fbpx

Stoll homlokrakodók a gazdák szemében

Írta: - 2017 szeptember 20.

Az országban többszáz Stoll homlokrakodó bizonyít a gyakorlatban, legyen az növénytermesztés (szántó, gyümölcs, szőlő, kertészet), állattenyésztés, erdészet, vagy bármilyen anyagmozgatás. A német gyártmányú Stoll rakodók praktikus gépek, és a több mint 50 féle munkaeszköz rendkívül sokoldalúvá teszi őket.

Tóth András – Iván (Győr-Moson-Sopron m.). Traktor típusa: New Holland T5.95 EC. Homlokrakodó típusa: Stoll Profiline FZ 30, ProControl vezérléssel.

Édesapámmal együtt gazdálkodunk 160ha szántón, valamint szálastakarmányt termesztünk 60ha területen. Három évvel ezelőtt fejlesztettük a szarvasmarha-állományunk – jelenleg 60 egyed –, ekkor döntöttünk a homlokrakodó vásárlásában.

Miért döntöttek a Stoll márka mellett?

Először is egy strapabíró, jó minőségű rakodóra volt szükségünk. Gazdatársaim körében már jól ismert rakodó a Stoll, többen hosszú évek óta ezt használják, és bátran ajánlották. Az új traktor vásárlásánál is a Stoll rakodót ajánlották, mivel a New Holland traktorok gyári rakodója. Ezek után egyértelmű volt, hogy a Stoll az ideális választás.

Mik a tapasztalatai a rakodóval kapcsolatban?

Leginkább harapós trágyavillával és bálatüskével használjuk a gépet. A trágyavilla az állattenyésztésben nagyon sokoldalúan használható. Elektromos joystickvezérléssel kértem a rakodót, ami különösen jó választásnak bizonyult, mert könnyen és pontosan tudom kezelni. Mindennapi igénybevétel mellett három éve hibátlanul működik, így bátran ajánlom én is.

Tóth Csaba – Ják (Vas m.) Traktor típusa: MTZ 82. Rakodó típusa: Stoll Profiline FZ 10.

150 ha szántón gazdálkodom, gépparkom 80-200 LE-s gépekből áll, melyek közül a rakodóval szerelt MTZ a kiszolgálótraktor.

Hogyan esett a Stoll rakodóra a választás?

Számos gazda tapasztalatai és személyes véleményei segítettek a döntésben, más márkákról pedig volt már személyes tapasztalatom. Gazdatársaimnál és az országos kiállításokon is megtekinthettem testközelben, és úgy gondoltam, jó választás lesz.

Milyen munkákra használja rakodóját?

Leginkább műtrágya, big-bag, raklapos áruk és terményrakodásra használom, de jó szolgálatot tesz számos egyéb munka során, például az erdőn is. Minden héten van kisebb nagyobb munkája a rakodónak, de szezonban hetente többször is dolgozunk vele.

Mi a véleménye Stoll rakodójáról?

Rendkívül praktikus eszköz, és nagyon sokoldalú! Minden téren nagyon meg vagyok vele elégedve, mert nagyon könnyen kezelhető, és minden munkában nagy segítséget nyújt. Gyorsan lehet vele dolgozni, külön kiemelném, hogy kényelmesen és finoman vezérelhető a joystickkal, mellyel akár milliméter pontossággal tudok dolgozni. Raklapos áru rakodásánál egy különösen előnyös. Emellett nagyon fontos, hogy a rakodót külön hidraulikarendszerrel és vezértömbbel szerelték, így hiba nélkül üzemel.

Négy éve dolgozom a Stoll rakodóval gazdaságomban, gondosan karbantartom, és eddig semmilyen kopást nem tapasztaltam. Az elmondott jó tulajdonságok mellett hibát nem tapasztaltam, így természetesen bárkinek garantáltan ajánlom.

Sato-Gép Kft.