fbpx

A hazai mezőgazdasági gépesítés fejlesztéséért díjazták

Írta: - 2013 november 28.

Harsányi Zsoltnak Bánházi Gyula emlékérmet adományozott a gödöllői székhelyű VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet. Az elismerés átadására 2013. november 21-én, Gödöllőn került sor.

Harsányi Zsoltnak, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének Bánházi Gyula emlékérmet ítélt oda a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Kuratóriuma.

 

 

A hazai mezőgazdasági gépesítés fejlesztéséért díjazták

 

A hagyomány szerint a kitüntetést évente egy külföldi és egy hazai neves szakember kapja.

A díjazottak között a tudomány és a gyakorlat számos híressége szerepel, akik sokat tettek hazánk mezőgazdasági gépesítésének fejlesztéséért, nemzetközi ismertségéért és az intézet kutatási tevékenységének segítéséért.

Az emlékérmet 2013. november 21-én, a „Talajművelés és talajművelő gépek” kutatás – gyártás – forgalmazás Magyarországon című szakmai tanácskozás és hagyományos traktorbeállás elnevezésű programon adták át.

Bánházi Gyula gépészmérnök, az emlékérem névadója 32 éven át vezette az intézményt, egészen 1989-ben bekövetkezett haláláig.

Az állattartás gépesítésével, a gépi fejéssel, a szántóföldi kultúrák gépesítési kérdéseivel, majd a kukoricatermelés energiatakarékos technológiáinak kidolgozásával foglalkozott.