fbpx

Tavaszi munkálatokra felkészülés – KONGSKILDE Vibro Master munkagépekkel a Hanki-Ker Kft.-től

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 07.

Nagyon fontos kérdés a gazdasági termelés elindításában a helyes és időben történő talajlezárás és a megfelelő visszatömörítés.

Nagyon lényeges kérdés az is, hogy ennek a feladatnak az elvégzése olyan időszakot érintsen, amikor a korai kelő apró gyomok irtásában a lehető legjobb hatást érjük el. Ha ez a korai feladatsor évről évre a megfelelő időben kerül elvégzésre, jelentős mértékű agrotechnikai gyomirtó hatást érhetünk el és ezzel az évek folyamán egyre több gyomirtó növényvédőszertől kímélhetjük meg a pénztárcánkat. Szem előtt tartva ezzel a zöldebb vegyszermentes gazdaság kialakítása felé való szándékot, a helyes környezeti állapot és gazdálkodási gyakorlat megtartása mellett. Ennek elérése érdekében több lehetőség kínálkozik a gazdálkodók kezében, melynek egyik legfontosabb tényezője a megfelelő időjárás viszonyok megléte az elkezdéshez. A cégünk széles termékpalettával kínál HE-VA, Väderstad, Dalbo és Güttler rögtörő hengereket (Crosskill vagy Cambridge) akár Crossboard vagy Spring-Board simítóval, gyűrűshengereket, fogas boronákat, Vogel & Noot, Kongskilde, HE-VA, OPaLL-AGRI Saturn, Terra-Kombi, Metalwolf magágykészítő kombinátorokat.

A makói székhelyű Hanki-Ker Kft. mára a térség meghatározó mezőgazdasági gép- és alkatrész vállalkozásává nőtte ki magát, mely az általa forgalmazott gépek szervízelését, és garanciális ellátását is magáénak tekinti. A cég gépüzletága mára komplex és versenyképes gépkínálattal áll ügyfelei rendelkezésére, mely a neves külföldi gyártói partnerek mellett felvonultatja a teljes hazai kínálatot is. Cégünk alkatrész ellátó bázisa több tízezer féle alkatrésszel biztosítja a széles körű biztonságot a megvásárolt gépek mellé, amely kiterjed a nyugat európai raktárhálózat eléréséig is.

A Hanki-Ker Kft. a Kongskilde magágykészítő kombinátorok forgalmazásával a minőségi talaj előkészítéssel és könnyű vonóerő igénnyel, megbízható szolgálatot nyújt a kis, közép- és nagygazdaságoknak. A vibráló, rugós kapák kiváló minőségben képesek a talaj megmunkálására és átlevegőztetésére. A Kongskilde kapák elismerten kiváló minőségét egy speciális hengerelt profil, a hőkezelés folyamatos ellenőrzése és az anyagminőség garantálja.

 

A Kongskilde kombinátorok 2,2 m és 8,5 m közötti munkaszélességgel készülnek. A gépek vázai (keretei) szintén nagy szilárdságú acélból készülnek és hőkezeltek. A gépek kiváló festését korszerű porfestési eljárás garantálja hosszú távú védelmet biztosítva, szinte karbantartás nélkül. Ez egyben az eszköz magas értéktartósságát is jelenti.

Legkedveltebb változatai a magyar gazdaságokban az SGC és SQ típusok. Az SGC típusjelű kombinátorok „S-Kapával” 10 cm-s osztással vannak felszerelve, melyek minden talajtípushoz kiválóan alkalmazható. A kapahegy pontosan a felerősítési pont alatt egy vonalban helyezkedik el, ezáltal munkavégzéskor a kapahegy csak pár mm-t mozdul el függőleges irányban. A kapaszár keresztmetszetének legömbölyített sarkú (ellipszis) kialakítása növeli a vibrációt, aminek köszönhetően jobb talajmunkát tudunk végezni. Az SQ típusjelű kombinátorok „SQ-kapákkal” 8 cm-s osztással vannak felszerelve, melyek univerzális, minden talajtípusnál alkalmazhatók. A 60°-os vágási szög hatására a nedves alsó talajréteget nem hozza fel a felszínre, viszont a kapa könnyedén behatol a talajba és jó keverő hatása van. A speciális meredekebb forma szilárdabbá teszi a kapát és még kisebbé teszi a függőleges elmozdulást, tehát jobb a mélységtartás. A rúgós kapák fordítható ultra kapaheggyel vannak felszerelve mindkét típusnál.

Felszereltségét tekintve a kombinátorok, hidraulikus felcsukható változatain az oldalszárnyak a főkeretre csukódnak fel. Kettős működésű hidraulikai rendszer gondoskodik a szárnyak egyenletes nyitásáról és csukásáról. A mélységtartó kerekek mélységállítása skálán leolvasható értéken állíthatók. A gumibak függesztő a 3. pont terhelés egyenletesebb átadása érdekében lett kialakítva. A gumibak megkönnyíti a talajkövetést és egyben védi a traktor hidraulikáját, valamint a gép keretét az ütésszerű igénybevételeitől. A simító és a rögtörő felerősítési hely minden gépen gyárilag kialakított, így utólagosan minden kiegészítés egyszerűen az alapgépre felszerelhető.

Kínálatunkban e magas színvonalú könnyű szerkezeti felépítésű munkagépek teljes sorát tudjuk az érdeklődőknek kínálni.

Az Kongskilde magágykészítő családot minden olyan gazdálkodónak ajánljuk, akik magas minőségi munkát, a könnyű szerkezetnek köszönhetően kisebb üzemanyag fogyasztást, nagy terület teljesítményt és megbízhatóságot kívánnak elérni.

Zahorecz György
gépészmérnök
Hanki-Ker Kft.