célja a hazai körülményeknek való megfelelés és produktivitás. A most bemutatott NÉBIH 2018-as szója-fajtaösszehasonlító kísérleteiben a Bettina4 t/ha feletti termés mellett, olajtartalmában extra magas, 23,6%ot produkált, mellyel ezüstérmes kategóriában foglal helyet. Az Albenga fehérjetartalma élvonalbeli, mellyel kimagasló 4,5 t/ha terméspotenciálja és magas betegség-ellenállóképessége kiváló választásnak minősül a szójatermelők körében.

További részletekért látogasson el a www.lajtamag.hu oldalra, vagy keresse tanácsadónkat!

Lajtamag – Minden, ami vetőmag.