Tarolt a SZIE az Agrovirtuson

A Szent István Egyetem csapatának győzelmével, érdekes projektötletekkel és izgalmas látványvilággal zárult a szeptember óta tartó Agrovirtus versenysorozat és akadémia, melynek fókuszában a hallgatók agrár-vállalatirányítási készségeinek fejlesztése és projektszemléletének formálása állt.

Az Agrovirtus verseny selejtezőjének 100 csapata közül a 10 legjobb készülhetett a dr. Feldman Zsolt államtitkár fővédnökségével megvalósuló Agrovirtus Akadémián a megmérettetés döntőjére. A hallgatók 1000 hektáros gazdaságra kidolgozott fejlesztési tervet prezentáltak neves vállalatvezetőkből, valamint az agrár- és pénzügyi szakértőkből álló zsűri előtt. Az egyetemistáknak nem volt könnyű dolga, hiszen úgy kellett 200 millió forintot felhasználniuk a gazdaság átalakítására, hogy azt már a bizonyos 2020 utáni Európai Uniós direktíváknak is megfeleltessék.

Az izgalmas látványvilággal rendezett döntőn a Szent István Egyetem Pregazd-Ászok csapata hozta el az aranyérmet, akiknek fejlesztési terve 1 millió forint értékű utazást ért, olvasható a SZIE közleményében. Második helyen az Agro Mater (Corvinus Egyetem), harmadik helyen pedig a Szlúszács (Szent István Egyetem) csapata végzett, akik a szervezők jóvoltából egy-egy németországi szakmai kiállításon vehetnek részt. Különdíjban részesült a Nyíregyházi Egyetem NYErtesek és a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának csapata, a Kertész Sydicate 4.0. A verseny nemzetközi vonalán döntőbe jutó orosz, mexikói, grúz fiatalokból álló nemzetközi csapat számára a szervezők pedig biztosítják, hogy a bemutatott projektötletüket a valóságban is tesztelhessék.

A versenyt szervező AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós elmondta, hogy a verseny és az akadémia során olyan ismeretanyagot tudnak átadni a hallgatók részére, ami a vállalatok számára is komoly értékkel bír. Ennek köszönhetően egyre növekvő érdeklődés mutatkozik az Agrovirtus hallgatók iránt.

A jövőre nézve a szervezők szándéka, hogy az Agrovirtus verseny és Akadémia Magyarország után a határon túli régiók és a V4 országok meghatározó agrár-egyetemista tudásmegosztási színtere legyen, amihez az idei kiírás kiváló alapokat teremtett.

Képek forrása SZIE

felsőoktatás vállalatirányítás