Teljesítménynövelés – tavaszi talajjavítással! Lehetséges?

A válasz: igen. Nem kérdés, hogy ha a talajvizsgálati eredmény – de akár a magunk elvégzett gyorsteszt – alacsony pH értéket mutat, ráadásul a talajunk szerkezete és vízháztartása nem közelít az ideálishoz, annak oka az alacsony kalcium szint – a talaj termőrétegében! Itt fontos megemlíteni, hogy a talajban a kalcium felfelé nem mozog, így a mélyebb rétegek kalcium szintje a növény és a termőréteg számára nem irányadó. Növényélettani szempontból a kalcium számos anyagcsere folyamatban betöltött szerepe mellett akár 90%-ban a sejtfalban halmozódik fel, mozgása a növényben igen korlátozott, a levelekre juttatott kalcium máshová már nem jut el, ezért fontos, hogy a növény elsősorban a gyökérzónában kellő mennyiségű kalciumot találjon. Többek között ezek miatt is fontos a kalcium pótlásnak a mindennapi agrotechnikai gyakorlatba való emelése.

Legtöbbünknek a savanyú talajok javításával kapcsolatban – ami ráadásul valószínűleg több évtizeddel ezelőtti, szinte elfeledett emlék – a nagy tömegű, nehezen kezelhető anyagok munka-és időigényes kiszórása és a munkagépek nehézkes takarítása jut eszébe. Ma a kalciumpótláshoz használható anyagok közül – melyeket kifejezetten a mezőgazdálkodók számára fejlesztenek ki – mondhatni testre szabottan választhatjuk ki a legmegfelelőbbet,és ennek köszönhetően a probléma megoldása ma már egyáltalán nem bonyolult. A megfelelő termék megválasztásával a savanyú talaj javítása a műtrágya kijuttatáshoz használt berendezésekkel ma már egyszerűen megoldható.

A TERRACALCO 95 egy ilyen termék.

Hatóanyaga aktív kalcium (kalcium-oxid), amely a talajnedvességgel azonnal reakcióba lép és 100%-ban hasznosul. Az új, innovatív termék szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,1 – 1t/ha) köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajjavító anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

Gyors oldhatóságának, gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába.

Összesen két olyan időszak van, amikor nem alkalmazható:

  1. közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni)
  2. erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre)

A fentieket kivéve gyakorlatilag bármikor használható.

Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves.

Alkalmazásától mit várhatunk?

  • gyors és egyszerű kijuttathatóságot – mintha műtrágyát szórnánk,
  • gyors hatást – a javulás és pH emelkedés előnyei már a kijuttatást közvetlenül követő kultúrában érezhetőek,
  • rendszeres ismételhetőséget – akár minden évben szórhatjuk, mivel egyszerűen kijuttatható anyagról, mérsékelt hektár dózisokról beszélünk.

A TERRACALCO 95 legfőbb előnyei tehát összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő, koncentrált talajjavító anyag.

Röviden: a TERRACALCO 95 segítségével a savanyú talajok hatékony javítása egyszerűen kivitelezhető.

További információkért látogassanak el új Facebook oldalunkra!

Carmeuse Hungária Kft.
30-436-0577
www.facebook.com/CarmeuseHungaria/
www.carmeuse-agrarium.hu
www.carmeuse.hu

Tartalom közti banner a cikk végére
no